Από πολύ καιρό διακινούνται πληροφορίες στα δημοσιογραφικά γραφεία ότι κάποιοι επιχειρούν σκόπιμα να… τελματώσουν και να υποβαθμίσουν το ρόλο του οργανισμού πληρωμών, με σκοπό να πάρουν όλες ή κάποιες από τις δραστηριότητές του.

Μόνο ως κεραυνός εν αιθρία δεν ήρθε στο φως σήμερα η επιστολή η επιστολή της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία απεστάλη, τόσο στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Κυριάκο Μπαμπασίδη, όσο και στο Γενικό Γραμματέα του ΥπΑΑΤ κ. Κωνσταντίνο Μπαγινέτα. Στην επιστολή, η οποία αφορά το έτος 2023, μετά από έλεγχο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, διαπιστώνονται σωρεία λάθη, παραλείψεων κ.λπ.

Παράλληλα, έπειτα από τον έλεγχο έχουν εντοπιστεί ζητήματα, σχετικά με τη συμμόρφωση του Οργανισμού Πληρωμών με τα κριτήρια διαπίστευσης ως εξής:

– Η οργανωτική δομή του Οργανισμού Πληρωμών που περιγράφεται ως πολύ ασταθής στο επίπεδο του διευθυντικού και μη διευθυντικού προσωπικού και των συστημάτων πληροφορικής.

– Πρότυπο Ανθρώπινου Δυναμικού, όπου σημειώνονται οι ελλείψεις προσωπικού και η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού.

– Εκτίμηση Κινδύνων, όπου υπογραμμίζεται ότι η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου εντόπισε πολύ υψηλούς και ακραίους κινδύνους.

– Αντιπροσωπεία, για την οποία αναφέρεται ότι κάποιες συμφωνίες δεν έχουν υπογραφεί. Επιπλέον, όπως και το 2022, υπογραμμίζεται ότι το θεσμικό πλαίσιο για τα μέτρα προώθησης, όπως ορίζεται στις (κοινές) υπουργικές αποφάσεις για το ΕΓΤΕ Μη ΟΣΔΕ, δεν διασφαλίζει σαφή διαχωρισμό των καθηκόντων μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. και τον Οργανισμό Πληρωμών·

– Ανακοίνωση, όπου υπογραμμίζεται ότι ο Οργανισμός Πληρωμών δεν παρείχε στον Φορέα Πιστοποίησης τις απαραίτητες πληροφορίες σε εύλογο χρονικό διάστημα (σημειώνονται καθυστερήσεις 16 μηνών).

– Η έλλειψη παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης των εξουσιοδοτημένων φορέων.

Για τους παραπάνω λόγους-και όχι μόνο- η DG AGRI είναι της γνώμης ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα πρέπει επειγόντως να τεθεί υπό επιτήρηση και να θέσει σε εφαρμογή σχέδιο δράσης διαπίστευσης για την αντιμετώπιση όλων των ελλείψεων που εντοπίστηκαν στη συμμόρφωση του Οργανισμού Πληρωμών με τα κριτήρια διαπίστευσης.

Featured Image

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης και λαμβάνοντας υπόψη ότι το αίτημα αυτό απορρίφθηκε από τις ελληνικές αρχές πέρυσι, η DG AGRI καλεί την Αρμόδια Αρχή (και εάν κριθεί απαραίτητο τον Οργανισμό Πληρωμών και τον Φορέα Πιστοποίησης) σε τεχνική συνάντηση στις 28 Μαΐου 2024.

Κινδυνεύει και η πιστοποίηση;

Ούτε λίγο ούτε πολύ σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Agronewsbomb δίνεται χρόνος στον ΟΠΕΚΕΠΕ να προβάλλει τις αντιρρήσεις – ενστάσεις του σχετικά με τα ευρήματα κι ενώ παίζει και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων και προστίμων.

Εδώ και αρκετούς μήνες το Agronewsbomb έχει αναφερθεί σε μια προσπάθεια κύκλων να… απογυμνώσουν το ρόλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, με σκοπό να φανεί ως αναπόφευκτη και από την επίσημη πολιτεία η εμπλοκή ιδιωτών στα του ΟΠΕΚΕΠΕ, θαρρείς και τόσα χρόνια δεν εμπλέκονται και ιδιώτες στα έργα του οργανισμού.

Σε αυτό το σημείο τίθενται πλέον και σοβαρά ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να απασχολήσουν το ΥπΑΑΤ, την πολιτεία γενικότερα, τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τους εργαζομένους στον οργανισμό κ.λπ. σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του. Βέβαια η τωρινή πολιτική ηγεσία έχει καταστήσει σαφές πως θέλει αναβαθμισμένο το ρόλο του οργανισμού. Σημειωτέον, πως σε χώρες του εξωτερικού όσον αφορά στα συστήματα πληρωμών και ελέγχων των επιδοτήσεων τηρούνται διάφορα υβριδικά μοντέλα με τη συμμετοχή και ιδιωτών.

Μήπως τελικά αυτό θέλουν κάποιοι κύκλοι και στην Ελλάδα και η θέση της κυβέρνησης άραγε ποια είναι πραγματικά;

Η επιστολή της DG AGRI

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image