Ο 35χρονος, αν και πτυχιούχος διαιτολόγος-διατροφολόγος, αποφάσισε να μείνει στην ιδιαίτερη πατρίδα του -ένα μικρό χωριό 200 μόνιμων κατοίκων- και να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία. Σήμερα παρουσιάζει και τηλεοπτική εκπομπή (Εύφορη Θεσσαλία) στην τηλεόραση, όπως είπε στο Agronewsbomb.

Ο 35χρονος, αν και πτυχιούχος διαιτολόγος-διατροφολόγος, αποφάσισε να μείνει στην ιδιαίτερη πατρίδα του -ένα μικρό χωριό 200 μόνιμων κατοίκων- και να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία. Πνεύμα ανήσυχο, ο κ. Τσούτσος (που έγινε γνωστός μέσα από το ημερολόγιο με τους «σέξι αγρότες») έχει βάλει στόχο να αναγεννήσει τον τόπο του. Ονειρεύεται ένα χωριό όπου θα ακούγονται στους δρόμους παιδικές φωνές, θα κυκλοφορούν στις πλατείες νέοι και η δουλειά θα τρέχει με όρεξη από ανθρώπους δυναμικούς και παθιασμένους.

«Δίνω αγώνα»

«Έχω δώσει αγώνα γι’ αυτό και είμαι περήφανος που έχουν επιστρέψει άτομα στη Σκοπιά», είπε στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» την Κυριακή, εξηγώντας πως έχει κάνει το χωριό (βρίσκεται κοντά σε Λάρισα, Βόλο και Λαμία) ένα μέρος για να ζήσει κάθε νέος τη ζωή του, χωρίς να έχει να ζηλέψει κάτι από την πόλη: «Έχω δημιουργήσει πολιτιστικό σύλλογο, ο οποίος διοργανώνει πολλές δράσεις. Συναυλίες, πανηγύρια, εκδρομές και άλλα, ούτως ώστε να μη βαριούνται οι κάτοικοι του χωριού, και κυρίως οι νέοι. Είναι πολύ σημαντικό να έχουν ενδιαφέροντα και να μη βαλτώνουν σε μια βαρετή καθημερινότητα». Ο κ. Τσούτσος ανέφερε πως το μεγαλύτερο event του καλοκαιριού στη Θεσσαλία γίνεται στη Σκοπιά: «Ετήσια χοροεσπερίδα το ονομάζω κι έρχονται μεγάλα ονόματα, όπως η Γωγώ Τσαμπά».

Αναφορικά με τις επιστροφές των νέων στα χωριά τους, είπε ότι πριν από περίπου έναν χρόνο ένας 33χρονος γύρισε από την Αθήνα: «Πήρε ζώα κι έγινε κτηνοτρόφος, ενώ παντρεύτηκε κι έκανε οικογένεια. Ένας άλλος αγόρασε χωράφια κι έγινε αγρότης». Ο πρόεδρος της Κοινότητας Σκοπιάς τόνισε ότι το παράδειγμά του, να παραμείνει στον τόπο του, το έχουν ακολουθήσει και άλλοι συνομήλικοί του αλλά και μικρότεροι σε ηλικία: «Αυτή τη στιγμή ζουν στο χωριό 15 νέοι και νέες, κάποιοι από τους οποίους έχουν αποκτήσει οικογένειες. Εξάλλου, πλέον, η ζωή στην ύπαιθρο όχι μόνο δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα αυτή της μεγαλούπολης, αλλά μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες στους νέους και στα ζευγάρια που θα ήθελαν να αποκτήσουν οικογένεια σε ένα πολύ φιλόξενο και ήσυχο περιβάλλον».

Featured Image

Όπως λέει ο Ηλίας Τσούτσος, υπάρχουν πολλά εμπόδια και εδώ απαιτείται η υιοθέτηση μιας πολιτικής που θα στρέψει τους νέους στα χωριά, προκειμένου να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους: «Δεν είναι εύκολο να αφήσεις το αστικό κέντρο που έχεις στρώσει μια ζωή, όπως κι αν είναι αυτή, για να κάνεις αποκέντρωση ξεκινώντας από το μηδέν και στήνοντας μια επιχείρηση. Μπορεί να υπάρχει η θέληση, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Χρειάζεται οικονομική βοήθεια από το κράτος για τις εγκαταστάσεις του νέου κτηνοτρόφου ή τα μηχανήματα, αν πρόκειται για νέο αγρότη».

Tα χωριά-φαντάσματα

Ο 35χρονος ανέφερε με θλίψη ότι εκτός από τη Σκοπιά και λίγα ακόμα χωριά των επαρχιών Φαρσάλων και Δομοκού, που έχουν ακόμα κόσμο, όλα τα άλλα έχουν ερημώσει: «Έχω παλέψει για να έχουν ζωή αυτά τα χωριά. Όλα τα άλλα έχουν ουσιαστικά σβηστεί. Ζουν εκεί μόνο οι παλιοί κάτοικοι, που είναι ηλικιωμένοι ή υπερήλικες. Όταν πεθάνουν, πεθαίνουν μαζί τους και τα σπίτια τους, ερημώνουν οι αυλές τους και κατ’ επέκταση τα όμορφα αυτά χωριουδάκια μετατρέπονται σε χωριάφαντάσματα»

Ρεπορτάζ: Εύα Παπαδάτου
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 6/3

Featured Image