Ο οργανισμός περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης προέτρεψε την Τετάρτη τα κράτη μέλη να μειώσουν τη χρήση φυτοφαρμάκων λόγω της ανησυχίας ότι οι πωλήσεις επιβλαβών χημικών ουσιών παραμένουν ισχυρές παρά τις επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία και τη βιοποικιλότητα.

Η προειδοποίηση έρχεται εν μέσω ευρημάτων ότι ένα ή περισσότερα φυτοφάρμακα εντοπίστηκαν πάνω από τα όρια ανησυχίας στο 22% όλων των τοποθεσιών παρακολούθησης σε ποτάμια και λίμνες σε όλη την Ευρώπη το 2020, δήλωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος.

«Από το 2011 έως το 2020, οι πωλήσεις φυτοφαρμάκων στην ΕΕ-27 παρέμειναν σχετικά σταθερές σε περίπου 350.000 τόνους (τόνους) ετησίως», ανέφερε ο ΕΟΠ σε νέα έκθεση, επικαλούμενη στοιχεία της Eurostat.

Τα φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται ευρέως στον τομέα της γεωργίας αλλά και στη δασοκομία, κατά μήκος των δρόμων και των σιδηροδρόμων, καθώς και σε αστικές περιοχές όπως δημόσια πάρκα, παιδικές χαρές ή κήποι.

Το εντομοκτόνο imidacloprid και το ζιζανιοκτόνο metolachlor παρουσίασαν τον υψηλότερο απόλυτο αριθμό επιπέδων πάνω από το όριο σε όλη την Ευρώπη, κυρίως στη βόρεια Ιταλία και τη βορειοανατολική Ισπανία.

Στα υπόγεια ύδατα, το ζιζανιοκτόνο atrazine προκάλεσε τα περισσότερα επίπεδα πάνω από το όριο, παρόλο που έχει απαγορευτεί από το 2007.

Κίνδυνοι από φυτοφάρμακα

Η έκθεση του ανθρώπου σε χημικά φυτοφάρμακα, κυρίως μέσω των τροφίμων αλλά και μέσω του αέρα σε περιοχές με έντονη γεωργία, συνδέεται με την ανάπτυξη καρδιακών, αναπνευστικών και νευρολογικών παθήσεων, καθώς και καρκίνου, αναφέρει η έκθεση.

Ανησυχητικό είναι ότι όλα τα παρασιτοκτόνα που παρακολουθήθηκαν… ανιχνεύθηκαν σε υψηλότερες συγκεντρώσεις σε παιδιά από ό,τι στους ενήλικες”, ανέφερε ο ΕΟΠ.

Σε μια μελέτη που διεξήχθη στην Ισπανία, τη Λετονία, την Ουγγαρία, την Τσεχία και την Ολλανδία μεταξύ 2014 και 2021, εντοπίστηκαν τουλάχιστον δύο φυτοφάρμακα στα σώματα του 84% των συμμετεχόντων στην έρευνα.

Η ρύπανση από φυτοφάρμακα οδηγεί επίσης στην απώλεια βιοποικιλότητας σε ολόκληρη την ήπειρο, προκαλώντας σημαντική μείωση στους πληθυσμούς των εντόμων και απειλώντας τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν στην παραγωγή τροφίμων.

Featured Image

Μια γερμανική μελέτη που αναφέρεται στην έκθεση διαπίστωσε μείωση 76% των ιπτάμενων εντόμων σε προστατευόμενες ζώνες σε μια περίοδο 27 ετών και προσδιόρισε τα φυτοφάρμακα ως έναν από τους λόγους της μείωσης.

Οι πωλήσεις μειώνονται σε ορισμένες χώρες

Σε 11 κράτη μέλη της ΕΕ, οι πωλήσεις φυτοφαρμάκων μειώθηκαν μεταξύ 2011 και 2020, με τις μεγαλύτερες μειώσεις στην Τσεχική Δημοκρατία, την Πορτογαλία και τη Δανία.

Η Λετονία και η Αυστρία σημείωσαν τους ισχυρότερους ρυθμούς αύξησης όσον αφορά τις πωλήσεις, ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε όγκους καταγράφηκαν στη Γερμανία και τη Γαλλία.

Αυτές οι δύο τελευταίες χώρες, μαζί με την Ισπανία και την Ιταλία, τους τέσσερις μεγαλύτερους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων της ΕΕ, αντιπροσωπεύουν τους υψηλότερους όγκους πωλήσεων για τις περισσότερες ομάδες δραστικών ουσιών.

Τα σύγχρονα συστήματα παραγωγής τροφίμων βασίζονται σε μεγάλους όγκους χημικών φυτοφαρμάκων για να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα και την ποσότητα της απόδοσης των καλλιεργειών και να διατηρήσουν την επισιτιστική ασφάλεια.

Σύμφωνα με τον ΕΟΠ, το 83% των γεωργικών εδαφών που δοκιμάστηκαν σε μια μελέτη του 2019 περιείχαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

«Θα μπορούσαμε να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τα χημικά φυτοφάρμακα για να διατηρήσουμε τις αποδόσεις των καλλιεργειών και τη συνολική μας χρήση φυτοφαρμάκων μεταβαίνοντας σε εναλλακτικά μοντέλα γεωργίας, όπως η αγροοικολογία», ανέφερε.

Μια ξεχωριστή έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων έδειξε ότι το 2021, το 96% των δειγμάτων τροφίμων που αναλύθηκαν ήταν εντός των νόμιμων ορίων για υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Τα γκρέιπφρουτ που εισάγονται από χώρες εκτός ΕΕ είχαν το υψηλότερο επίπεδο υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων το 2021 και επομένως εισήχθησαν νέοι έλεγχοι, ανέφερε η EFSA.