Featured Image

Η νοτιοαφρικανική βαμβακοουρά ( Delottococcus aberiae ) δεν είναι το μόνο παράσιτο που υπάρχει σε αυτήν την τρίτη χώρα που προκαλεί τον όλεθρο στην ευρωπαϊκή καλλιέργεια εσπεριδοειδών. Η Ένωση Αγροτών της Βαλένθια ( AVA-Asaja ) ζητά ακραία μέτρα καταπολέμησης για να σταματήσει η προέλαση του παράσιτου καραντίνας Scirtothrips aurantii , το οποίο από τον εντοπισμό του στη χώρα μας το 2020, έχει επεκταθεί τόσο γεωγραφικά όσο και σε αριθμό καλλιεργειών.

Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο που εξέδωσε η Junta de Andalucía , οικόπεδα που βρίσκονται στις περιοχές Lepe, στην επαρχία Huelva, και Bollullos de la Mitación, Espartinas, Gelves, Lora del Rio και Sevilla δηλώνονται μολυσμένα από το παράσιτο Scirtothrips aurantii . , στην επαρχία της Σεβίλλης, όπου έγιναν ανιχνεύσεις το 2022. Το είδος στο οποίο έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία του ξεπερνά τα εσπεριδοειδή και ήδη επηρεάζει περισσότερες παραγωγές: πορτοκάλι, μανταρίνι, κακί, αβοκάντο, φράουλα, βατόμουρο και βατόμουρο.

Ομοίως, η Πορτογαλία μόλις επιβεβαίωσε την παρουσία του Scirtothrips aurantii σε 12 τοποθεσίες στην περιοχή Algarve και σε μία τοποθεσία στο Alentejo. Τα προσβεβλημένα φυτά που έχουν εντοπιστεί, μέχρι σήμερα, ανήκουν στο μανταρίνι, τη λεμονιά, τη μηλιά, τους αειθαλείς θάμνους και το άγριο μύρτιλο.

Εκτός από τις δράσεις που υλοποιήθηκαν –καθιέρωση των οριοθετημένων περιοχών που αποτελούν τα προσβεβλημένα οικόπεδα και ζώνη προστασίας 100 μέτρων, καθώς και υποχρεωτικά φυτοϋγειονομικά μέτρα για την εξάλειψή τους–, η AVA-Asaja ζητά από τη Generalitat Valenciana μέγιστη πρόληψη και αυστηρότητα. προκειμένου να αποφευχθεί η εισαγωγή αυτής της επικίνδυνης πανώλης στην αυτόνομη γεωργία.

Featured Image

Κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας, οι τεχνικοί της AVA-Asaja επαλήθευσαν στο έδαφος τα χωράφια Huelva με προσβολή άνω του 60% των εσπεριδοειδών λόγω του Scirtothrips aurantii. Η τυπική ζημιά που προκαλεί στα πορτοκάλια και τα μανταρίνια είναι μια γκριζωπή ουλή σε σχήμα δακτυλίου, γενικά στην περιοχή κοντά στον μίσχο, η οποία διαχωρίζεται από τον κάλυκα καθώς μεγαλώνει ο καρπός, με τέτοιο τρόπο που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πώληση στις αγορές.

Άλλη μια πανούκλα από τη Νότια Αφρική στο Αλικάντε

Η AVA-ASAJA προειδοποιεί επίσης για ένα άλλο παράσιτο «ξάδελφο» από τη Νότια Αφρική που εντοπίστηκε το 2016 στην επαρχία του Αλικάντε: το Scirtothrips dorsalis, γνωστό ως θρίπες τσίλι ή θρίπες κίτρινου τσαγιού. Το Υπουργείο Γεωργίας ανέφερε την παρουσία του σε αγροτεμάχια σε Albatera, Callosa del Segura, Cox, Granja de Rocamora και Orihuela, όπου προκάλεσε απώλειες στις καλλιέργειες λόγω της μαζικής πτώσης των λουλουδιών ή της ποιοτικής υποτίμησης των καρπών. Αυτό το παράσιτο βρίσκεται επίσης σε διαδικασία εκρίζωσης εντός της περιοχής που οριοθετείται από τη Generalitat Valenciana, η οποία έχει θεσπίσει υποχρεωτικά φυτοϋγειονομικά μέτρα, καθώς και την απαγόρευση αφαίρεσης φυτικού υλικού από αυτό, εκτός από φρούτα και σπόρους. Η AVA-Asaja επαναλαμβάνει την ανάγκη να ληφθούν δυναμικά μέτρα επειδή είναι ένα πολυφάγο παράσιτο που μπορεί να επηρεάσει τα εσπεριδοειδή, τα αμπέλια, τις πιπεριές και άλλες παραγωγές.

valenciafruits