Χρειάζονται διορθώσεις στο μέτρο.

Λίγα λόγια για το μέτρο 5.2. που αφορά τους πληγέντες.

1. Δεν μπορείς να ζητάς από κατεστραμμένους ανθρώπους φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

2. Δεν μπορείς να ζητάς από κτηνοτρόφους με πρόχειρα καταλύματα, που τους επέτρεπες να λειτουργούν μέχρι ο Daniel να τα ξηλώσει, να τα αποκαταστήσουν όχι με πρόχειρα.

3. Χωρίς πρόβλεψη για προκαταβολή, με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου ενδεχομένως, στο πρόγραμμα θα μπουν ελάχιστοι, και σίγουρα όχι οι οικονομικά αδύναμοι που είναι οι περισσότεροι.

4. Η 100.000€ μέγιστη ενίσχυση ανά παραγωγό, αντιστοιχούν σε 285 πρόβατα ή σε περίπου 47 μοσχάρια. Αυτοί που έχασαν παραπάνω και πρέπει να επισκευάσουν και το στάβλο με τι;

5. Το ενεργός γεωργός για άλλη μια φορά πετάει απ’ έξω πολλούς μελισσοκόμους. Εδώ δεν μιλάμε για επενδυτικό πρόγραμμα, ούτε για ενισχύσεις, αλλά για πρόγραμμα αποκατάστασης ζωικού κεφαλαίου και εγκαταστάσεων που επλήγησαν από θεομηνία.

6. Αν είναι να βγει κάποια τροποποίηση, ας βγει χθες, γιατί δεν προλαβαίνουμε.

7. Μην ακούσω ότι δεν επιτρέπει το μέτρο 5.2 κάποια από αυτά, διότι τότε θα απαντήσω, ότι κακώς επιλέχθηκε αυτό το μέτρο.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες η πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την ένταξη στο Μέτρο 5.2, ύψους 45 εκατ. ευρώ, που αφορά:

Featured Image

α) την πλήρη και δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και

β) την εξολοκλήρου ανακατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων και αποκατάσταση εξοπλισμού, για όσους κτηνοτρόφους αλλά και μελισσοκόμους που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel και τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου/Αυγούστου του 2023.

Το ποσοστό στήριξης ανέρχεται έως το 100% του ποσού των επιλέξιμων δαπανών.

Στόχος του εν λόγω Μέτρου, είναι να στηριχθεί η οικονομία των παραγωγών, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τις δαπάνες επανόρθωσης των ζημιών, που προκλήθηκαν στην κτηνοτροφία και μελισσοκομία από δυσμενή καιρικά φαινόμενα και να μπορέσουν να ξεκινήσουν και πάλι την παραγωγική τους δραστηριότητα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης με αφορμή την προκήρυξη το μέτρου δήλωσε:

“Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας ξεκινούμε την υλοποίηση του Μέτρου 5.2 ύψους 45 εκατ. ευρώ, με στόχο να δώσουμε και πάλι πνοή στους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους που υπέστησαν ζημιές από τις θεομηνίες του φθινοπώρου και τις μέγα- πυρκαγιές του καλοκαιριού. Η κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων θα γίνει με πρότυπα σχέδια στάβλων και θα πληρούνται όλοι οι κανόνες ευζωίας και θα υπάρχει πρόβλεψη για αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων. Ενισχύεται επίσης και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους παραγωγής.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στέκεται στο πλευρό των πληγέντων παραγωγών δημιουργώντας παράλληλα τις συνθήκες για εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη των επαγγελματικών δραστηριοτήτων τους, μετατρέποντας έτσι την κρίση σε ευκαιρία”

Το Μέτρο 5.2 θα εφαρμόζεται στις Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας και Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, την περιοχή του Δήμου Δομοκού της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, καθώς και στους Δήμους Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

Η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024 και θα λήξει στις 30 Απριλίου 2024, ώρα 15:00 ενώ θα γίνεται μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Αγροτικής Ανάπτυξης στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.opsaa.gr/RDIIS.

Newsroom Agronewsbomb με στοιχεία από Γεωργική Ανάπτυξη

Featured Image