Νέες διαμαρτυρίες σχεδιάζουν για αύριο Τρίτη οι αγρότες στις Βρυξέλλες.

Εκτιμάται, σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, ότι περίπου 300 τρακτέρ θα φτάσουν στην πλατεία Σουμάν και στους δρόμους γύρω από το κτίριο του Συμβουλίου όπου θα συνεδριάζουν οι υπουργοί Γεωργίας. Κεντρικές αρτηρίες θα κλείσουν από τις 6 το πρωί τοπική ώρα.

Είναι η τρίτη φορά από την αρχή του έτους που οι αγρότες φτάνουν με τα τρακτέρ στην ευρωπαϊκή γειτονιά των Βρυξελλών. Την 1η Φεβρουαρίου πάνω από 1000 τρακτέρ είχαν κατακλύσει τους δρόμους, ενώ είχαν σημειωθεί επεισόδια έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι κινητοποιήσεις του Φεβρουαρίου

Επέστρεψαν στις 26 Φεβρουαρίου, όταν κατάφεραν να προσεγγίσουν ακριβώς έξω από το κτίριο των συνεδριάσεων των υπουργών Γεωργίας, σπάζοντας τον αστυνομικό κλοιό και τα προστατευτικά κιγκλιδώματα, καίγοντας λάστιχα και πετώντας σανό τους δρόμους.

Featured Image

Αύριο ορισμένες ομάδες κάνουν λόγο για «συμβολική διαμαρτυρία» έτσι ώστε να υπάρξει επιπλέον μέριμνα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας.

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την περασμένη εβδομάδα την επιβολή απαγορευτικών τελωνειακών δασμών στις εισαγωγές στην ΕΕ σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Η επιβολή τελωνειακών δασμών αφορούν δημητριακά, ελαιούχους σπόρους και παράγωγα προϊόντα σιτηρών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένου του σιταριού, του καλαμποκιού και του ηλιέλαιου.

«Αυτό το μέτρο δεν θα επηρεάσει τη διαμετακόμιση ρωσικών και λευκορωσικών προϊόντων σιτηρών σε τρίτες χώρες», τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βλάντις Ντομπρόβσκις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ