Με πρόσχημα τις ποιότητες αλλά και την συνεχή μείωση τιμής του προϊόντος, υπάρχουν έμποροι που δεν τηρούν τα συμβόλαια.

Αντιμέτωποι με πρακτικές που δεν ταιριάζουν σε ένα υποτιθέμενο ευνομούμενο κράτος είναι πλέον χιλιάδες παραγωγοί σιτηρών στη χώρα μας.

Από τη μια η πληγή των ανοιχτών τιμών που εφαρμόζουν οι έμποροι και από την άλλη, η μη τήρηση των υπεσχημένων σε πολλές περιπτώσεις πάλι από το εμπόριο προς τους παραγωγούς, έχουν φέρει αγανάκτηση στον αγροτικό κόσμο, που υποχρεώθηκε να καλλιεργήσει ακριβά, αλλά δεν βγάζει κανένα κέρδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Agronewsbomb, το εμπόριο παρότι υπέγραψε συμβόλαια και δέσμευσε εδώ και μήνες παραγωγούς με 35 λεπτά τιμή στο σκληρό σιτάρι, έρχεται τώρα, να το πάρει μπιρ παρά, με πρόσχημα τις πρωτεϊνες και τα υαλώδη, δηλαδή τις ποιότητες, που σε ορισμένες βέβαια μόνον περιπτώσεις, είναι υποβαθμισμένες λόγω των βροχών των πολλών την άνοιξη.

Στο πλαίσιο αυτό δίνονται τιμές πλέον στους παραγωγούς με συμβόλαια ακόμα και 23-25 λεπτά αντί για 35 λεπτά. Παράλληλα, παρατηρείται το φαινόμενο να ισχύει το 35άρι αλλά για ορισμένες μόνο ποσότητες (π.χ. τα 300 κιλά) και πάλι μόνο σε παλιούς παραγωγούς.

Featured Image

Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με τις πολύ κακές αποδόσεις σε ορισμένες περιοχές, της τάξης ακόμα και των 100-150 κιλών το στρέμμα, έχουν φέρει την απόγνωση σε πλήθος αγροτικών οικογενειών, που είναι πλέον σε δραματικό αδιέξοδο.

Σύμφωνα με τον Θανάση Κούντρια, από την Αγρομηχανική Βόλου τώρα: “στην περιοχή μας είναι λίγα τα πολύ καλά σιτάρια, καθώς οι βροχές δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα. Παράλληλα, οι αποδόσεις σε σιτάρια και κριθάρια είναι χαμηλές και κάποιοι παραγωγοί πήραν μόλις 80 και 100 κιλά το στρέμμα. Χειρότερα είναι τα πράγματα για καλλιεργητές με χωράφια κοντά στην Κάρλα, λόγω του παγετού του Μαρτίου”.

Για καλές αποδόσεις σε σιτάρι και κριθάρι κάνει λόγο από την πλευρά του ο Στέργιος Λίτος, παραγωγός από τη Βισαλτία Σερρών.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image