Του Έντσο Γκαμπίν

Οι συνεχιζόμενες κλιματικές αλλαγές, με γενικά ήπιους χειμώνες, καθιστούν δυνατή την καλλιέργεια ελαιόδεντρων ακόμη και σε περιοχές που προηγουμένως δεν ήταν δυνατές, όπως ορεινές ή πεδινές περιοχές.

Ιδιαίτερα στις πεδιάδες, όπου υπάρχει και μεγαλύτερη διαθεσιμότητα νερού, η ελαιοκαλλιέργεια έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί τη μηχανοποίηση για τις πιο απαιτητικές καλλιεργητικές εργασίες, όπως η συγκομιδή και, σε ορισμένες περιπτώσεις, το κλάδεμα.

Ορισμένες εταιρείες έχουν ήδη ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο δημιουργώντας εξαιρετικά εντατικά συστήματα ελαιοκαλλιέργειας, τα οποία δεν είναι κάτι καινούργιο: στην Ισπανία έχουν εδραιωθεί εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια και βασίζονται σε υψηλή παρουσία φυτών ανά εκτάριο, πάνω από χίλια , χρησιμοποιώντας ποικιλίες με μειωμένου όγκου φυλλώματος.

Για να επιτευχθεί κερδοφορία από αυτά τα φυτά είναι απαραίτητο να μπουν γρήγορα στην παραγωγή , να είναι υψηλή και σταθερή η παραγόμενη ποσότητα ελιάς και να παραμείνουν καρποφόρα για πάνω από 15-18 χρόνια.

Ηλιακό φως
Οι τεχνικές παραγωγής δεν είναι δύσκολες, αλλά είναι σίγουρα πολύπλοκες, ξεκινώντας από τον προσανατολισμό των σειρών, οι οποίες πρέπει να δέχονται όσο το δυνατόν περισσότερο φως, επομένως πρέπει να προσέξουμε τον προσανατολισμό Βορρά-Νότου. Η ελιά, στην πραγματικότητα, είναι ένα φυτό που αναπτύσσεται καλά σε άμεσο και δυνατό ηλιακό φως. συνεπάγεται ότι η παραγωγική του απόδοση προέρχεται από την ποσότητα φωτός που δέχεται το φύλλωμα και από το πώς αυτό κατανέμεται μέσα σε αυτό.

Επομένως, οι σχέσεις μεταξύ πάχους και κλίσης του φυλλώματος, οι αποστάσεις μεταξύ των σειρών και του ύψους των φυτών μπαίνουν στο παιχνίδι, οι οποίες δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις διαστάσεις που είναι συμβατές με τις μηχανές συγκομιδής, όχι περισσότερο από ένα μέτρο πλάτος και περίπου τρία μέτρα ύψος. Με υψηλές πυκνότητες φύτευσης, το φύλλωμα κάθε δέντρου ωθείται να αναπτυχθεί προς χώρους όπου η φωτεινότητα είναι μεγαλύτερη και ικανή να εγγυηθεί τη φωτοσυνθετική δραστηριότητα των φύλλων. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σκίαση από φυτό σε φυτό, καθώς και να παράγει όλο και περισσότερη νέα ανάπτυξη προς τα πάνω.
Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι, στα κλαδιά που βρίσκονται στη σκιά, υπάρχει σταδιακή μείωση της φωτοσυνθετικής δραστηριότητας, κατά συνέπεια, υπάρχει μικρότερη ανάπτυξη νέας βλάστησης, επομένως λιγότερα μπουμπούκια που προκαλούν άνθη και μικρότερες ποσότητες ελιών που έχουν, μεταξύ άλλων , χαμηλότερες αποδόσεις λαδιού.
Η καλλιέργεια των υπερ-εντατικών ελαιώνων είναι επομένως στενά συνδεδεμένη με την ποσότητα φωτοσυνθετικά ενεργού φωτός που φτάνει στα νεαρότερα φύλλα.

Κλάδεμα
Ένας θεμελιώδης ρόλος των υπερ-εντατικών συστημάτων είναι το κλάδεμα παραγωγής, το οποίο πρέπει να διατηρεί ή να βελτιώνει τη λειτουργικότητα του φυλλώματος, μέσω της αφαίρεσης κορόιδων, κλαδιών και ξηλωμένων κλαδιών, έτσι ώστε να ευνοείται η διείσδυση του φωτός στα πιο εσωτερικά μέρη του φυλλώματος. . Τα υπερεντατικά συστήματα ελαιοκαλλιέργειας πρέπει να είναι πλήρως μηχανοποιημένα, σε πολλές εταιρείες, με πολύ γόνιμα εδάφη, αυτό συμβαίνει μόνο για κλάδεμα, το υπόλοιπο μέρος γίνεται με το χέρι για να μην διακυβεύεται η παραγωγικότητα.

Οι ποικιλίες
Η επιλογή των ποικιλιών είναι θεμελιώδης παράμετρος γιατί τα φυτά πρέπει να αναπτύσσονται ισορροπημένα και να διατηρούν φύλλωμα στο μέγεθος κατάλληλο για μηχανές συγκομιδής, να είναι παραγωγικά ήδη από το 2ο-3ο έτος και να έχουν παραγωγή άνω των 70/80 εκατοστών εκτάριο.

Featured Image

Οι ποικιλίες που σήμερα πληρούν αυτές τις απαιτήσεις είναι η ισπανική Arbequina, Arbosana, Sikitita , η ελληνική Koroneiki , ενώ εισάγονται ιταλικές ποικιλίες όπως Maurino, Leccio del Corno και Piantone di Mogliano, Favolosa, Lecciana και άλλες που βρίσκονται υπό παρακολούθηση.

Η κανονικότητα και η έκταση της παραγωγής είναι θεμελιώδεις για την οικονομική επιτυχία του υπερεντατικού ελαιώνα, γιατί σε λίγα χρόνια πρέπει να επιτρέψει την απόσβεση του κόστους φύτευσης και την κάλυψη του υψηλού κόστους των τεχνικών εντατικής καλλιέργειας. Μια άλλη πτυχή είναι η ανάπτυξη και η ωρίμανση των ελιών, οι οποίες πρέπει να αναπτύσσονται τακτικά, χωρίς να υφίστανται ισχυρό ανταγωνισμό από άλλα όργανα του φυτού, να συλλέγονται όταν έχουν φτάσει σε υψηλή περιεκτικότητα και υψηλή ποιότητα ελαίου και να επιτρέπουν υψηλή απόδοση συγκομιδής με συρτάρι. μηχανές.

Άρδευση
Οι εξαιρετικά εντατικοί ελαιώνες απαιτούν επίσης ένα καλά σχεδιασμένο και διαχειριζόμενο σύστημα άρδευσης. Η διαχείριση του νερού είναι κρίσιμη για την υποστήριξη της ταχείας ανάπτυξης και της υψηλής παραγωγής σε αυτά τα συστήματα υψηλής πυκνότητας. Η ποσότητα του νερού που απαιτείται εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το κλίμα, η ποικιλία των ελαιόδεντρων, ο τύπος του εδάφους και η φάση ανάπτυξης των φυτών. Είναι επομένως απαραίτητο να μπορούμε να παρακολουθούμε προσεκτικά τις ανάγκες σε νερό και να υιοθετούμε αποτελεσματικές πρακτικές άρδευσης για την επίτευξη της βέλτιστης παραγωγής.

Δεν πρέπει να παραβλέπεται η λίπανση , η οποία είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της καλής παραγωγικότητας και της υγείας των δέντρων, χρησιμοποιώντας ισορροπημένα λιπάσματα, τα οποία περιέχουν θρεπτικά συστατικά όπως άζωτο, φώσφορο και κάλιο, καθώς και μικροθρεπτικά συστατικά. Η ποσότητα και η συχνότητα της λίπανσης εξαρτώνται από τα χαρακτηριστικά του εδάφους και τις ιδιαίτερες ανάγκες των ποικιλιών, με βάση την παραγωγή της ελιάς και του ξύλου.

Η προσέγγιση της υπερέντασης μπορεί να είναι μια πορεία προς τα εμπρός για την οικονομική βιωσιμότητα της ελαιοκαλλιέργειας, ο καλός σχεδιασμός της οικονομικής και τεχνικής πτυχής των νέων συστημάτων, η προσεκτική αξιολόγηση της περιοχής και του λόφου θα μπορούσε να είναι ένα όριο.

Στη συνέχεια, πρέπει να δοθεί προσοχή στην ποιότητα του προϊόντος, ακολουθώντας μια πορεία που όχι μόνο μειώνει το κόστος, αλλά είναι σαφές ότι χρειάζονται λάδια που προσφέρουν πολλαπλά αρωματικά προφίλ, που λαμβάνονται από ελαιώνες ή μείγματα πολλαπλών ποικιλιών, για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις μια αγορά συνηθισμένη σε παραδοσιακές ποικιλίες όπως Frantoio, Leccino, Moraiolo, Peranzana, Caroléa, Coratina, Ogliarola, Biancolilla. Ουσιαστικά ξεκίνησε μια πρόκληση.

Διευθυντής της Διαπεριφερειακής Ένωσης Ελαιοπαραγωγών AIPO

Πηγή: olivonews

Featured Image