Εκτεταμένες ζημιές σε βερίκοκα και δαμάσκηνα, κατάθεση Κοινοβουλευτικής Ερώτησης προς τον Υπουργό. Από τις 17 Φεβρουαρίου, αλλά και μετέπειτα με σχετικά ρεπορτάζ, έχει αναδείξει το πρόβλημα το Agronewsbomb.

Επισκέφτηκα πριν λίγες μέρες αγρότες – παραγωγούς καλλιεργειών βερίκοκου και δαμάσκηνου. Δυστυχώς, όπως με ενημέρωσαν και οι ίδιοι αλλά διαπίστωσα και εγώ, υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα που οφείλονται στην αλλαγή του Κλίματος, όπως παγετός, βροχοπτώσεις κ.α., που έπληξαν τα δέντρα κατά την ανθοφορία και καρπόδεσή τους σε ολόκληρη την Π.Ε. Πέλλας.

Οι αγρότες έρχονται όλο και πιο συχνά αντιμέτωποι με τέτοιου είδους φαινόμενα καθώς η αλλαγή του κλίματος τα ενισχύει δημιουργώντας μια σημαντική απειλή στην παραγωγή. Η στήριξη των αγροτών είναι συνεπώς επιβεβλημένη, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν τόσο στις οικονομικές δυσκολίες της καθημερινότητάς τους όσο και στις δυσκολίες της εργασίας τους.

Πάμε για χρονιά με ρεκόρ πρωιμότητας σε ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, δαμάσκηνα

Featured Image

Μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει αναγγελίες, που να επιτρέπουν τη δήλωση των ζημιών, ώστε να ακολουθηθεί η εκτιμητική διαδικασία. Σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στο απαρχαιωμένο σύστημα ασφάλισης του ΕΛΓΑ που δεν είναι ξεκάθαρο αν οι συγκεκριμένες ζημιές καλύπτονται από τον κανονισμό.

Για τον λόγο αυτό κατέθεσα σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Αυγενάκη προκειμένου να αποζημιωθούν οι αγρότες δίκαια γι’ αυτές τις ζημιές αλλά και να υπάρξει ενημέρωση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στο ασφαλιστικό και κανονιστικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ, από την στιγμή που είναι γνωστό ότι υπάρχει η βούληση και η γνώση εκ μέρους του υπουργού για να προχωρήσει.

Λ. Βασιλειάδης, βουλευτής Πέλλας ΝΔ

Featured Image