Σε δύσκολη καμή εισέρχεται η αγορά του καλαμποκιού, με τις τιμές παραγωγού, να δέχονται κάποιες πιέσεις, από τις εισαγόμενες ποσότητες και την έλλειψη ζήτησης.

Δύσκολη εξελίσσεται η φετινή χρονιά για τους καλαμποκοπαραγωγούς, που εκτός των άλλων είχαν να αντιμετωπίσουν και τις πολύ χαμηλές αποδόσεις ανά στρέμμα στις περισσότερες των περιπτώσεων, λόγω του καύσωνα του καλοκαιριού.

Στο Αγρίνιο για παράδειγμα, μια περιοχή – leader στην κτηνοτροφία, συμβατική και βιολογική τα πράγματα δεν εξελίσσονται καθόλου καλά, όπως μας ανέφερε ο κ. Δημήτρης Καλαμπόκας από τον τοπικό συνεταιρισμό Δοκιμίου, που κάνει κάθε χρόνο συγκέντρωση. Ο ίδιος εκτιμά πως οι μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις, σε συνδυασμό με τη γενικότερη κακή κατάσταση με τις πληρωμές των κτηνοτρόφων, αλλά και η υπερχρέωση των μονάδων, έχουν δυσκολέψει την κατάσταση. “Στην περιοχή μας ο παραγωγός λαμβάνει ακόμα σταθερές τιμές και συγκεκριμένα 235 με 240 ευρώ τον τόνο. Στη βόρεια Ελλάδα οι τιμές είναι χαμηλότερες, γύρω στα 200 ευρώ. Το αρνητικό είναι πως δεν υπάρχει ζήτηση, κάτι που αποδίδεται στην κακή οικονομική κατάσταση των κτηνοτρόφων και στις… αρρυθμίες με τις πληρωμές των επιδοτήσεων. Αποθέματα υπάρχουν στην περιοχή αρκετά…”, συμπληρώνει ο ίδιος.

Όπως αναφέρουν άλλοι αγρότες στο Agronewsbomb, στη βόρεια Ελλάδα, προσφέρονται τιμές και κάτω από τα 19 – 20 λεπτά, κάτι που τους οδηγεί σε σκέψεις για τον αν θα καλλιεργήσουν τη νέα χρονιά. Το θετικό είναι πως οι κτηνοτρόφοι παίρνουν πιο προσιτό προϊόν, παίρνοντας οικονομική ανάσα, ενώ αρκετοί είναι οι αγρότες που ποντάρουν σε είσπραξη συνδεδεμένης, για να ισορροπήσουν τη χασούρα, όμως κανείς δεν είναι σίγουρος, καθώς δεν θα πάρουν όλοι οι καλλιεργητές συνδεδεμένη.

Σύμφωνα βέβαια με όσα λέει στο Agronewsbomb ο έμπειρος γεωπόνος κ. Θανάσης Κούντριας από την Αγρομηχανική Βόλου: “εξ όσων γνωρίζω οι τιμές είναι στην περιοχή μας σε σταθερά επίπεδα. Μπορεί να μην είναι τόσο ψηλά όσο πέρσι, αλλά δεν έχουν πέσει και πολύ”.

Μείωση παραγωγής στη Βουλγαρία

Featured Image

Εν τω μεταξύ σε έκθεσή της το Νοέμβριο για την παραγωγή σιτηρών στην ΕΕ, η Κομισιόν μείωσε την παραγωγή αραβοσίτου της Βουλγαρίας το 2023 σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμησή της. Από 2.275 Mt τον Οκτώβριο, η παραγωγή υπολογίζεται σε 2.240 Mt τον Νοέμβριο. Αυτό οφείλεται στη μείωση των εκτάσεων κατά 2Kha σε 535Kha και στις μειωμένες αποδόσεις από 423 kg/dk σε 419 kg/dk (κάτω από την τελευταία εκτίμηση του Υπουργείου Γεωργίας των 421 kg/dk). Η τελευταία φορά που είχε τόσο μικρή παραγωγή η Βουλγαρία ήταν το 2016.

Η παραγωγή σιταριού παρέμεινε αμετάβλητη στους 6.514 Mt από 1,2 Mha και αποδόσεις 542 Kg/dk, με την παραγωγή στη δεύτερη θέση μετά το ρεκόρ του 2021. Δεν υπάρχει αλλαγή ούτε στο κριθάρι. Συγκομίστηκαν 0,729 Mt κριθαριού σε συγκομιδή 138Kha με αποδόσεις 528kg/dk. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παραγωγή από το 2014, όταν συγκομίστηκαν 0,852 Mt. Η έκταση του κριθαριού αυξήθηκε περαιτέρω αυτό το φθινόπωρο, γεγονός που είναι πιθανό να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη παραγωγή και μεγαλύτερες εξαγωγές την επόμενη σεζόν.

Δυσκολίες στη Βραζιλία

Η Βραζιλία ξεκίνησε την σπορά αυτή την περίοδο και η συγκομιδή βρίσκεται χρονικά στα μέσα του καλοκαιριού. Όπως στην Ελλάδα έτσι και στις χώρες Λατινικής Αμερικής τα έξοδα έχουν αυξηθεί στο σημείο ώστε να βάζουν τους αγρότες σε σκέψεις για την καλλιέργεια καλαμποκιού και σίτου. Τα δύσκολα καιρικά φαινόμενα που δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη του φυτού μετά την φύτευση σε συνδυασμό με τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί παγκοσμίως έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση ποσοτήτων στις καλλιέργειες.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image