Σε υψηλό επίπεδο 9 μηνών κινούνται οι τιμές του σιταριού σήμερα, με τα προθεσμιακά συμβόλαια στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγο να αυξάνονται έως και 6,1% καθώς αναθεωρήθηκαν ξανά προς τα κάτω οι εκτιμήσεις για την παραγωγή της Ρωσίας.

Οι δυσμενέστερες εκτιμήσεις για τη ρωσική παραγωγή οφείλονται στον ασυνήθιστα για Μάιο ψυχρό καιρό στη Ρωσία που έπληξε τις περιοχές με καλλιέργεια σιταριού.

Η εταιρεία IKAR αναθεώρησε τον Μάιο κατά 10% προς τα κάτω τις προσδοκίες της για τη σοδειά σιταριού στη Ρωσία το 2024-2025, εκτιμώντας τώρα την παραγωγή στα 83,5 εκατομμύρια τόνους, αφού έκανε νέους υπολογισμούς για μια «ακριβέστερη εκτίμηση των ζημιών από τον παγετό και την ξηρότητας σε όλο τον νότο (της Ρωσίας)».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA), η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα σιταριού στον κόσμο αντιμετωπίζει μείωση της παραγωγής κατά σχεδόν 4% σε ετήσια βάση.

Παγετός καίει τα Ρωσικά σιτηρά και ανεβάζει τις τιμές διεθνώς

Σοδειές – ρεκόρ την τελευταία διετία

Featured Image

Δύο διαδοχικές σοδειές – ρεκόρ στη Ρωσία είχαν στηρίξει την παγκόσμια προσφορά και είχαν συμβάλει στη μείωση των τιμών από τα υψηλά επίπεδα που σημειώθηκαν το 2022, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι τιμές σε ολόκληρη την Αμερική και την Ευρώπη προσαρμόζονται σε αυτές της ρωσικής αγοράς για αρκετούς μήνες.

Σε χαμηλά 9ετίας τα παγκόσμια αποθέματα

Τα παγκόσμια αποθέματα σιταριού προβλέπεται να μειωθούν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών, με τις νέες ανησυχίες για πίεση της προσφοράς να κάνουν τους traders να πιστεύουν περισσότερο στην αύξηση των τιμών.

«Είναι η όλο και μεγαλύτερη έλλειψη βροχών στη Ρωσία και την Ουκρανία που ανησυχούν τις αγορές, μετά τον παγετό στις αρχές Μαΐου”, ανέφεραν αναλυτές της Argus Media σε σημείωμά τους. «Το αμερικανικό σιτάρι πλησίασε το υψηλό του επίπεδο τιμών χθες, ενισχυμένο από τις αγορές που έκαναν funds εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τις καιρικές συνθήκες, ιδίως για τη Ρωσία».

Η ξηρασία και η πίεση στις καλλιέργειες σιταριού στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας αναμένεται να συνεχιστούν, σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογική εταιρείας Maxar Technologies.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Featured Image