Για ελλείψεις αμνοεριφίων στην ελληνική αγορά το φετινό Πάσχα, λόγω και των αυξημένων εξαγωγών σε ποσοστό άνω του 20% σε Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία και Πορτογαλία ενόψει του εορτασμού των Καθολικών, αλλά και συνεπεία των χαμηλών τιμών που πουλούσαν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι τα προηγούμενα χρόνια, κάνει λόγο μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Δημήτρης Μόσχος, κτηνοτρόφος.

Οι φετινές εξαγωγές αμνοεριφίων για το Καθολικό Πάσχα «πήγαν καλύτερα σε ποσοστό τουλάχιστον 20% σε σχέση με πέρυσι», επισημαίνει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι η τιμή παραγωγού κινήθηκε μεταξύ των 7,50-8 ευρώ/κιλό, αφού «μιλάμε για ζώα ηλικίας κάτω των 20 ημερών και βάρους έξι με επτά κιλά, που σημαίνει ότι το κόστος παραγωγής για τον Έλληνα κτηνοτρόφο δεν ξεπέρασε τα επτά ευρώ/κιλό».

«Βαφτίζουν» ελληνικά εισαγόμενα αρνιά και κατσίκια

«Έρχεται το αρνάκι στο σφαγείο. Μπαίνει για 15 ημέρες στο παχυντήριο και ύστερα αυτό σφάζεται ως ελληνικό», ανέφερε καταγγέλλων κτηνοτρόφος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

«Τα εισαγόμενα τα καταλαβαίνεις από τη γεύση και την τιμή. Οπτικά δεν έχουν καμία διαφορά. Αν είναι ελληνικό έχει μπλε σφραγίδα. Αν όχι, τότε έχει την κόκκινη», ανέφερε ο κτηνοτρόφος κ. Σιμώνης.

Featured Image

Αρνιά και κατσίκια περνούν τα σύνορα με φορτηγά δίχως να γίνει ο απαιτούμενος έλεγχος στο τελωνείο για τα παραστατικά που τα συνοδεύουν, είτε μέσω γνωστών σε κάποιους, διελεύσεων που υπάρχουν στα χωράφια κατά τη διάρκεια της βοσκής των αμνοεριφίων και έπειτα από συνεννόηση με τον έμπορο γειτονικής χώρας.

Ο Ιωάννης Χατζηπασχάλης, πρόεδρος τελωνειακών κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας ανέφερε πως «η τελωνειακή υπηρεσία διενεργεί τους ελέγχους που προβλέπονται κατά την είσοδο των αμνοεριφίων από χώρες μη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατόπιν επικινδυνότητας που υποδεικνύεται από κεντρικό και όχι τοπικό πληροφοριακό σύστημα σε συνεργασία με τις αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

Πού θα κυμανθούν οι τιμές

Οι κτηνοτρόφοι επισημαίνουν πως για να παταχθούν οι ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων είναι απαραίτητοι οι εντατικοί έλεγχοι στα σύνορα μέχρι τα δημόσια κτηνιατρεία που δηλώνονται τα ζώα.

Ακόμη και πάνω από 10 ευρώ το κιλό αναμένεται να φύγουν τα αμνοερίφια από τις κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ τα ελληνοποιημένα, σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους, θα τα δώσουν οι έμποροι από 6,5 έως 7 ευρώ το κιλό. Όλα όμως θα πωληθούν στον καταναλωτή, ενόψει του Πάσχα στην ίδια τιμή, η οποία αναμένεται να φτάσει τα 15 ευρώ το κιλό.

Featured Image