Σημαντικές συναντήσεις είχε χθες, Τρίτη 17/10, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου Διονύσης Βερτζάγιας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον υφυπουργό Διονύσιο Σταμενίτη για τη σταφίδα και την ενίσχυση των παραγωγών, και στο υπουργείο Οικονομικών για την εταίρα PQH και τα χρέη του συνεταιρισμού.

Υπενθυμίζουμε ότι είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά είναι η φετινή για τους παραγωγούς, όχι μόνο στη Ζάκυνθο αλλά και σε όλη την Ελλάδα, όσον αφορά την παραγωγή σταφίδας και ελαιολάδου. Η ζημιά στην παραγωγή της σταφίδας σε τοπικό επίπεδο ξεπερνά το 70% και οι προσπάθειες για να αποζημιωθούν οι αγρότες συνεχίζονται από την Ένωση.

Αρχικά, ο κ. Βερτζάγιας μίλησε στην ΗΜΕΡΑ για τα αποτελέσματα των επαφών στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το θέμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης για την κορινθιακή σταφίδα. «Η συνάντηση ήταν για τη συνδεδεμένη ενίσχυση για τη σταφίδα. Για να πάρει ένας σταφιδοπαραγωγός τη συνδεδεμένη ενίσχυση πρέπει να παραδώσει 150 κιλά το στρέμμα εκτός και αν αποδείξει ότι έχει πάθει ζημιά. Εμείς ζημιά έχουμε πάθει από τον περονόσπορο και δεν το αναγνωρίζει ο ΕΛΓΑ, οπότε πρέπει να δούμε τη γραφειοκρατική διαδικασία για να καλύψουμε τη διαφορά. Οι παραγωγοί έχουν πάθει μεγάλη ζημιά στη Ζάκυνθο από 70-100%. Πρέπει να δούμε τη γραφειοκρατική διαδικασία να ξεπεράσουμε το πρόβλημα ώστε ο κόσμος να πάρει την επιδότηση του. Συζητήσαμε με τον υφυπουργό κ. Σταμενίτη. Είναι ένα θέμα που το γνωρίζει και το έχουμε συζητήσει ξανά και ξανά».

Οι παραγωγοί πρέπει να παραδίδουν κατ’ ελάχιστο 150 κιλά προϊόντος ξηρής κορινθιακής σταφίδας ανά στρέμμα σε εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις, από 1 Αυγούστου και το αργότερο έως την 30η Νοεμβρίου του έτους υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης.

Featured Image

Για τον ρόλο της Συνεταιριστικής Κορινθιακής Σταφίδας σχολίασε: «Το θέμα είναι ότι δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε και να κατέβουμε ενωμένοι. Αυτός είναι ο ρόλος της ΣΚΟΣ! Μόνο που η διοίκηση της ασχολείται μόνο με τους παχυλούς μισθούς, δυστυχώς. Αυτή τη δουλειά που έκανα στην Αθήνα, πρέπει να την κάνει εκείνη».

«Το θέμα είναι ότι δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε και να κατέβουμε ενωμένοι. Αυτός είναι ο ρόλος της ΣΚΟΣ! Μόνο που η διοίκηση της ασχολείται μόνο με τους παχυλούς μισθούς, δυστυχώς. Αυτή τη δουλειά που έκανα στην Αθήνα, πρέπει να την κάνει εκείνη»
Διονύσης Βερτζάγιας
Επίσης με τον Υφυπουργό κ. Σταμενίτη συζητήθηκαν και άλλα θέματα με τον κ. Βερτζάγια να σημειώνει: «Συζητήσαμε και την ακαρπία της Ελιάς και του μεγάλου κόστους και πως θα συντηρηθούν τα ελαιόδεντρα και άλλα πολλά θέματα. Υπάρχει μια περίπτωση μέσα στον Νοέμβρη ο κ. Υφυπουργός να κατέβει στη Ζάκυνθο διότι θα παρουσιάσουμε τις νέες παγίδες για τη δακοκτονία. Διότι θα πρέπει η Ζάκυνθος να βρίσκει δακοκτονία στο 100%. Πρέπει να σταματήσουν τα πειράματα οι Ζακυνθινοί και θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και πρώτα από όλα οι παραγωγοί. Είναι ένα θέμα για τη Ζάκυνθο σοβαρό και ψάχνει το Υπουργείο τι να κάνει».

Για το θέμα των χρεών στην εταιρία PQH, ο κ. Βερτζάγιας είχε συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών και σημείωσε: «Έχουμε το γνωστό θέμα της PQH. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση σε ότι αφορά τις οφειλές που έχουμε και τώρα που συζητάμε με τους συνεργάτες του Υπουργού. Ενημερώνονται για τα προβλήματα που υπάρχουν για να δουν πως θα γίνει αυτή η ρύθμιση, ώστε να μπορέσουμε να πληρώσουμε τις οφειλές μας έως εκεί που είναι νόμιμο και δίκαιο. Γιατί το να πληρώσεις 9 εκατομμύρια που ζητάει η PQH είναι τελείως απαράδεκτο. Και το πιο απαράδεκτο είναι που δεν δέχονται να κάτσουμε στο τραπέζι. Αφορά όλη την Ελλάδα το θέμα. Το νησί της Ζακύνθου έχει μια διαφορά. Εμείς έχουμε ακίνητη περιουσία και αυτοί προσπαθούν να μας «ροκανίσουν» όλη την ακίνητη περιουσία, εισπράττοντας καθαρά 180.000 ευρώ τον χρόνο από ενοίκια και κάθε τρίμηνο τοκίζουν τους τόκους πάνω από 12% επιτόκιο. Αυτό είναι μεγάλο καρκίνωμα για εμάς».

Ημερίδα για το Ζακυνθινό Πρόβατο και το λαδοτύρι
Αύριο, στο νησί μας θα γίνει εκδήλωση για το λαδοτύρι, παρουσία μάλιστα καθηγητών από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα κλιμάκιο του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης αναμένεται να έρθει στο νησί μας το Σαββατοκύριακο. «Την Πέμπτη επισκέπτονται το νησί μας πέντε καθηγητές από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης για να γίνει μια ενημέρωση για το Ζακυνθινό Πρόβατο. Έχει καλεστεί ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων του νησιού (πρόεδρος ο Λάμπρος Μπάστας, ο οποίος έχει καλέσει τα μέλη). Επίσης γίνεται μια προσπάθεια να επαναφέρουμε το λαδοτύρι της Ζακύνθου. Έχει χάσει την ταυτότητα του και «μας το έχει πάρει» η Μυτιλήνη. Γίνεται προσπάθεια να το επαναφέρουμε, για αυτό και έρχεται αυτή η ομάδα των καθηγητών. Επίσης, θα παρουσιάσουμε το λαδοτύρι, τη σταφίδα, όπως το καλοκαίρι παρουσιάσαμε την πρέντζα με τη σταφίδα. Έχουν γίνει αναλύσεις και θα μας παρουσιάσουν τα αποτελέσματα. Η ημερίδα αυτό το σκοπό έχει Επίσης το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, διότι η προσπάθεια συνεχίζεται, υπάρχει ένα πρόγραμμα του Υπουργείου για να δοθεί και επίσημη ονομασία στο Ζακυνθινό Άλογο. Θα βρίσκεται κλιμάκιο από το Υπ. Γεωργίας για να κάνει κάποιες εξετάσεις, να πάρει τρίχες, να κάνει DNA, γιατί υπάρχουν στοιχεία στο Υπουργείο. Έχουμε ενημερώσει τους Ζακυνθινούς που ασχολούνται με τα άλογα».

Featured Image