Σοβαρότατο πρόβλημα αντιμετωπίζει η καλλιέργεια βαμβακιού στο νομό μας καθώς, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΟΑΣΚ κ. Κώστα Τζέλλα απαιτείται επανασπορά για περισσότερο από το 70% των στρεμμάτων.

Ο κ. Τζέλλας μιλώντας στο KarditsaLive.Net υποστήριξε πως υπάρχουν περιοχές όπως στους Σοφάδες και την Δ.Ε. Φύλλου, αλλά και σε τμήματα του Δ. Καρδίτσας, που βαμβάκι δεν φύτρωσε ακόμα και στο 90% των στρεμμάτων, αλλά γενικότερα βιώνουμε μία πρωτόγνωρη και ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση.

Πιθανότατα, συνέχισε ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ, όλο αυτό να αποτελεί συνέπεια από το πέρασμα του Daniel, υπό την έννοια ότι οι εκτάσεις δεν έφθασαν στο επιθυμητό σημείο θερμοκρασίας ή επιβαρύνθηκαν από φερτά στοιχεία και η σπορά δεν έφερε αποτελέσματα. Δεν είναι θέμα θερμοκρασίας περιβάλλοντος, σημείωσε, καθώς τα προηγούμενα χρόνια σπέρναμε τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου χωρίς προβλήματα στην πορεία. Τώρα σπείραμε μετά τις 12 Απριλίου και βαμβάκι δεν φύτρωσε.

Το θέμα είναι, πρόσθεσε, πως δεν ξέρουμε τι θα γίνει από δω και πέρα. Αν δηλαδή και μετά τις επανασπορές θα υπάρξει παραγωγή, τι παραγωγή θα είναι σε ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά και τι εισόδημα θα αποφέρει στους αγρότες. Τα πάντα είναι «στον αέρα» και οι παραγωγοί ζουν μέσα στην αβεβαιότητα για το οικονομικό τους μέλλον.

Featured Image

Εξυπακούεται ότι η επανασπορά σημαίνει και διπλά έξοδα σε μία περίοδο που δεν έχουν ακόμα εξοφληθεί οι αποζημιώσεις από τον Daniel, με ότι αυτό συνεπάγεται για την επιβάρυνση του κόσμου, τόνισε.

Ακολούθως ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ ανέφερε πως θα υπάρξει σήμερα συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και θα τεθεί ξεκάθαρα θέμα αποζημίωσης της επανασποράς, παρότι δεν προβλέπεται γι αυτή την εποχή από τον ΕΛΓΑ. Είναι θέμα, σημείωσε, πολιτικής απόφασης που η κυβέρνηση πρέπει να πάρει για να αρθεί το αδιέξοδο. Μάλιστα δεν απέκλεισε να υπάρξει μέσα στην εβδομάδα παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ στη Λάρισα, από αγρότες και της Καρδίτσας και άλλων περιοχών της Θεσσαλίας. Παρόμοιο πρόβλημα, είπε, αντιμετωπίζουν και στα Τρίκαλα και στα Φάρσαλα και σε άλλες περιοχές.

Τέλος ο κ. Τζέλλας υπενθύμισε το επίκαιρο του αιτήματος που τέθηκε από την πρώτη στιγμή περί αναπλήρωσης του εισοδήματος, αναφέροντας πως αποδεικνύεται πως όχι μόνο ήταν σωστό αλλά συνεχίζει να είναι στο τραπέζι και επιβάλλεται να ληφθεί υπόψιν.

Featured Image