ΤΟΕΒ Παραβόλας: Οδηγείται σε «ξαφνικό θάνατο»; «Τα χρέη είναι για πριν το 2018 και αυξάνονται, οι ρυθμίσεις που ζητά η ΔΕΗ δεν μπορούν να πληρωθούν», τονίζει μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Παραβόλας κ. Γιάννης Μαντζανάς.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Τα παλιά και σημαντικά προβλήματα ενόψει και της νέας αρδευτικής περιόδου που αντιμετωπίζουν οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), ευρύτερα στην Αιτωλοακαρνανία, έρχονται στην επικαιρότητα αυτές τις μέρες με τον πλέον δραματικό τρόπο ειδικά για τον ΤΟΕΒ Παραβόλας.

Μόνο που δεν είναι η πρώτη φορά, όλα τα προηγούμενα χρόνια αυτό συνέβαινε, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε «ξαφνικό θάνατο» τελικά οι οικονομικές προοπτικές των αγροτών της περιοχής, περισσότερο από την εποχή που οι αγροτικές καλλιέργειες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν το υπέρογκο ενεργειακό κόστος.

Ο ΤΟΕΒ Παραβόλας ανάρτησε προ 3 ημερών στον λογαριασμό του στο facebook μια ανακοίνωση που λέει ότι «εντός των ημερών» πρόκειται να διακοπεί η ηλεκτροδότηση στον οργανισμό και κατά συνέπεια η άρδευση στην περιοχή, «λόγω των παλαιών οφειλών στην ΔΕΗ έως και το 2018».

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι θα προβεί στην κατάθεση νέων ασφαλιστικών μέτρων για την επανασύνδεση του ρεύματος. Αυτή η τελευταία αποστροφή οφείλεται στο γεγονός ότι και πέρυσι είχε γίνει το ίδιο ακριβώς, όπως και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν!

Η ΔΕΗ πέρυσι τέτοια εποχή είχε κόψει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στα αντλιοστάσια σε όσους ΤΟΕΒ είχαν(και έχουν) οφειλές, μεταξύ των οποίων στους Οργανισμούς του Μεσολογγίου, του Λεσινίου, της Κατοχής και της Παραβόλας και σύμφωνα με τότε καταγγελίες δεν είχε κάνει αποδεκτό το αίτημα των διοικήσεων των ΤΟΕΒ για αύξηση των δόσεων, αλλά ζητούσε 30% προκαταβολή στο σύνολο των χρεών και αποπληρωμή σε 24 δόσεις.

Featured Image

«Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και τώρα σε μας», εξηγεί στην «Σ» ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Παραβόλας κ. Γιάννης Μαντζανάς εξηγώντας πόσο δύσκολο είναι κάτι τέτοιο να επιτευχθεί, δεδομένης μάλιστα και της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί με το αυξημένο κόστος ενέργειας, λειτουργίας, λιπασμάτων κλπ.

«Αυτές οι δόσεις που μας προτείνονται είναι αδύνατον να τηρηθούν από εμάς γιατί είμαστε ένας μικρός ΤΟΕΒ και μπορούμε μάξιμουμ να διαθέσουμε δέκα ή δώδεκα χιλιάδες ευρώ τον χρόνο καθώς απασχολούμε και υδρομέτρη αλλά και υπάλληλο στο γραφείο του οργανισμού που πρέπει να πάρουν τον μισθό και την ασφάλειά τους. Όμως έχουν εκδοθεί τελικοί λογαριασμοί, συμψηφίζοντας τις εγγυήσεις που είχαν δοθεί πριν από σχεδόν 30 χρόνια με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, οδηγώντας πολλούς ΤΟΕΒ να αναζητήσουν άλλους παρόχους. Κάπου εκεί η κατάσταση ξέφυγε καθώς συσσωρεύτηκε, από όσους ήταν πριν το 2018 στη διοίκηση εδώ στην Παραβόλα, ένα ποσό της τάξης των 224.000 ευρώ που με τις προσαυξήσεις έχει φτάσει σήμερα στις 320.000 ευρώ. Όπως καταλαβαίνει κανείς να δώσουμε το 30% και να αποπληρώσουμε σε 24 δόσεις είναι αδύνατον ενώ πρέπει να σημειώσουμε ότι από το 2018 και μετά δεν υπάρχει ούτε ευρώ χρέος! Κι όμως η ΔΕΗ δεν δίνει μια λύση με αποτέλεσμα να πληρώνουμε εμείς τώρα που είμαστε όλοι αγρότες τα παλιά σπασμένα», εξηγεί ο κ. Μαντζανάς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Παραβόλας οι διοικήσεις άλλων μεγαλύτερων ΤΟΕΒ έκαναν πρόσφατα μια συνάντηση με την διοίκηση της ΔΕΗ που τους πρότεινε 120 δόσεις, πράγμα που για τον ίδιο είναι επίσης αδύνατον να τηρηθεί. «Τι θα κάνουμε; Ότι κάναμε και πέρυσι, δηλαδή ασφαλιστικά μέτρα όταν θα κοπεί η ηλεκτροδότηση που θα εκδικαστεί πιθανότατα στα τέλη Μαΐου, ελπίζοντας να δικαιωθούμε και να ποτίσουμε. Η σύνδεση έπρεπε, δε, να έχει κοπεί και αυτό αναμένεται από ώρα σε ώρα. Να σημειωθεί, επίσης, ότι ο μισός δικός μας ΤΟΕΒ είχε πρόβλημα ούτως ή άλλως λόγω μια βλάβης στον πίνακα της δεύτερης γραμμής που υπάρχει. Ζητήσαμε από την ΔΕΗ να αποκαταστήσει την βλάβη, ώστε να ποτίζουν τουλάχιστον οι μισοί αλλά προφανώς λόγω του συνολικού χρέους και της εντολής διακοπής, δεν ήρθαν ποτέ…».

Η διοίκηση που υπήρχε το 2018 αντικαταστάθηκε με προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο, αφήνοντας πίσω τα χρέη που σήμερα αγγίζουν τα 320.000 ευρώ και η αναστάτωση που επικρατεί κάνει πολλούς να σκέφτονται οριστική χρεοκοπία κι έναν μεγάλο κίνδυνο για την καλλιεργητική περίοδο που πέρυσι σώθηκε την ύστατη ώρα.

Ήταν αρχές Ιουνίου του 2023 όταν επιτεύχθηκε η επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος στον ΤΟΕΒ Παραβόλας που για μήνες δεν είχε ρεύμα, ύστερα από ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων Φυτειών και Παραβόλας, και με τη συνδρομή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Όμως η λύση δεν ήταν μόνιμη.

Να σημειωθεί ότι, όπως όλοι οι ΤΟΕΒ έτσι και της Παραβόλας, ένα άλλο φαινόμενο χειροτερεύει τα πράγματα, αυτό της λεηλασίας των υποδομών λόγω έλλειψης φύλαξης. Την εποχή που συνέβαιναν όλα τα παραπάνω, πέρυσι τον Μάιο είχαν γίνει κλοπές που υπερέβαιναν σε αξία τις 15.000 ευρώ. Είχαν σημειωθεί δολιοφθορές και κλοπές υδροληψιών και υδρομέτρων σε εγκαταστάσεις τόσο στην Παραβόλα όσο και στην Παντάνασσα. Είχαν κινηθεί η διαδικασίες αλλά δεν είχε βρεθεί κάποιο στοιχείο…

Newsroom Agronewsbomb με πληροφορίες από Συνείδηση

Featured Image