Featured Image

Νωρίτερα από κάθε προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο ξεκίνησε εφέτος το λιομάζωμα από το Κάτω Χωριό Ιεράπετρας, πριν καν ανοίξουν τα ελαιοτριβεία της ευρύτερης περιοχής.

Την αρχή έκαμε ο βιοκαλλιεργητής ελιάς και αλόης κ Ανδρέας Παπαδοπετράκης, ο οποίος ξεκίνησε από το πρωί της Τετάρτης 25 Οκτωβρίου να μαζεύει τις ελιές του, στην τοποθεσία Κουτσούρες νότια της τοπικής κοινότητας Κάτω Χωριού Ιεράπετρας, όπου κυριαρχούν μεταξύ άλλων και οι επιβλητικές υπεραιωνόβιες ελιές, το λάδι των οποίων έχει γίνει πλέον περιζήτητο στο εξωτερικό.

«Αν και δεν έχει ανοίξει ακόμη κανένα ελαιουργείο στο Δήμο Ιεράπετρας, υποχρεωθήκαμε να ξεκινήσουμε το λιομάζωμα στα λιόφυτα του Κάτω Χωριού , όπου καλλιεργούμε βιολογικά τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα μας αλλά και εκείνα τα νεότερης ηλικίας, γιατί έχουμε πάρει παραγγελίες από νέους πελάτες του εξωτερικού, οι οποίοι μας ζητούν επίμονα να μαζέψουμε , να αλέσουμε, να τυποποιήσουμε και να τους στείλουμε το πρώτο βιολογικό λάδι της χρονιάς, ώστε να ξεκινήσουμε νέες συνεργασίες αρχικά με τις μικρές ποσότητες που θα έχουμε εφέτος , καθώς είναι μια χρονιά που το λάδι θα είναι πολύ λίγο , και στην Κρήτη αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Ξεκινήσαμε όμως νωρίς και για ένα άλλο λόγο. Επειδή ο δάκος αν και έχουμε ψεκάσει τρείς φορές με βιολογικά σκευάσματα, κάνει πολύ ζημιά όσο περνούν οι μέρες . Ο καιρός δεν μας έχει βοηθήσει. Αν είχε κάνει δυο τρείς καλές βροχές τα πράγματα θα ήτανε καλύτερα.

Η τιμή του λαδιού έχει ανέβει αλλά εμείς που επιχειρούμε να χτίσουμε καινούργιες εμπορικές σχέσεις με νέους πελάτες του εξωτερικού, προσπαθούμε να τις κρατούμε όσο πιο χαμηλά μπορούμε, απλά για να μπούμε στην αγορά», μας είπε μεταξύ άλλων ο βιοκαλλιεργητής κ Ανδρέας Παπαδοπετράκης από το Κάτω Χωριό Ιεράπετρας.
Στην Ιεράπετρα, όπως και στην υπόλοιπη Κρήτη , όλοι οι ελαιοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν το τεράστιο και άλυτο πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών, με τα μεροκάματα στο λιομάζωμα να κινούνται γύρω από τα 50 ευρώ.

«Ξεκινήσαμε πρώτη μέρα σήμερα να δουλεύουμε στο λιομάζωμα . Είναι πολύ καλύτερα να δουλεύεις έξω στην ύπαιθρο σε σύγκριση με τη δουλειά μέσα στο θερμοκήπιο. Όμως η δουλειά στο λιομάζωμα κρατά μόνο δυο μήνες το χρόνο, ενώ η δουλειά στο θερμοκήπιο είναι τουλάχιστον 8 μήνες και αυτό είναι πολύ σημαντικό για να ζήσουμε τις οικογένειες μας. Τα μεροκάματα στο λιομάζωμα είναι γύρω στα 50 ευρώ, αλλά δε μπορούμε να ζητήσουμε και περισσότερα χρήματα, αφού οι ελιές είναι πολύ λίγες και το λάδι που παράγεται, από τα λίγα τσουβάλια ελιές που μαζεύουμε σε μία μέρα, δε φτάνει να πληρωθούμε εμείς οι εργάτες και να μείνει κάτι στον ελαιοπαραγωγό. Όπως βλέπετε οι ελιές είναι πολύ λίγες και δεν είναι τόσο καλές ποιοτικά», μας είπε ο Σπύρος Πασσάς από την Αλβανία που μένει με την οικογένεια του και εργάζεται στην περιοχή της Άρβης και της Ιεράπετρας τα τελευταία 5 χρόνια.

«Η περιοχή μας έχει ελάχιστες ελιές εφέτος και θα πρέπει να μαζευτούν γρήγορα πριν τις αποτελειώσει ο δάκος. Δουλεύουμε όλη μέρα στο λιόφυτο αλλά δεν μπορούμε να βγάλουμε πολλά τσουβάλια για να δικαιολογήσουμε το μεροκάματο μας. Όπως είναι η κατάσταση εφέτος είμαστε ευχαριστημένοι με το μεροκάματο των 50 ευρώ που μας δίνουν οι ελαιοπαραγωγοί. Μακάρι να είχε δουλειά όπως άλλα χρόνια μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου», πρόσθεσε ο Έλληνας εργάτης γής Σταύρος Περάκης.

ΜΟΝΟ 800-900 ΤΟΝΟΥΣ ΛΑΔΙ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΕΦΕΤΟΣ ΟΛΗ Η ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Αν και τον περασμένο Ιούλιο οι εκτιμήσεις των έμπειρων παρατηρητών του κλάδου της ελαιοκαλλιέργειας στην Ιεράπετρα , μιλούσαν για μείωση της παραγωγής που έφτανε στο -70% σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά , τώρα οι ίδιοι παρατηρητές , επειδή έχει ήδη πέσει ένα μεγάλο ποσοστό του ελαιόκαρπου στη γή , λόγω της μεγάλης δακοπροσβολής , εκτιμούν ότι η παραγωγή της πρώην επαρχίας Ιεράπετρας θα κυμανθεί στο 205 σε σχέση με την περυσινή , δηλαδή θα φτάσει γύρω στους 800 με 900 τόνους.

«Πιστεύω ότι η φετινή παραγωγή θα είναι η μικρότερη της τελευταίας 20ετίας στην πρώην επαρχία Ιεράπετρας και δεν θα ξεπεράσει το 20% της προηγούμενης σαιζόν. Δηλαδή θα παραγάγουμε γύρω στους 800 με 900 τόνους. Από τις αρχές του Νοέμβρη θα αρχίσουμε να λειτουργούμε το δικό μας ιδιωτικό ελαιουργείο και θα ακολουθήσουν όλα τα υπόλοιπα. Επειδή δεν εφαρμόστηκε εφέτος το πρόγραμμα της δακοκτονίας και οι λίγες ελιές που υπάρχουν είναι πολύ χτυπημένες από το δάκο, είμαι σίγουρος ότι από την αρχή θα έχουμε παραγωγή λαδιού με μεγάλες οξύτητες και μέτρια ποιότητα. Όσοι κατάφεραν με ίδια μέσα να κρατήσουν μακριά το δάκο από τους ελαιώνες τους, θα παραγάγουν καλή ποιότητα ελαιολάδου», μας είπε ο βετεράνος ελαιουργός κ Μανόλης Παπαδάκης.

Οι πρώτες παρτίδες του φρέσκου ελαιόλαδου αναμένεται να πουληθούν στην ποιότητα των τριών γραμμών από 8,00 μέχρι 8,50 ευρώ, σύμφωνα με ανθρώπους από τον χώρο της εμπορίας ελαιόλαδου.

Πηγή: neakriti, Νίκος Πετάσης