Στα 345 ευρώ ο τόνος η τιμή του σκληρού στη Φότζια.

Συναγερμός παγκοσμίως για τις ακραίες συνθήκες ξηρασίας, οι οποίες φαίνεται να αλλάζουν και πάλι τα δεδομένα για τις τιμές των σιτηρών. Τα δεδομένα βέβαια δεν είναι σε σχέση με τις βροχές τα ίδια σε όλο τον κόσμο. Δυστυχώς για την Ελλάδα και γενικώς την ΕΕ τα πράγματα είναι οριακά.

Τι γίνεται στην Κίνα

Στις 8 Μαρτίου, βέβαια η Κίνα ακύρωσε ένα φορτίο 240.000 μετρικών τόνων αμερικανικού μαλακού κόκκινου χειμερινού σιταριού. Στις 15 Μαρτίου, ακυρώθηκε επίσης μια άλλη παρτίδα, αυτή τη φορά 264.000 τόνων. Οι αμερικανοί εξαγωγείς έμειναν με την επιλογή είτε να κρατήσουν το μισό εκατομμύριο τόνους είτε να βρουν εναλλακτικούς αγοραστές.

Οι παραδόσεις αυστραλιανού σιταριού επηρεάστηκαν επίσης τον Μάρτιο, καθώς οι Κινέζοι εισαγωγείς είτε ακύρωσαν είτε ανέβαλαν περίπου 1 εκατομμύριο τόνους αποστολών αυστραλιανού σιταριού για το δεύτερο τρίμηνο.

Ο Andrew Whitelaw, γεωργικός σύμβουλος της υπηρεσίας ανάλυσης αγοράς Episode 3 στην Καμπέρα της Αυστραλίας, αναφέρθηκε στην ακύρωση των φορτίων ως “πτωτική ένδειξη”.

“Είτε το κάνουν για να αγοράσουν ξανά φθηνότερα είτε επειδή υπάρχει λιγότερη ζήτηση, εξακολουθεί να είναι μια πτωτική άποψη για την αγορά”, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Το γεγονός ότι ακυρώθηκαν πάνω από μισό εκατομμύριο τόνοι αμερικανικού σιταριού προκάλεσε πολλές συζητήσεις μεταξύ των εμπόρων σιτηρών.

Οι ακυρωμένες εντολές ώθησαν προσωρινά τα προθεσμιακά συμβόλαια στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ που χρονολογούνται από το 1999, ήταν η μεγαλύτερη ακυρωθείσα ποσότητα μέχρι σήμερα. “Αυτές οι ακυρώσεις δείχνουν ότι η Κίνα μπορεί να πάρει σιτάρι φθηνότερα από άλλους”, δήλωσε ο Ben Buckner, επικεφαλής αναλυτής σιτηρών της AgResource Co με έδρα το Σικάγο, σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Οι ημέρες της συνεχούς ανόδου των τιμών των σιτηρών και άλλων γεωργικών προϊόντων φαίνεται να έχουν τελειώσει, τουλάχιστον προς το παρόν.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, στις 28 Μαρτίου τα αποθέματα καλαμποκιού είχαν αυξηθεί κατά 13% και τα αποθέματα σόγιας κατά 9%. Τα αποθέματα σιταριού σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση, 16%.

Featured Image

Καλές καιρικές συνθήκες για το σιτάρι

Εκτός από τα υψηλότερα αποθέματα, η βελτίωση των καιρικών συνθηκών συνέβαλε επίσης στη μείωση των τιμών, εξήγησε ο Thorsten Tiedemann, διευθύνων σύμβουλος της Grain AG στο Αμβούργο της Γερμανίας. “Στις περισσότερες περιοχές είχαμε περισσότερο από επαρκή παροχή νερού και συνεπώς καλές συνθήκες για καλές σοδειές”, δήλωσε στη DW, προσθέτοντας ότι ο χειμερινός καιρός ήταν αρκετά διαφορετικός από πέρυσι, όταν σε ορισμένες περιοχές παρατηρήθηκαν παρατεταμένες ξηρές περίοδοι και άλλοι αρνητικοί παράγοντες, όπως ο παγετός. Ο Τίντεμαν θεωρεί ότι η κατάσταση είναι γενικά πιο χαλαρή από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο. “Έχουμε συνολικά μια αξιοπρεπή συγκομιδή καλαμποκιού. Έχουμε επίσης άφθονη προσφορά σόγιας και σογιάλευρου. Και η Αργεντινή και η Βραζιλία θα συγκομίσουν μια αξιοπρεπή σοδειά τις επόμενες εβδομάδες”, δήλωσε.

Η ΕΕ βλέπει δασμούς για να “πνίξει” τις ρωσικές πωλήσεις σιτηρών

Επιπλέον, η Ρωσία συνεχίζει να είναι σε θέση να εξάγει εκατομμύρια τόνους σιταριού και πιθανότατα θα επιτύχει μερίδιο αγοράς περίπου 29% στην παγκόσμια αγορά σιταριού για το οικονομικό έτος 2024/25, σύμφωνα με τον Tiedemann.

Προοπτικές για εξαιρετικές συγκομιδές

Εάν δεν υπάρξουν απροσδόκητα δυσμενή καιρικά φαινόμενα, η Κίνα θα μπορούσε να επιτύχει μεγαλύτερη και ποιοτικότερη συγκομιδή σιταριού φέτος, σύμφωνα με εκθέσεις του παρατηρητή της αγοράς S&P Global Commodity Insights. Το 2023, ένα σημαντικό μέρος της συγκομιδής σιταριού στην Κίνα υπέστη ζημιές από απρόβλεπτες καταρρακτώδεις βροχές. Οι ειδικοί σε θέματα εμπορευμάτων στήριξαν την υπόθεσή τους σε στοιχεία της κινεζικής μετεωρολογικής υπηρεσίας από τις αρχές Μαρτίου, τα οποία ανέφεραν ότι οι χιονοπτώσεις μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου στις βασικές περιοχές καλλιέργειας χειμερινού σιταριού της χώρας, Jianghuai και Jiangnan, αύξησαν την υγρασία του εδάφους και ότι τα περισσότερα φυτά έχουν περάσει με ασφάλεια τον χειμερινό λήθαργο.

Επιπλέον, μόνο ελάχιστες ζημιές από παγετό αναμένονται σε τμήματα αυτών των περιοχών, ανέφερε η S&P Global Commodity Insights, προσθέτοντας ότι το στάδιο ανάπτυξης της καλλιέργειας είναι “σε μεγάλο βαθμό παρόμοιο ή καλύτερο από την ίδια περίοδο πέρυσι”.

Ωστόσο, ο εμπειρογνώμονας σιτηρών του Αμβούργου Tiedemann πιστεύει ότι “πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός όταν εξετάζει το ισοζύγιο σιταριού για το επόμενο έτος” και προειδοποίησε κατά της υπερβολικής αισιοδοξίας για την παγκόσμια προσφορά σιταριού. “Υποθέτω ότι σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, θα δούμε μείωση των αποθεμάτων στις χώρες εξαγωγής το 2024/25. Αυτό οφείλεται εν μέρει στις μικρότερες προσδοκίες για τις σοδειές και σε μια ελαφρώς αυξανόμενη ζήτηση λόγω των χαμηλότερων τιμών”, δήλωσε. Ο Tiedemann πιστεύει ότι οι τιμές θα μπορούσαν να “αυξηθούν εκ νέου εκρηκτικά” εάν υπάρξουν αποτυχίες στις καλλιέργειες ή δυσμενή καιρικά φαινόμενα. Ως παράδειγμα ανέφερε μια κακή συγκομιδή στη Γαλλία, όπου, για παράδειγμα, η ξηρασία θα μπορούσε να πλήξει ξανά τον Μάιο ή τον Ιούνιο. “Τότε πιστεύω ότι η αγορά θα μπορούσε να αντιδράσει και πάλι εξαιρετικά νευρικά, διότι θα κατευθυνόμασταν προς χαμηλότερα αποθέματα σιταριού, ακόμη και με μέσες προσδοκίες απόδοσης. Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι άνετη τώρα, αλλά αυτό μπορεί να μην παραμείνει έτσι”, δήλωσε.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image