Η κυβέρνηση της Τυνησίας μοιράζει φθηνό ελαιόλαδο στους πολίτες λόγω ακρίβειας.

Στην Τυνησία, το ελαιόλαδο βρίσκεται στο επίκεντρο μιας θεσμικής διαμάχης αυτή την περίοδο με αφορμή και τη συνεχή αύξηση της τιμής του διεθνώς.

Όπως αναφέρει το Ιταλικό olivonews, όλα ξεκίνησαν στις 18 Νοεμβρίου, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Kais Saïed, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους υπουργούς Εσωτερικών, Γεωργίας και Εμπορίου, καθώς και με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Υπηρεσίας Πετρελαίου.

Εξ ου και η απόφαση των ίδιων υπουργών να διαθέσουν ποσότητα 10.500 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου για λιανική πώληση στους Τυνήσιους καταναλωτές στην προνομιακή τιμή των 15 δηναρίων ανά λίτρο (ίσο με 4,5 ευρώ) , από τις 15 Δεκεμβρίου 2023.

Σε κοινή τους δήλωση, οι υπουργοί διευκρίνισαν ότι το ελαιόλαδο, το οποίο θα συσκευάζεται σε φιάλες του ενός λίτρου, θα διατίθεται στην αγορά σε όλη την Τυνησία. Στόχος της πρωτοβουλίας, όπως αναφέρθηκε, είναι να προσφερθούν στους Τυνήσιους καταναλωτές επαρκείς ποσότητες έξτρα παρθένου ελαιολάδου λαμβάνοντας υπόψη την αγοραστική δύναμη του πολίτη.

Featured Image

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι το Τυνησιακό ελαιόλαδο είναι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο, ότι η αύξηση της τιμής του είναι απαράδεκτη και ότι οι εξηγήσεις που δίνουν κάποιοι έχουν σκοπό να αποκρύψουν διάφορες πρακτικές και να δικαιολογήσουν την καταστρατήγηση των νόμων.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι μεγάλο μέρος της σοδειάς προορίζεται για εξαγωγή και αυτό το Τυνησιακό λάδι συσκευάζεται στο εξωτερικό, χωρίς να αναφέρεται η προέλευσή του.

Η συγκομιδή της ελιάς θα φτάσει το 1 εκατ. τόνους φέτος, γεγονός που θα επιτρέψει την παραγωγή 200 χιλιάδων τόνων ελαιολάδου, με αύξηση 11% σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν.

Η παραγωγή κατανέμεται 23% στο βόρειο τμήμα της χώρας, 17% στο Σαχέλ, 35% στο Κεντροδυτικό και 25% στο Νότο. Επιπλέον, το 55% της συγκομιδής προέρχεται από αρδευόμενα ελαιοκομικά συστήματα.

Featured Image