Άκρως ανησυχητική η πρώτη εικόνα της καρπόδεσης στις ελιές, είτε για Καλαμών, είτε για Μανάκι, είτε για Αθηνοελιά, Κορωνέϊκη, Αμφίσσης κι άλλες ποικιλίες.

Ανησυχητικά είναι τα πρώτα δείγματα από το ποσοστό καρπόδεσης στις ελιές, με τους παραγωγούς να διαπιστώνουν πλήθος απορρίψεων, σε τέτοιο βαθμό, που να τους έρχεται στο μυαλό τους η περσινή χρονιά, πόσο μάλλον τώρα που οι γεωτρήσεις και τα πηγάδια έχουν πια στερέψει και δεν θα υπάρχει νερό για πότισμα.

 

Παρά το γεγονός ότι η ανθοφορία και φέτος ήταν εξαιρετικά πλούσια σε όλες τις ποικιλίες και πολλοί έσπευσαν να προεξοφλήσουν “μεγάλη σοδειά”, ξεχνώντας ότι το μαγαζί του αγρότη είναι ξεσκέπαστο, αλλά και παραβλέποντας πως δεν έκανε επί της ουσίας πάλι χειμώνα φέτος ενώ και η ξηρασία εντείνεται, η πρώτη εικόνα από τα λιοστάσια σε Πελοπόννησο, Κρήτη, Δυτική και Στερεά Ελλάδα, αλλά και σε πιο βόρειες ζώνες, προβληματίζει τους ελαιοπαραγωγούς.

Featured Image

Σε περιοχές δε, ακόμα και της Λακωνίας, όπου πέρσι ήταν η “καλή” χρονιά από άποψη όγκου παραγωγής, φέτος πάμε για τεράστια μείωση.

Μεγάλα προβλήματα αναφέρουν οι αγρότες, εκτός της ξηρασίας, τις βροχές και τις ανεμοθύελλες των τελευταίων εβδομάδων, που σε κάποιες περιπτώσεις δεν βοήθησαν τα δέντρα και τα άνθη.

Το Agronewsobomb παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και σας κρατά ενήμερους…

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image