Η θετική επίδραση της υδροξυτυροσόλης που περιέχει το ελαιόλαδο στα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου έχει ανοίξει ενδιαφέροντα σενάρια για την πρόληψη και θεραπεία της συγκεκριμένης πάθησης, που μόνο το 2022 επηρέασε περίπου 48 χιλιάδες Ιταλούς, εκ των οποίων 26 χιλιάδες άνδρες και 22 χιλιάδες γυναίκες.

Μια ομάδα από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας και Πλατφόρμας Νανοϊατρικής στη Μάλαγα της Ισπανίας μελέτησε τις επιδράσεις του ελαιολάδου.

Στην πραγματικότητα, η υδροξυτυροσόλη, μια χημική ένωση της οποίας οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες είναι από καιρό γνωστές, παρεμβαίνει για να τροποποιήσει τη δραστηριότητα ορισμένων τμημάτων του DNA των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου. Μια αλλαγή που συμβαίνει μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται μεθυλίωση και η οποία επηρεάζει τα συγκεκριμένα γονίδια της νόσου.

«Αυτή η εργασία – είπε σε επιστημονικά περιοδικά η Δρ María del Carmen López de las Hazas – υπογραμμίζει την ικανότητα ορισμένων θρεπτικών συστατικών ή βιοδραστικών συστατικών της διατροφής να ρυθμίζουν το επιγονιδίωμά μας, δηλαδή το σύνολο των γονιδίων που συνθέτουν το DNA μας, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο ορισμένες ασθένειες».

Featured Image

Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τη μελέτη, σύμφωνα με όσα διαβεβαιώνουν οι ερευνητές, προσφέρουν νέες γνώσεις για τις επιδράσεις της υδροξυτυροσόλης στο DNA και τον πιθανό αντίκτυπό τους στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου. Το γεγονός αυτό βοηθά στην περαιτέρω κατανόηση των πλεονεκτημάτων της μεσογειακής διατροφής, τονώνοντας τον πληθυσμό να κάνει υγιεινές διατροφικές επιλογές, επισημαίνει το olivonews.it.

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο «Aldo Moro» του Μπάρι, που διεξήχθη πριν από μερικά χρόνια, πρότεινε επίσης την αποτελεσματικότητα της κατανάλωσης έξτρα παρθένου ελαιολάδου σε ασθενείς που έχουν οικογενειακή προδιάθεση για καρκίνο του παχέος εντέρου αλλά και σε εκείνους που έχουν προσβληθεί από τη νόσο κρον ή ελκώδης κολίτιδα, δύο φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου με υψηλό κίνδυνο εκφυλισμού.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image