Τα φύλλα ελιάς περιέχουν μια εξαιρετική ποσότητα ενός οξέος που μπορεί να είναι το κλειδί για τη θεραπεία ή την πρόληψη του διαβήτη και του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Λίπους που σύντομα θα αρχίσει να δοκιμάζει τις επιδράσεις του στους ανθρώπους μετά από καλά εργαστηριακά αποτελέσματα.

Πρόκειται για ολεανολικό οξύ, που υπάρχει στο πυρηνέλαιο, το οποίο θα εγκριθεί σε συντονισμό με το νοσοκομείο Virgen del Rocío στη Σεβίλλη, σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, στους οποίους θα παρέχεται εμπλουτισμένο ελαιόλαδο για ένα χρόνο Η εταιρεία Acesur παρήγαγε για τη δοκιμή, με χρηματοδότηση από τον Κρατικό Οργανισμό Ερευνών.

«Πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να μειώσουμε τη φαρμακευτική αγωγή, καθώς είναι καλύτερο να ανακουφίσουμε μια ασθένεια με δίαιτα παρά μόνο με φάρμακα»

«Πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να μειώσουμε τη φαρμακευτική θεραπεία, καθώς είναι καλύτερο να ανακουφίσουμε μια ασθένεια με δίαιτα παρά μόνο με φάρμακα», ο Δρ Javier Sánchez Perona, από το Fat Institute, που εδρεύει στη Σεβίλλη και ανήκει στο Higher Research Center, είπε στην EFE Scientific (CSIC) .

Ήδη το 2019, η Μελέτη Prediabole προσδιόρισε σε προδιαβητικά άτομα ότι η κατανάλωση ελαιολάδου πλούσιου σε ελαιολίνη απέτρεψε την ανάπτυξη της νόσου. Μετά από τρία χρόνια λήψης, η πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη ήταν 45% χαμηλότερη στην ομάδα που έλαβε το λάδι με αυτήν την επιπλέον ένωση.

Το ερώτημα που προσπαθούν τώρα να επιλύσουν είναι εάν μπορεί να συμβάλει στη θεραπεία της νόσου σε εκείνους τους ανθρώπους που πάσχουν ήδη από διαβήτη, μέσω της μελέτης OLTRAD που αναπτύχθηκε από την ομάδα του Sánchez Perona, πρωτοπόρου στον κόσμο.

Υψηλή τιμή

Μία από τις περιστάσεις που επιλύθηκαν ήταν η τιμή του ολεανολικού οξέος. Το κόστος του στην εργαστηριακή αγορά ήταν αυτό το μήνα στο 1,5 εκατ. ευρώ το κιλό, είκοσι πέντε φορές περισσότερο από τον χρυσό.

Το Fat Institute ανέπτυξε και κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μια απλή μέθοδο για τη λήψη ολεανολικού οξέος υψηλής καθαρότητας από φύλλα ελιάς. «Τόσο απλό που ακόμη και τα παιδιά μπορούν να το αποκτήσουν με σπιτικά υλικά με αποδεκτό βαθμό καθαρότητας», λέει ο ερευνητής.

Το ελαιολικό οξύ προστατεύει την ελιά από επιθέσεις μικροοργανισμών και βρίσκεται στον καρπό, αλλά κυρίως στο φύλλο, όπου μπορεί να φτάσει έως και 3,5% σε ξηρή ουσία.

Έχει υπολογιστεί ότι το 25% του βάρους μιας ελιάς οφείλεται στα φύλλα της, επομένως μια ελιά που ζυγίζει έναν μετρικό τόνο θα μπορούσε να περιέχει περίπου 1 κιλό της ένωσης.

Featured Image

Το πυρηνέλαιο, μια ποικιλία ιδιαίτερα πλούσια σε ελαιολικό, καταναλώνεται ελάχιστα στην Ισπανία, αν και η χώρα είναι η πρώτη παραγωγός στον κόσμο. Λαμβάνεται ως υποπροϊόν κατά την παραγωγή παρθένου ελαίου, την εκχύλιση του υπολειπόμενου ελαίου με οργανικούς διαλύτες και στη συνέχεια τον εξευγενισμό του.

Αλτσχάιμερ

Το πυρηνέλαιο βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο αυτής της ερευνητικής ομάδας για τη θεραπεία μιας άλλης ασθένειας, του Αλτσχάιμερ. «Αυτό που προτείνουμε είναι ότι οι βιοδραστικές ενώσεις στο πυρηνέλαιο θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή την επιβράδυνσή του», λέει ο Sánchez-Perona.

Οι δοκιμές σε άτομα εκκρεμούν για την πρόσληψη εθελοντών, σε συνεργασία με το νοσοκομείο Valme (Σεβίλλη).

Η σχέση μεταξύ του διαβήτη και του Αλτσχάιμερ είναι μια γραμμή εργασίας, που δεν επιβεβαιώνεται πλήρως από την επιστήμη, που εκτίθεται από μια αμερικανική ερευνητική ομάδα που θεωρεί ακόμη και αυτόν τον εκφυλισμό του εγκεφάλου ως νέο διαβήτη, τύπου 3. Το κλειδί είναι η ινσουλίνη, που ρυθμίζει τις συγκεντρώσεις γλυκόζης στο αίμα .

Ινσουλίνη

«Οι νευρώνες χρειάζονται καύσιμα και το βασικό καύσιμο είναι η γλυκόζη. Η ινσουλίνη λειτουργεί σαν κουδούνι στην πόρτα των κυττάρων. Όταν χτυπήσει αυτό το κουδούνι, το κύτταρο ανοίγει την πόρτα για να εισέλθει η γλυκόζη. Χωρίς αυτό το κουδούνι, ακόμα κι αν υπάρχει άφθονη γλυκόζη στο αίμα, το κύτταρο δεν ανοίγει την πόρτα και δεν λαμβάνει καύσιμο», εξηγεί ο επιστήμονας.

Όταν το κύτταρο λαμβάνει περισσότερη γλυκόζη από ό,τι χρειάζεται, δημιουργεί αντίσταση στην ινσουλίνη, γι’ αυτό και η αντίσταση στην ινσουλίνη, εκτός από το ότι προωθεί το υπερβολικό σάκχαρο στο αίμα, προάγει το σχηματισμό πλακών χαρακτηριστικών του Αλτσχάιμερ.

«Αν μπορέσουμε να πάρουμε τις βιοδραστικές ενώσεις από το πυρηνέλαιο στον εγκέφαλο, θα μπορούσαν να μειώσουν τη φλεγμονή, κάτι που υποστηρίζεται από in vitro μελέτες, οι οποίες ήταν θαυμάσιες», λέει ο Sánchez Perona, ο οποίος είναι πεπεισμένος ότι το oleanolic συμμετέχει σε πολλές φυσιολογικές διαδικασίες χρησιμοποιείται για διάφορες ασθένειες. «Η ελιά μας τρέφει, αλλά και μας θεραπεύει. Μπορούμε πραγματικά να θεωρήσουμε ότι μας δίνει χρυσό σε κάθε σταγόνα λαδιού που εξάγουμε από αυτό».

Πηγή: valenciafruits

Featured Image