Μπάχαλο με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ καταγγέλλουν στο Agronewsbomb, παραγωγοί, εκπρόσωποι ΚΥΔ κ.λπ.

Παραμένει το μπάχαλο με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, με τους παραγωγούς να μην μπορούν σε πολλές περιπτώσεις να δηλώσουν οικολογικό σχήμα, για να αναπληρώσουν τα χρήματα που θα χάσουν από το πρασίνισμα. Εκ πρώτης όψης φαίνεται μάλιστα πως ελαιοπαραγωγοί, αλλά και κτηνοτρόφοι, θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο από τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η μοιρασιά των χρημάτων των περιβόητων οικολογικών σχημάτων. Τρία χρόνια τώρα αγρότες και κτηνοτρόφοι ακούνε για τη νέα ΚΑΠ και τα οικολογικά σχήματα και φθάσαμε λίγες μέρες πριν λήξει η προθεσμία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και να μην ξέρει κανένας τι γίνεται. Αντ’ αυτού μπάχαλο εξ όσων γνωρίζουμε γίνεται με τις δηλώσεις των βιολογικών, όπου δηλώνονται από όλους και όλα τα πάντα για να μη χαθούν χρήματα. Έτσι, όμως πάμε σε μια βιολογική παραγωγή… κουτουρού, μια παραγωγή που θα καταφέρουμε ως Ελλάδα να απομυθοποιήσουμε με μοναδικό τρόπο, στο βωμό του κέρδους… ελάχιστων.

Καταγγελία παραγωγού

Στο Agronewsbomb δεχόμαστε καθημερινά πολλές καταγγελίες. Μια από αυτές αναφέρει τα εξής: “στη Δήλωση ΟΣΔΕ με την κατάργηση του Πρασινίσματος και αντικατάσταση με τα Οικολογικά Σχήματα παρατηρούνται μεγαλειώδη πράγματα:

-Οι αρμόδιοι είναι ανέτοιμοι να πληροφορήσουν σωστά (μας ζητούν να διαβάσουμε προσεκτικά την εγκύκλιο!! ενώ και εκείνοι να την διαβάσουν, δεν θα καταλάβουν).

  • Το σύστημα για τα αγροτεμάχια του είναι ΕΛΑΙΩΝΕΣ δεν προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής του οικολογικού σχήματος “31.4 Εφαρμογές Κυκλικής Οικονομίας” σε αντίθεση με την καλλιέργεια Σιτηρών. Σε ερώτησή μας προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ απάντησαν ως εξής ” Το γνωρίζουμε. Αν δεν αλλάξει κάτι μέχρι την 10/9, οριστικοποιήστε τη Δήλωση ΟΣΔΕ και κατόπιν -κάποια στιγμή- ξαναμπαίνετε στη Δήλωση και διορθώνεται….”

Χαμός με τις ενισχύσεις των κτηνοτρόφων

«Ας μας πληρώσουν φέτος όπως και πέρυσι και ας εφαρμόσουν τα Οικολογικά Σχήματα από την επόμενη χρονιά», λένε οι συνδικαλιστές του κλάδου – Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκρινε και αποφάσισε ότι δεν ήταν επαρκής ο χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

«Αν δεν ανασταλεί για φέτος η εφαρμογή των Οικολογικών Σχημάτων, θα χαθεί έως και το 60% της επιδότησης του κάθε κτηνοτρόφου», δηλώνει κατηγορηματικά στο neakriti.gr ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου, Γιώργος Τζουλιαδάκης.

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να προλάβουμε να εφαρμόσουμε τα Οικολογικά Σχήματα και το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για τον κτηνοτροφικό κόσμο, αλλά υπαρκτό και για τους αγρότες», σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, που αναφέρεται και στο στενό χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι την τελική προθεσμία για τη λήξη της διαδικασίας της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων, δηλαδή την 11η Σεπτεμβρίου!

Όπως είναι γνωστό, η πρώτη προθεσμία έληγε στις 25 Αυγούστου. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκρινε και αποφάσισε ότι δεν ήταν επαρκής ο χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, αφού φέτος το ΟΣΔΕ άνοιξε με μεγάλη καθυστέρηση και είναι και η πρώτη, μάλιστα, χρονιά εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που από μόνη της αποτελεί “σπαζοκεφαλιά” για τους αγρότες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και έτσι έδωσε και την παράταση μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου. Όμως, θεωρείται αδύνατη η ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι τότε, σύμφωνα με τον Γιώργο Τζουλιαδάκη.

Featured Image

«Η μόνη λύση για να πληρωθούν οι άνθρωποι κανονικά αυτή τη χρονιά και την προκαταβολή και την εκκαθάριση είναι η χρονιά αυτή να είναι μεταβατική. Να πληρωθούν οι παραγωγοί, όπως πληρώθηκαν πέρυσι. Και αυτό να γίνει με απόφαση που θα πρέπει να πάρει η κυβέρνηση, γιατί αυτή έχει την ευθύνη για όλο αυτό το μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί. Μετά που θα λήξει η 11η Σεπτεμβρίου, να ξεκινήσει η διαβούλευση πάντα με τους παραγωγούς, ώστε να δουν και να ενημερωθούν λεπτομερέστατα όλοι οι παραγωγοί, τόσο οι αγρότες όσο και οι κτηνοτρόφοι για τα οικολογικά σχήματα. Και να ξεκινήσει αυτό να ισχύει από την επόμενη χρονιά, ώστε να ισχύσουν και οι ημερομηνίες. Για να ενταχθούμε στα Οικολογικά Σχήματα θέλουμε κάποιες προδιαγραφές. Θέλουμε κάποιους χρόνους, που τώρα δεν υπάρχουν. Παράδειγμα, αν έκανες αμειψισπορά, θα έπρεπε αρχές του χρόνου να σπείρεις τα αμπέλια και τις ελιές. Πώς γίνεται να εφαρμοστεί αυτή τη στιγμή αυτό το οικολογικό σχήμα; Ή και κάποια άλλα, που απαιτούν μηχανήματα; Που απαιτούν προθεσμίες και προϋπηρεσίες και καλλιέργειες ειδικές που πρέπει να γίνουν;», διερωτάται στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου Γιώργος Τζουλιαδάκης.

Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, «αυτή η δυσκολία ισχύει και για τους αγρότες και για τους κτηνοτρόφους. Εννοείται ότι «όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε». Απλώς, οι κτηνοτρόφοι είναι σε λίγο πιο δύσκολη κατάσταση με τα Οικολογικά Σχήματα, γιατί δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια. Είναι δύο τα οικολογικά σχήματα, ενώ στους αγρότες και τις καλλιέργειές τους είναι δώδεκα»…

Μάλιστα, ο Γιώργος Τζουλιαδάκης επισημαίνει: «Τώρα που μιλάμε, όπου και να πας, σε όλα τα ΚΥΔ σε όλες τις Πύλες Εισόδου, οι τεχνοκράτες δεν ξέρουν να σου απαντήσουν τι θα γίνει με τα Οικολογικά Σχήματα γιατί δε γνωρίζουν λεπτομέρειες. Τι γίνεται με τα Οικολογικά Σχήματα; Τι τελικά θα ισχύσει και τι θα εφαρμοστεί; Δεν έχουν εικόνα αυτοί οι άνθρωποι», σύμφωνα με τον συνδικαλιστή.

Στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Μάλιστα, ο Γιώργος Τζουλιαδάκης αποκαλύπτει δικές του πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες «και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και περισσότερο του Νότου, ήδη το ξανασκέφτονται αυτό το ζήτημα με τα οικολογικά σχήματα. Και θεωρούν ότι είναι εξαιρετικά αδικημένες ειδικά οι ημιορεινές και ορεινές περιοχές. Και ίσως το αναθεωρήσουν. Πάντως, αν δε γίνει κάτι, οι παραγωγοί θα χάσουν το 60% του συνόλου της επιδότησής τους. Π.χ. ένας παραγωγός, που έπαιρνε 10.000 ευρώ βασική ενίσχυση και 4.000 ευρώ “πρασίνισμα” άρα 14.000 ευρώ. Το μόνο σίγουρο του είναι το 40% της βασικής, δηλαδή τα 4.000 ευρώ. Άρα, αν δεν εφαρμόσει τα Οικολογικά Σχήματα, χάνει τα 2/3 του συνολικού του ποσού»…

Κανείς δεν ξέρει τι γίνεται με το οικολογικό των αναβαθμίδων

Εκτός αυτών, όπως μας πληροφορούν άνθρωποι από ΚΥΔ, αναβρασμός επικρατεί σε σχέση με το οικολογικό σχήμα, που αφορά στις αναβαθμίδες. Οι αρμόδιοι έχουν υποσχεθεί πως θα μπουν συγκεκριμένες περιοχές, κάτι που δεν έχει γίνει.

Μέσα σε όλα αυτά πολλοί περιμένουν νέα παράταση στις δηλώσεις ΟΣΔΕ έως το τέλος Σεπτεμβρίου, καθώς δεν έχουν ανοίξει καν ακόμα οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων. Η αγορά των δικαιωμάτων μάλιστα έχει παγώσει αφού κανείς δεν ξέρει την αξία των δικαιωμάτων.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image