Ο κ. Δημήτρης Λογγιζίδης που αυτή την περίοδο συγκομίζει νεκταρίνια μίλησε στο Agronewsbomb, για την κατάσταση.

Όπως μας είπε “στα νεκταρίνια, ειδικά στα πιο όψιμα φαίνεται πως θα είναι μια καλή χρονιά, με τις τιμές παραγωγού γύρω στα 65 λεπτά το κιλό. Αυτό αφορά σε γενικές γραμμές αρκετές παραγωγικές ζώνες με νεκταρίνια, στα οποία έχουμε εξαιρετική ποιότητα και μας ευνοεί ότι έχει φύγει σιγά-σιγά και η Ισπανία από την αγορά”.

Αναφερθείς στα ακτινίδια, προϊόν που επίσης περνάει από τον Συνεταιρισμό Επισκοπής Νάουσας ο ίδιος λέει πως “οι προοπτικές είναι καλές για την παραγωγή στην περιοχή μας, ενώ έχουμε και πολύ καλά μεγέθη. Τυχόν μείωση της παραγωγή, εκτιμώ, θα καλυφθεί από νέα κτήματα, αλλά και από την καλύτερη ποιότητα. Στην Ιταλία πάντως και στη Ν. Ζηλανδία υπάρχει σημαντική μείωση παραγωγής”.

Η ταυτότητα του Συνεταιρισμού

Οι ρίζες του Α.Σ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ χρονολογούνται στο 1956 όταν λειτούργησε αρχικά ως Πιστωτικός Συνεταιρισμός , ενώ λίγο μετά ως Σ.Π.Ο.Π. (Συνεταιρισμός Πώλησης Οπωροκηπευτικών Προϊόντων) ξεκίνησε την διακίνηση και πώληση ροδακίνων, νεκταρινιών, μήλων και αχλαδιών.

Το 1987 δημιουργείται με βάση τις διατάξεις του Ν.1544/1985 ο Α.Σ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ με τη σημερινή του μορφή . Το 1992 ο Συν/σμός αναγνωρίζεται ως Ομάδα Παραγωγών με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό 1035/1972 . Στη συνέχεια επικαιροποιούνται διάφορες άλλες αναγνωρίσεις του Συνεταιρισμού ως Ομάδα Παραγωγών.

Featured Image

Σήμερα ο Α.Σ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ έχει αναγνωρισθεί και λειτουργεί ως Οργάνωση Παραγωγών με βάση κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Συνεταιρισμός αριθμεί 250 μέλη τα οποία καλλιεργούν 7.000 στρέμματα και παράγουν 10.000.000 κιλά προϊόντα, τα οποία παραλαμβάνονται, ταξινομούνται, τυποποιούνται και πωλούνται από τον Συνεταιρισμό.

Συγκεκριμένα παράγονται ακτινίδια, ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια, δαμάσκηνα, αχλάδια, βερίκοκα, μήλα και λωτοί. Το 60% των προϊόντων εξάγεται σε χώρες όπως οι Η.Π.Α., Σ.Αραβία, Φιλιππίνες, Ινδία, Πολωνία, Τσεχία, Ουκρανία, Ισπανία, Ιταλία κ.α. Το υπόλοιπο 40% διατίθεται στην εγχώρια αγορά μέσα από αλυσίδες σούπερ μάρκετ και επιλεγμένες χονδρεμπορικές επιχειρήσεις.

Το μόνιμο προσωπικό του Συνεταιρισμού ανέρχεται σε 10 άτομα ενώ περί τα 80 άτομα απασχολούνται εποχικά.

Ο Συνεταιρισμός διοικείται από 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο και 3μελές Εποπτικό των οποίων η θητεία είναι τετραετής.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image