Η κυβέρνηση της Ρουμανίας ενέκρινε στη συνεδρίαση της Πέμπτης 22 Φεβρουαρίου το καθεστώς ενίσχυσης de minimis των 200 ευρώ/στρέμμα για τη στήριξη της παραγωγής πατάτας για κατανάλωση, για το έτος 2024.

Το συνολικό ποσό που διατίθεται στο καθεστώς ενισχύσεων ήσσονος σημασίας είναι 11.483.880 λέι (που ισοδυναμεί με 2.309.010 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο) και το μέγιστο ποσό της ενίσχυσης ήσσονος σημασίας των 200 ευρώ/εκτάριο χορηγείται αναλογικά με την πραγματικά καλλιεργούμενη έκταση.

Οι δικαιούχοι του καθεστώτος «Ενίσχυση ήσσονος σημασίας για την εφαρμογή του προγράμματος στήριξης της παραγωγής πατάτας κατανάλωσης» μπορούν να είναι από τις ακόλουθες κατηγορίες: γεωργικοί παραγωγοί φυσικά πρόσωπα, γεωργικοί παραγωγοί εξουσιοδοτημένα φυσικά πρόσωπα, μεμονωμένες επιχειρήσεις και οικογενειακές επιχειρήσεις, γεωργικοί παραγωγοί γεωργικές επιχειρήσεις και αγροτικών παραγωγών νομικά πρόσωπα.

Οι βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι για να λάβουν την οικονομική ενίσχυση είναι οι εξής: να χρησιμοποιούν έκταση που καλλιεργείται με πατάτες καταναλωτικής έκτασης τουλάχιστον 0,3 εκτάρια και να αποκτούν παραγωγή τουλάχιστον 15 τόνων/στρέμμα, εκ των οποίων να διατίθεται στην αγορά. τους τουλάχιστον 6 τόνους/στρέμμα, έως και τις 18 Νοεμβρίου του έτους εφαρμογής.

Featured Image

Οι αιτήσεις εγγραφής στο πρόγραμμα πρέπει να υποβληθούν ξεκινώντας από την έναρξη ισχύος της κανονιστικής πράξης και μέχρι τις 20 Μαΐου του έτους υποβολής της αίτησης.

Σημειώνεται ότι για να επωφεληθούν από τη στήριξη που παρέχεται μέσω αυτού του καθεστώτος ενισχύσεων ήσσονος σημασίας, οι αιτούντες πρέπει να υποβάλουν τα ακόλουθα δικαιολογητικά: αντίγραφο των ημερήσιων φορολογικών εκθέσεων κλεισίματος/αποδείξεων φόρου/τιμολόγιο/φύλλο/φύλλα από το χαρτοφυλάκιο συναλλαγών έως τον Νοέμβριο 20 συμπεριλαμβανομένου του έτους αίτησης.

Οι επιτόπιοι έλεγχοι διενεργούνται από την DAJ και την APIA, τουλάχιστον 10 ημέρες πριν από τη συγκομιδή, με βάση τις κοινοποιήσεις των αιτούντων ενίσχυση ήσσονος σημασίας.

Featured Image