Τα προβλήματα που έθεσαν οι πληγέντες των παρακάρλιων στην αντιπεριφερειάρχη – Πότε ξεκινούν οι αποστραγγίσεις στα Κανάλια.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι από την περιοχή των παρακάρλιων κοινοτήτων Στεφανοβικείου και Ριζομύλου επεδίωξαν και είχαν χθες συνάντηση με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Αννα Μαρία Παπαδημητρίου. Στη συνάντηση έθεσαν τα ζητήματα που τους «καίνε».

Εχουν περάσει επτά και πλέον μήνες από τις ζημιές και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό πληγέντων δεν έχει λάβει ακόμη αποζημιώσεις, ενώ την ίδια στιγμή λόγω των πλημμυρισμένων εκτάσεων υπάρχει εγγενής αδυναμία να καλλιεργηθεί ο,τιδήποτε.

Σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν στο κομμάτι των αποζημιώσεων όπως έγινε γνωστό υπολογίζεται πως περίπου 1.000 αγρότες σ’ όλη τη Μαγνησία για διάφορους λόγους ακόμη δεν έχουν λάβει αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστησαν. Η κ. Παπαδημητρίου είπε πως «όσοι φάκελοι ετοιμάζονται, ελέγχονται και γίνονται οι απαραίτητες διασταυρώσεις, αποστέλλονται στην κρατική αρωγή για να γίνουν πληρωμές.

Στο Στεφανοβίκειο ένας μεγάλος αριθμός αγροτών και κτηνοτρόφων δεν έχει ακόμη αποζημιωθεί, ενώ το ίδιο ισχύει και για το Ριζόμυλο. Πρόκειται για περιπτώσεις πληγέντων, που είτε στα χαρτιά εντοπίστηκαν λάθη και έπρεπε να γίνουν διορθωτικές δηλώσεις είτε πρόκειται για πληγέντες που είναι ενοικιαστές και όχι ιδιοκτήτες της γης. Σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει στον φάκελο να συμπεριληφθεί υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη πως αποδέχεται την αποζημίωση να λάβει ο ενοικιαστής της αγροτικής έκτασης που υπέστη τη ζημιά. Μία διαδικασία που φαίνεται πως είναι χρονοβόρα, με τους αγρότες να διαμαρτύρονται πως εξαρχής αυτές οι λεπτομέρειες δεν ήταν γνωστές και πως πέρασαν αρκετοί μήνες μέχρι να διευκρινιστούν στους ίδιους διαδικαστικά ζητήματα, ώστε οι φάκελοί τους να συμπληρωθούν σωστά.

Οι εκπρόσωποι των παρακάρλιων κοινοτήτων έθεσαν στην κ. Παπαδημητρίου και το μεγάλο αγκάθι με το θέμα των πλημμυρισμένων στρεμμάτων γύρω από τη λίμνη Κάρλα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους από τα περίπου 180.000 πλημμυρισμένα στρέμματα έχουν αποστραγγιστεί με φυσικό τρόπο (έπεσε η στάθμη των νερών) περίπου 45.000. Τα υπόλοιπα παραμένουν βυθισμένα στο νερό και τη λάσπη.

Το γεγονός ότι ήδη διανύουμε το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου δεν είναι ελπιδοφόρο για τους καλλιεργητές, οι οποίοι θα έπρεπε τώρα να είναι μέσα στα χωράφια και να προετοιμάζονται, καθώς αν χάσουν το διάστημα μεταξύ τέλος Απριλίου με αρχές Μάϊου, δεν πρόκειται επ’ ουδενί μετά να μπορέσουν να καλλιεργήσουν για φέτος βαμβάκι.

Featured Image

Η χωρική αντιπεριφερειάρχης τους ενημέρωσε πως μέχρι τέλος της εβδομάδας θα ξεκινήσει η αποστράγγιση των νερών από την περιοχή των Καναλίων, μέσω του πιλοτικού συστήματος με τα πλωτά συστήματα, δίχως όμως και σ’ αυτή την περίπτωση να είναι βέβαιο ότι η μέθοδος που θα δοκιμαστεί θα είναι αποτελεσματική.

Η ανακοίνωση της ΠΕ Μαγνησίας

Αναφορικά με τη συνάντηση σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο της αντιπεριφερειάρχη Αννας Μαρίας Παπαδημητρίου τονίζονται τα εξής: «Αγρότες και κτηνοτρόφοι του Στεφανοβικείου και του Ριζομύλου επισκέφθηκαν την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων και εξέθεσαν τα προβλήματα που αφορούν στην άντληση των υδάτων από τις περιοχές Στεφανοβικείου και του Ριζομύλου, στην αποκατάσταση των ζημιών των αντλιοστασίων για την λειτουργία των συστημάτων άρδευσης και στην εξέλιξη των αποζημιώσεων, καθώς και στην ανυπαρξία ικανών εκτάσεων για την καλλιέργεια των κτηνοτροφικών ψυχανθών για ζωοτροφές, όπως και των βοσκήσιμων εκτάσεων.

Η αντιπεριφερειάρχης εξέθεσε το αμέριστο ενδιαφέρον της Περιφέρειας για την επίλυση των προαναφερόμενων προβλημάτων και ανέφερε ότι αποτελεί κατεξοχήν προτεραιότητά της Περιφέρειας η αποκατάσταση της κανονικότητας στις περιοχές αυτές, ώστε να επανέλθουν οι δραστηριότητες των αγροτών και κτηνοτρόφων στις παρακάρλιες περιοχές στην κατάσταση που υπήρχε πριν τις καταστροφικές θεομηνίες του Σεπτεμβρίου 2023. Πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή είναι η εγκατάσταση των πλωτών συστημάτων για την άντληση των νερών στην περιοχή των Καναλίων. Η διαδικασία των αποζημιώσεων είναι σε εξέλιξη, ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι και η συγκρότηση των φακέλων. Οι καταβολές των αποζημιώσεων είναι θέμα της Πολιτείας, η οποία δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις περιοχές αυτές. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι εργαζόμαστε με μεθοδικότητα και επιμονή, ώστε να βρεθούν λύσεις άμεσες και αποτελεσματικές σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την διαβίωση των αγροτών της περιοχής και σχετίζονται με την αποκατάσταση των καλλιεργειών και την καταβολή των αποζημιώσεων».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Πηγή: taxydromos.gr

Featured Image