Featured Image

Σημαντικές ανακοινώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκη στη βουλή εγγράφως, έπειτα από σχετική ερώτηση της Νίκης.

Σχετικά με την παραπάνω Ερώτηση 2967/01-02-2024 που κατέθεσαν οι Βουλευτές, όπως αναφέρονται στον πίνακα αποδεκτών, για τα θέματα της αρμοδιότητάς μας, σας πληροφορούμε τα εξής:

Ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.), Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, επιχορηγείται ως εποπτευόμενο πρόσωπο εντός της Γενικής Κυβέρνησης από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) για την κάλυψη λειτουργικών και άλλων δαπανών του.

Για το 2024, έχουν εγγραφεί πιστώσεις:

– ποσού 27.494.000€ στον ΑΛΕ 2310802039 του τακτικού προϋπολογισμού του ΥΠΑΑΤ , ποσό το οποίο θα διατεθεί στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., κατόπιν αιτημάτων του ανάλογα και με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του σύμφωνα με τους τεθέντες στόχους καθώς και,

– ποσού 1.364.000€ που για την συντήρηση του πληροφορικού συστήματος του ΟΣΔΕ.

Περαιτέρω, ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις ο ΥΠΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, ξεκαθάρισε ότι η αναδιάρθρωση του ΟΠΕΚΕΠΕ αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα. Στην κατεύθυνση αυτή, υλοποιείται και η σειρά μέτρων που έχουν παρθεί έως τώρα με πρωτοβουλία του ίδιου του Υπουργού. Ειδικότερα, έχει ξεκινήσει ήδη η διόρθωση των διοικητικών λαθών καθώς και των παραλείψεων της προηγούμενης θητείας του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφορικά με τη Διόρθωση Ενιαίας Αίτησης Ενισχύσεων 2023. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται δεκτό το αίτημα των δικαιούχων για διορθώσεις γενικά της Ενιαίας Αίτησης Ενισχύσεων του 2023 και η διορθωτική πληρωμή, που αναμένεται κι αυτή να γίνει πριν το Πάσχα, θα απορροφήσει τα αδιάθετα κονδύλια του προηγούμενου έτους, ύψους 88.000.000€. Το άνοιγμα της αίτησης θα γίνει ταυτόχρονα με αυτήν των Οικολογικών Σχημάτων.

Featured Image

Αναφορικά με τα οικολογικά σχήματα τονίζεται ότι, οι μέχρι σήμερα εν δυνάμει δικαιούχοι ανέρχονται περίπου σε 370.000 και το ποσό της ενίσχυσης σε 425.000.000€. Διευκρινίζεται ότι έχει ήδη ανοίξει η Ενιαία Αίτηση Ενισχύσεων 2023 για τα Οικολογικά Σχήματα, αφού προηγουμένως δημοσιεύτηκε νέα εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ που ουσιαστικά απλοποιεί τις διαδικασίες και μειώνει τα δικαιολογητικά για την ενεργοποίησή τους. Με αυτόν τον τρόπο οι δικαιούχοι δύνανται να διορθώσουν τις αιτήσεις τους. Εν συνεχεία ο Οργανισμός θα προβεί σε διοικητικούς και επιτόπιους ελέγχους και υπολογίζεται η πληρωμή του παραπάνω ποσού πριν το Πάσχα.

Η πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί εντός Απριλίου και το ποσό ανέρχεται σε 245 εκατ. Ευρώ.

Με απόφαση του ΥΠΑΑΤ, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, σχεδιάζεται το άνοιγμα της αίτησης ΟΣΔΕ 2024 εντός του Μαρτίου προκειμένου ο Οργανισμός να κάνει έγκαιρα ελέγχους και έγκυρες πληρωμές, αξιοποιώντας σωστά και το τελευταίο ευρώ. Όπως, δήλωσε ο ίδιος από την Agrotica με το νέο ΔΣ επιστρέφουμε στην κανονικότητα και λειτουργούμε με διαφάνεια.

Τέλος, ο Οργανισμός και οι περιφερειακές διευθύνσεις του, ανοίγουν τις πόρτες στους δικαιούχους των κοινοτικών ενισχύσεων. Στην πράξη, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανοίγει τις πόρτες του σε όλους τους γεωργούς, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και αλιείς. Στις 31/1 και μετά από εισήγησή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ η υποστήριξη του οργανισμού με Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ σχεδιάζει ένα σύγχρονο περιβάλλον τηλεφωνικού κέντρου που θα παρέχει υπηρεσίες προς διευκόλυνση της καθημερινότητα των δικαιούχων.

Με την κίνηση αυτή αποκαθιστούμε την αυτονόητη και απαραίτητη παροχή πληροφοριών και θα δίνονται απαντήσεις στα ερωτήματα και απορίες των αγροτών της χώρας μας. Ο Οργανισμός ανήκει στους αγρότες της χώρας και δεν αποτελεί άβατο, όπως υπογράμμισε ο ΥπΑΑΤ. Ως προς τα θέματα που θίγονται στην Ερώτηση 2967/01-02-2024 και άπτονται των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.), σας διαβιβάζουμε το υπ’ αριθμ. πρωτ. 6723/23-2-2024 σχετικό έγγραφο του εν λόγω Οργανισμού.

Newsroom Agronewsbomb