Οι ανησυχίες αυξάνουν, καθώς η Ρωσία προσανατολίζεται στο να μην παρατείνει τη συμφωνία που επετεύχθη με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και επιτρέπει τη ροή σιτηρών από την Ουκρανία σε μέρη του κόσμου που παλεύουν με την πείνα, με τα πλοία να μην κατευθύνονται πλέον στα λιμάνια της εμπόλεμης χώρας στη Μαύρη Θάλασσα και τις εξαγωγές τροφίμων να μειώνονται.

Η Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη διαπραγματεύτηκαν την συμφωνία πέρυσι το καλοκαίρι για την ανακούφιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, μαζί με μια ξεχωριστή συμφωνία με τη Ρωσία για τη διευκόλυνση των αποστολών τροφίμων και λιπασμάτων της. Η Μόσχα επιμένει ότι εξακολουθεί να αντιμετωπίζει εμπόδια, αν και τα στοιχεία δείχνουν ότι εξάγει ποσότητες ρεκόρ σιταριού.

Ρώσοι αξιωματούχοι λένε επανειλημμένα ότι δεν υπάρχουν λόγοι για την παράταση της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία πρόκειται να ανανεωθεί για τέταρτη φορά τη Δευτέρα. Είναι κάτι με το οποίο έχουν απειλήσει και στο παρελθόν – και στη συνέχεια έχουν προχωρήσει δύο φορές στην παράταση της συμφωνίας για δύο μήνες αντί για τέσσερις μήνες που προβλέπει η συμφωνία.

Τα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι προσπαθούν να διατηρήσουν την εύθραυστη συμφωνία ανέπαφη, καθώς η Ουκρανία και η Ρωσία είναι και οι δύο μεγάλοι προμηθευτές σιταριού, κριθαριού, φυτικών ελαίων και άλλων προϊόντων διατροφής στα οποία βασίζονται χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και τμήματα της Ασίας. Έχει επιτρέψει στην Ουκρανία να στείλει 32,8 εκατομμύρια μετρικούς τόνους σιτηρών, περισσότερο από το ήμισυ των οποίων σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Η συμφωνία βοήθησε στη μείωση των παγκόσμιων τιμών των προϊόντων διατροφής, όπως το σιτάρι, αφού αυτές εκτινάχθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ μετά την εισβολή πέρυσι, αλλά αυτή η ανακούφιση δεν έφτασε στα τραπέζια της κουζίνας.

Ο ΟΗΕ διαπραγματεύεται με τη Ρωσία για να παραμείνει στην πρωτοβουλία, με τον εκπρόσωπο Στεφάν Ντιζαρίκ να δηλώνει τη Δευτέρα ότι κορυφαίοι αξιωματούχοι «κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν τη συνέχιση όλων των συμφωνιών». Η Ρωσία επιμένει ότι η συμφωνία δεν έχει λειτουργήσει για τις δικές της εξαγωγές, κατηγορώντας τις δυτικές κυρώσεις ότι εμποδίζουν τη χρηματοδότηση και την ασφάλιση. Αν και οι κυρώσεις δεν επηρεάζουν τα τρόφιμα και τα λιπάσματα, η Μόσχα επιδιώκει εξαιρέσεις από τους περιορισμούς για τη Ρωσική Αγροτική Τράπεζα, καθώς και τη διακίνηση της αμμωνίας της, βασικού συστατικού των λιπασμάτων, σε ουκρανικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας. Αλλά ο αγωγός αμμωνίας έχει υποστεί ζημιές στον πόλεμο, δήλωσε ο ΟΗΕ.

Ανοδικά οι διεθνείς αγορές

Όπως και να χει η κατάσταση υπό το φόβο και μόνο για μη ανανέωση της συμφωνίας για τα σιτηρά μέσω Μαύρης Θάλασσας, την Τρίτη, η αγορά του Σικάγο σημείωσε άνοδο. Περαιτέρω, υπήρξε μια απροσδόκητη πτώση στις αξιολογήσεις της καλλιέργειας ανοιξιάτικου σιταριού στις ΗΠΑ. Το USDA ανέφερε ότι το 47% της ανοιξιάτικης καλλιέργειας των ΗΠΑ αξιολογείται ως καλή έως άριστη την εβδομάδα που έληξε στις 09 Ιουλίου, από 48% πριν από μία εβδομάδα. Η αγορά του Παρισιού επισκίασε αυτά τα κέρδη, καθώς υπήρχαν επίσης μικτές ενδείξεις για τις καλλιέργειες στο Βόρειο Ημισφαίριο, καθώς υπήρξαν κάποιες αναφορές για τις αποδόσεις της αρχικής συγκομιδής της Γαλλίας που δεν ήταν τόσο καλές όσο αναμενόταν (Refinitiv).

Στην Ελλάδα ενδιαφέρον έχει μεν η συμφωνία του Πλατύκαμπου για τιμή 27 λεπτά στον παραγωγό για το σκληρό και μάλιστα καθαρά, ενώ η Φότζια ανέβηκε 5 λεπτά το κιλό υπό το φόβο για μη ανανέωση της συμφωνίας που λήγει στις 17 Ιουλίου.

Οι προβλέψεις για την παραγωγή στην ΕΕ

Featured Image

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μείωσε τις προβλέψεις της για την παραγωγή μαλακού σιταριού, κριθαριού και καλαμποκιού στην ΕΕ στην τελευταία μηνιαία ενημέρωση για την καλλιέργεια 2023-24, με φόντο τις αντίθετες καιρικές συνθήκες σε μεγάλα τμήματα της ηπείρου.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ μείωσε την παραγωγή μαλακού σιταριού στην πρόβλεψη του Ιουνίου κατά 2,681 εκατ. τόνους από την πρόβλεψή του Μαΐου σε 129,879 εκατ. τόνους, κυρίως λόγω των μειωμένων αποδόσεων στην Πολωνία.

Η νέα πρόβλεψη είναι 2% χαμηλότερη από την περσινή, αλλά 4% υψηλότερη από τον μέσο όρο της πενταετίας.

Οι κυριότερες μειώσεις αποδίδονται στη Λιθουανία, όπου η πρόβλεψη μειώθηκε κατά 705.000 τόνους, στην Πολωνία (μείωση 492.000 τόνους), στη Λετονία (μείωση 416.000 τόνους), στη Βουλγαρία (μείωση 314.000 τόνους) και στη Ρουμανία (μείωση 284.000 τόνους).

Η Αυστρία, η Δανία, η Εσθονία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Ισπανία ευθύνονται για συνολική μείωση 511.000 τόνων, η οποία κατανέμεται περίπου ισομερώς μεταξύ των πέντε χωρών.

Παραγωγή σιτηρών
Η προβλεπόμενη παραγωγή καλαμποκιού στην ΕΕ το 2022-23 μειώθηκε κατά 437.000 τόνους σε 63,95 εκατ. τόνους, στα ίδια επίπεδα με το περυσινό ποσοστό και 7% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας.

Οι κυριότερες τοπικές μειώσεις αφορούσαν τη Ρουμανία (μείωση 691.000 τόνων), την Ιταλία (μείωση 304.000 τόνων), τη Βουλγαρία (μείωση 256.000 τόνων), τη Γαλλία (μείωση 160.000 τόνων) και τη Γερμανία (μείωση 130.000 τόνων).

Οι αρνητικές επιπτώσεις στο δυναμικό απόδοσης των θερινών καλλιεργειών ήταν πιο έντονες σε περιοχές που είχαν ήδη πληγεί από το μακροχρόνιο έλλειμμα βροχής, όπως οι χώρες της Βαλτικής κ.λπ.

Newsroom Agronewsbomb, με πληροφορίες από ΑΡ, typos-i.gr

Featured Image