Η πρόβλεψη για την παγκόσμια συνολική παραγωγή σιτηρών το 2022/23 αυξάνεται κατά 2 εκ. tm/m (μήνα σε μήνα), στα 2.250 εκ., κυρίως με αναβαθμισμένες προοπτικές για το σιτάρι.

Σε σχέση με τη ζήτηση αραβοσίτου, οι προοπτικές για την παγκόσμια κατανάλωση μειώνονται κατά 5 εκατ. τόνους από πριν, με τα αποθέματα κλεισίματος (σύνολο των αντίστοιχων τοπικών περιόδων εμπορίας) να εμφανίζονται 7 εκατ. υψηλότερα, στα 586 εκατ.

Αυτό το GMR περιλαμβάνει την πρώτη πλήρη σειρά προβλέψεων του Συμβουλίου για το 2023/24. Η παγκόσμια προσφορά (παραγωγή συν τα αποθέματα ανοίγματος) προβλέπεται να είναι υψηλότερη σε ετήσια βάση (από έτος σε έτος), αλλά, με μια υποτιθέμενη άνοδο της ζήτησης, τα αποθέματα μεταφοράς αναμένεται να μειωθούν ξανά. Μετά από δύο διαδοχικές μειώσεις, το συνολικό εμπόριο θα μπορούσε να αυξηθεί ελαφρώς την επόμενη σεζόν.

Λόγω της περαιτέρω επιδείνωσης των προοπτικών στην Αργεντινή, η παγκόσμια παραγωγή σόγιας προβλέπεται κατά 8 εκατ. τόνους χαμηλότερη m/m, στα 370 εκατ. (+4% ετησίως). Σε σχέση με τις προοπτικές για απότομη μείωση της επεξεργασίας στην Αργεντινή, οι προοπτικές για συνολική χρήση μειώνονται κατά 4 εκατομμύρια τόνους, με τα αποθέματα να είναι επίσης συνδεδεμένα με χαμηλότερα m/m. Οι συναλλαγές παρουσιάζονται αμετάβλητες m/m και περίπου 7% υψηλότερες ετησίως. Οι δοκιμαστικές προοπτικές για το 2023/24 δείχνουν μια μεγαλύτερη παγκόσμια σοδειά, με προβλεπόμενα κέρδη στην κατανάλωση, τα αποθέματα και το εμπόριο.

Αντικατοπτρίζοντας κυρίως έναν αναβαθμισμένο αριθμό για την Ινδία, η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού το 2022/2023 αυξάνεται κατά 7 εκατομμύρια tm/m, στα 511 εκατομμύρια (515 εκατομμύρια), με την καθαρή αύξηση των προμηθειών να διοχετεύεται σε υψηλότερες προβλέψεις για την κατανάλωση και τα αποθέματα. Υποθέτοντας μεγαλύτερες καλλιέργειες στην Ασία, το παγκόσμιο αποτέλεσμα 2023/24 θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί, με αυξήσεις στην πρόσληψη και τα αποθέματα που προβλέπονται. Το εμπόριο το 2024 (Ιανουάριος/Δεκέμβριος) είναι πιθανό να ανέλθει στα 54 εκατ. τόνους (+2 εκατ.).

Με απώλειες σε όλα τα εμπορεύματα, ο δείκτης IGC Grains and Oilseeds (GOI) μειώθηκε κατά 5%, αγγίζοντας το χαμηλό 14 μηνών.

Στα 2.250 mt, η παγκόσμια συνολική παραγωγή σιτηρών 2022/2023 (σίτος και χονδροειδείς κόκκοι) παρατηρείται 2% χαμηλότερη ετησίως, σημειώνοντας πτώση για πρώτη φορά από το 2017/18, κυρίως λόγω της μικρότερης καλλιέργειας καλαμποκιού. Η κατανάλωση προβλέπεται επίσης να συρρικνωθεί, κυρίως λόγω μειωμένης χρήσης ζωοτροφών, αλλά, με μια σχετικά απότομη πτώση της προσφοράς, τα τελικά αποθέματα θα συρρικνωθούν κατά 2%, σε χαμηλό οκτώ εποχών. Εν μέσω μικρότερων αποστολών χονδροειδών σιτηρών, οι συνολικές συναλλαγές μειώνονται κατά 4% σε ετήσια βάση.

Καθοδηγούμενη από μια υποτιθέμενη ανάκαμψη του αραβοσίτου, η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1% το 2023/24, σε 2.283 εκατομμύρια τόνους. Αν και αυτό θα ενίσχυε τη συνολική προσφορά, τα συγκριτικά μεγαλύτερα κέρδη κατανάλωσης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μικρότερα αποθέματα στο τέλος της σεζόν, συνδεδεμένα κατά 1% χαμηλότερα. Συνδέεται κυρίως με την επιτάχυνση των παραδόσεων καλαμποκιού και σόργου στην Ασία, το συνολικό εμπόριο προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1%.

Featured Image

Με μια μεγάλη βραζιλιάνικη σοδειά που δεν αντισταθμίζει τις μικρότερες συγκομιδές αλλού, ιδίως στην Αργεντινή, η παγκόσμια παραγωγή σόγιας 2022/23 προβλέπεται να αυξηθεί κατά 4% ετησίως. Με μέτρια πρόοδο της απορρόφησης, τα αποθέματα έχουν ρυθμιστεί να σφίξουν. Με βάση τις αποστολές προς την Κίνα, την Αργεντινή και μια σειρά άλλων αγοραστών, το εμπόριο προβλέπεται να αυξηθεί σταθερά (+7%). Δεσμευμένη με κέρδη στρεμμάτων και βελτιωμένες αποδόσεις, η παγκόσμια παραγωγή 2023/24 προβλέπεται να αυξηθεί κατά 29 εκατομμύρια ετησίως. Εν μέσω της διευρυμένης χρήσης προϊόντων σόγιας στους τομείς των ζωοτροφών, των τροφίμων και της βιομηχανίας, η απορρόφηση παρατηρείται σε νέο υψηλό, με πιθανή συσσώρευση αποθεμάτων. Το εμπόριο προβλέπεται σε ρεκόρ 173 εκ. τόνους (+4%).

Στο πλαίσιο μιας μικρότερης παγκόσμιας καλλιέργειας, η παγκόσμια κατανάλωση και τα αποθέματα ρυζιού φαίνεται να μειώνονται ελαφρά σε ετήσια βάση το 2022/23, ενώ το εμπόριο είναι πιθανό να συρρικνωθεί λόγω της χαμηλότερης ζήτησης από την Κίνα και τους Αφρικανούς εισαγωγείς. Το 2023/24, η παραγωγή προβλέπεται να επεκταθεί κατά 2% ετησίως, συμπεριλαμβανομένων των κερδών στην Ινδία και σε άλλους βασικούς εξαγωγείς. Η ζήτηση τροφίμων αναμένεται να αυξήσει τη συνολική χρήση, ενώ είναι πιθανή οριακή αύξηση των αποθεμάτων. Εν μέσω ισχυρότερης ζήτησης από Αφρικανούς και Ασιάτες εισαγωγείς, το εμπόριο προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3% ετησίως.

Εν μέσω πολύ βελτιωμένων προμηθειών, η συνολική χρήση και τα αποθέματα ρεβιθιών αναμένεται να αυξηθούν το 2022/23. Το επόμενο έτος, είναι πιθανά περαιτέρω κέρδη στη ζήτηση, με τα αποθέματα να αναμένεται να αυξηθούν κατά 15% ετησίως με τη συσσώρευση σε βασικούς εξαγωγείς. Οι εμπορικές συναλλαγές προβάλλονται σε γενικές γραμμές σταθερές ετησίως. Ξεχωριστά, το συνολικό παγκόσμιο εμπόριο οσπρίων το 2023 (Ιανουάριος/Δεκέμβριος) φαίνεται να αυξάνεται κατά 2%, σε 17,4 εκατ. τόνους, σε μεγάλο βαθμό λόγω της σταθερότερης ζήτησης για ξερά μπιζέλια, με τους όγκους φακών να είναι σταθεροί ετησίως.

Η IGC GOI συνέχισε να λειτουργεί χαμηλότερα, σημειώνοντας πτώση κατά 5% m/m, μειωμένη κατά 19% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Ενώ όλα τα συστατικά ήταν πιο μαλακά, τα πιο έντονα μηνιαία pullbacks ήταν για το σιτάρι, το κριθάρι και τον αραβόσιτο.

Συνδεδεμένος κυρίως με τον διαρκή ισχυρό παγκόσμιο ανταγωνισμό εξαγωγών, ο υποδείκτης σιταριού IGC GOI μειώθηκε κατά 8% m/m. Οι μέσες τιμές αρχικά υποχώρησαν σε χαμηλό 19 μηνών, πριν παγιωθούν κάπως τις τελευταίες ημέρες, εν μέρει λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τον διάδρομο της Μαύρης Θάλασσας.

Εν μέσω μειώσεων ευρείας βάσης σε όλες τις προελεύσεις, ο επιμέρους δείκτης αραβοσίτου IGC GOI αποδυναμώθηκε κατά καθαρό 6%. Η πίεση προήλθε από τις ανοδικές εκτιμήσεις του USDA για τις προοπτικές 2023/24 στις ΗΠΑ και από τη διάχυση από άλλες αγορές.

Ο επιμέρους δείκτης ρυζιού IGC GOI μειώθηκε κατά 1% λόγω ενός μείγματος συγκρατημένης ζήτησης για εξαγωγές της Ταϊλάνδης και εποχικής πίεσης συγκομιδής στο Βιετνάμ.

Ο υποδείκτης IGC GOI για κόκκους σόγιας υποχώρησε κατά 3% τον περασμένο μήνα, υποχωρώντας από την εποχική αύξηση των προμηθειών στη Βραζιλία, σε συνδυασμό με το βραδύτερο ενδιαφέρον για τις εξαγωγές των ΗΠΑ.

Featured Image