Featured Image

Ένα ισχυρότατο πλήγμα κατάφερε ο παγετός του Μαρτίου στα πυρηνόκαρπα της Αργολίδας σύμφωνα με τις μαρτυρίες παραγωγών που καταγράφηκαν στη χτεσινή συνάντηση φορέων αγροτών, παραγωγών, πυρηνόκαρπων και κηπευτικών στα γραφεία της ΚΑΣΟΑ αλλά και από τα καταγραφικά δεδομένα μετεωρολογικών σταθμών που έδειξαν την επέλαση του παγετού, με ιστορικά χαμηλές θερμοκρασίες (-5 βαθμούς κελσίου).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποτυπώθηκε η απογοήτευση και η απελπισία των παραγωγών για την εξαιρετικά δυσμενή σύμπτωση να φτάνει ο παγετός σε μια περίοδο που τα πυρηνόκαρπα βρισκόντουσαν είτε σε πτώση πετάλλων είστε σε πλήρη ανθοφορία.

Η απελπιστική αυτή συγκυρία επιρρώνεται από το γεγονός ότι ήδη οι παραγωγοί, την ίδια χρονική στιγμή, βρίσκονταν αντιμέτωποι με άλλου είδους “καταστροφικά (όχι φυσικά) φαινόμενα”, όπως αυτά της εκτόξευσης των λιπασμάτων, του ρεύματος αλλά και όλων των αγροεφοδίων.

Αυτές οι τραγικές συγκυρίες συνοδεύονται από την ανασφάλεια των παραγωγών για το μέλλον τους, καθώς γνωρίζουν ότι στο παρελθόν, σε αντίστοιχες περιστάσεις, δεν έτυχαν δίκαιης και ανάλογης αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ.

Οι παραγωγοί έχουν συγκεκριμένα και δίκαια αιτήματα σύμφωνα με τον ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ:
Άμεση και δίκαιη εκτίμηση της ζημιάς που σε ορισμένες ποικιλίες και θύλακες φτάνει το 100%.

Featured Image

Αναστολή των πληρωμών σε δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς δεδομένης της πραγματικής αδυναμίας των παραγωγών να ανταποκριθούν σε αυτές.

Γρήγορες προκαταβολές προκειμένου οι παραγωγοί να ανταπεξέλθουν στις μη ελαστικές καλλιεργητικές ανάγκες.

Το Agronewsbomb αναρωτιέται: Άραγε το ΥπΑΑΤ ακούει; Και αν ακούει, θα σηκώσει το ένα πόδι του πριν βρωμίσει τ’ άλλο; Ή θα οδηγηθούν πάλι σε εξαθλίωση οι παραγωγοί μας;

Agrogata