Ατολμία χαρακτήρισε τις κινήσεις και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στον τομέα ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής.

Οι συνεχιζόμενες κακοκαιρίες εν μέσω μάλιστα του καλοκαιριού, επαναφέρουν στο τραπέζι τη συζήτηση για τις αλλαγές που απαιτείται να γίνουν και σύντομα μάλιστα στον ΕΛΓΑ, καθώς ο οργανισμός, δεν έχει αποδώσει όσα θα περίμενε η πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου ή μάλλον καλύτερα έχει πενιχρό απολογισμό. Κι αν η κυβέρνηση καυχιέται κάθε λίγο και λιγάκι ότι έδωσε δεκάδες εκατομμύρια για αποζημιώσεις και de minimis, ας της πει κάποιος ότι δεν έκανε τίποτα παραπάνω από το να μοιράσει τα χρήματα που εισέφεραν κάθε χρόνο στο ταμείο του οργανισμού αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλη τη χώρα, συν κάποια (ελάχιστα) χρήματα από τον κρατικό απολογισμό.

Τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, αν εξαιρέσει κανείς την προσπάθεια Βορίδη (η οποία δεν προχώρησε γιατί επικράτησαν φωνές άσχετες με το αντικείμενο και για χάριν των εντυπώσεων) να βάλει στο παιχνίδι ιδιώτες, όπως ακριβώς δηλαδή συμβαίνει σε προηγμένα κράτη της ΕΕ με χαρακτηριστική την περίπτωση της Γαλλίας, μοιάζουν μάλλον με χαμένο χρόνο. Ένα χαμένο χρόνο που συνοδεύτηκε από τις γνωστές και μη εξαιρετέες αποζημιώσεις στις ίδιες και τις ίδιες περιοχές και στα ίδια και στα ίδια προϊόντα. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη περίπτωση με τις ζημιές στα τριφύλλια, τα οποία φέτος λόγω καιρού αναπτύχθηκαν πρόωρα, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να πρέπει να τα κόψουν νωρίτερα και από τις 15 Μάη που τα καλύπτει αν πάθουν ζημιά από τον καιρό. Οι σφοδρές καταιγίδες λοιπόν βρήκαν κομμένα τα τριφύλλια και ο ΕΛΓΑ καλυπτόμενος από τον απαρχαιωμένο κανονισμό αρνείται να τα αποζημιώσει, σε αντίθεση με όσα έκανε εκτός κανονισμού και κατ΄ εξαίρεση, προφανώς ως πολιτικής επιλογή της κυβέρνησης ΝΔ.

Featured Image

Φέτος η κατάσταση εξελίσσεται ακόμα χειρότερα αν σκεφτεί κανείς τι επικρατεί στην ελαιοκαλλιέργεια με την ακαρπία, τι στα αμπέλια με τον περονόσπορο, τι στα κηπευτικά από τις βροχές κ.λπ.

Το ακόμα πιο λυπηρό για τους αγρότες είναι πως στη διάρκεια δυο προεκλογικών περιόδων δεν έχει αναφερθεί κανείς στην αναγκαιότητα αναδόμησης του γεωργο-ασφαλιστικού συστήματος, πόσο μάλλον στην μοναδική λύση που δεν είναι άλλη από το να γίνει προαιρετική η ασφάλιση της παραγωγής. Τότε και μόνο τότε θα πάψει και ο ΕΛΓΑ να γίνεται φέουδο κάθε κυβέρνησης…

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image