Featured Image

Η Ένωση Ενώσεων Αγροτών και Κτηνοτρόφων προβλέπει ότι η τρέχουσα σεζόν αμυγδάλου, 2022-2023, θα σημειώσει πολύ υψηλή μείωση της παραγωγής σε σύγκριση με εκείνη του 2021-2022 και επικρίνει τον πίνακα ξηρών καρπών ότι έχει περιορισμένη εικόνα της κατάστασης.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Unión de Uniones, η παραγωγή στην Ισπανία καταγράφει ισχυρή μείωση άνω του 44%, 40% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας. Μεταξύ των αιτιών, η οργάνωση επισημαίνει την επίδραση των παγετών του μήνα Απριλίου 2022 μαζί με τις επιπτώσεις της ξηρασίας στην άρδευση της κοιλάδας του Γκουανταλκιβίρ.

Η παραγωγή στην Ισπανία καταγράφει ισχυρή μείωση άνω του 44%, 40% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας. Μεταξύ των αιτιών, η επίδραση των παγετών τον Απρίλιο του 2022 μαζί με τις επιπτώσεις της ξηρασίας στην άρδευση της κοιλάδας του Γκουανταλκιβίρ

Από την πλευρά της, η παραγωγή στις ΗΠΑ είναι επίσης χαμηλότερη από την προηγούμενη εκστρατεία, χειρότερη πολύ ελαφρά (-4%) και πάνω από τον μέσο όρο (+6,5%) λόγω του γεγονότος ότι η μείωση των αποδόσεων έχει μετριαστεί λόγω της αύξησης σε καλλιεργούμενη έκταση χρόνο με το χρόνο.

Σε αυτό το πλαίσιο, αν και η τιμή του αμυγδάλου στα αρχικά στάδια παρουσιάζει ανοδικές τάσεις σε σύγκριση με προηγούμενες εκστρατείες (ειδικά στις ποικιλίες Marcona και Largueta), τέτοιες αυξήσεις δεν επαρκούν για να αντισταθμίσουν την απώλεια κερδοφορίας σε μεγάλες εκτάσεις παραδοσιακής καλλιέργειας.

«Το τραπέζι των ξηρών καρπών περιορίζεται στον χαρακτηρισμό του κλάδου αγνοώντας τον κίνδυνο εγκατάλειψης μεγάλων εκτάσεων καλλιέργειας», σχολιάζουν από την οργάνωση.

Featured Image

Η Unión de Uniones αμφισβητεί τη λειτουργία αυτού του πίνακα στον οποίο, όπως φαίνεται, συζητούνται μόνο στοιχεία. «Προτείνουμε την απαραίτητη συμπλήρωση της τιμής του αμυγδάλου με την αποτίμηση και την πληρωμή στον παραγωγό του κελύφους, ένα υποπροϊόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διαφορετικές χρήσεις και του οποίου η αμοιβή στον παραγωγό θα συνέβαλε στην επίτευξη του ακριβούς ορίου κερδοφορίας. συνεχίσει με μια καλλιέργεια που διατηρεί τον κοινωνικοοικονομικό ιστό.σε περιοχές χωρίς άλλες εναλλακτικές καλλιέργειας», προτείνουν.

«Προτείνουμε την απαραίτητη συμπλήρωση της τιμής του αμυγδάλου με την αποτίμηση και την πληρωμή στον παραγωγό του κελύφους, ένα υποπροϊόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διαφορετικές χρήσεις και του οποίου η αμοιβή στον παραγωγό θα συνέβαλε στην επίτευξη του ακριβούς ορίου κερδοφορίας. Συνεχίστε με μια καλλιέργεια που διατηρεί τον κοινωνικοοικονομικό ιστό. σε περιοχές χωρίς άλλες εναλλακτικές καλλιεργητικές επιλογές».

Ομοίως, η Unión de Uniones επισημαίνει ότι η PEPAC και πιο συγκεκριμένα η ενίσχυση που συνδέεται με τους παραγωγούς ξηρών καρπών σε περιοχές ερημοποίησης, αγνοεί μεγάλο μέρος των παραδοσιακών επιφανειών καλλιέργειας σε επιφάνειες με αναβαθμίδες και με υψηλότερες αλλά ακανόνιστες βροχοπτώσεις και σε πολλές περιπτώσεις καταστροφικές και διαβρωτικές για τα καλλιεργούμενα επιφανειών, δεδομένου ότι τα κριτήρια επιλεξιμότητας είναι οι ενεργοί αγρότες σε ξηρές εκτάσεις, με κλίσεις μεγαλύτερες από 10% και μέση ετήσια βροχόπτωση μικρότερη από 300 mm.

Όσον αφορά την καμπάνια 2021 / 2022, έχει σημειώσει χαμηλότερη παραγωγή λόγω καιρού, όντας 12% χαμηλότερη από την προηγούμενη. Αυτό σήμαινε αύξηση των εισαγωγών που ξεπέρασαν τις εξαγωγές, ειδικά στις ευρωπαϊκές αγορές με σημαντικές αυξήσεις όπως η Γαλλία και η Ιταλία, αποκαλύπτοντας μια αυξανόμενη ζήτηση στην ΕΕ των 27, αν και με σημάδια σταθεροποίησης.

Επιπλέον, η εσωτερική κατανάλωση ξηρών καρπών στα νοικοκυριά ξεκίνησε μια προοδευτική προσέγγιση στα προπανδημικά επίπεδα, παρά τα οποία οι τιμές της κομμούνας και των αμυγδάλων γκουάρα ήταν κάτω από τον μέσο όρο, για το οποίο η Ένωση Συνδικάτων θεωρεί ότι οι προβλέψεις για την τρέχουσα εκστρατεία είναι ακόμη χειρότερα νέα για έναν τομέα που φαινόταν ότι θα μπορούσε να επανέλθει.

valenciafruits