Featured Image

Με την χώρα να κινδυνεύει να επωμιστεί ένα ακόμα πρόστιμο για το μπάχαλο που επικρατεί στο σύστημα πληρωμών και ελέγχων, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ βγάζουν στον τάκο για να κάνουν ντόρο και όχι μεταρρυθμίσεις κτηνοτρόφους που βάσει του κανονιστικού πλαισίου της ΕΕ πήραν επιδοτήσεις βοσκότοπων χωρίς ζώα. Και αν είναι τόσο ενάντιοι στο σύστημα γιατί δεν κόβουν τις επιδοτήσεις αυτού του τύπου; Το 2020 και το 2021 επί κυβέρνησης ΝΔ έχει βγει στην επιφάνεια ένα μεγάλο πρόβλημα με τις πληρωμές και τους ελέγχους, κάτι που αφήνει υπόνοιες σχετικά και με τα συμφέροντα που απειλούν με αποσταθεροποίηση των ΟΠΕΚΕΠΕ για να αποκτήσουν τον έλεγχο και την πρόσβαση.

Ας δούμε ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ του site stonisi.gr για το συγκεκριμένο θέμα:

Την ώρα που αυξάνεται η ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης για την λειτουργία του ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου) και τα προβλήματα στην πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δια του ΟΠΕΚΕΠΕ, βγάζει ξανά στην δημοσιότητα το θέμα των βοσκοτόπων.  Με ανακοίνωση του αναφέρεται στην λήψη επιδοτήσεων από 431 άτομα για καλλιέργεια βοσκοτόπων χωρίς να εκτρέφουν ζώα. Η λήψη των επιδοτήσεων αυτών είναι νόμιμη αρκεί οι βοσκότοποι να είναι σε καλή κατάσταση, όπως προβλέπεται να από τους κοινοτικούς κανονισμούς και την Ελληνική νομοθεσία. Το συνολικό ποσό που πήραν τα παραπάνω άτομα είναι 4,5 εκατ. ευρώ. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ως σήμερα δεν έχουν πει για τους περίπου 120.000 αγρότες που δεν πληρώθηκαν τον Οκτώβριο του 2022 και τα προβλήματα στην πληρωμή των επιδοτήσεων της  φετινής χρονιάς. Με την ανακοίνωση για τους 431 προσπαθούν να θολώσουν τα νερά.

Έτσι ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην ανακοίνωση που εξέδωσε, στις 10  Νοεμβρίου, το απόγευμα, αναφέρει πως μετά από εντολή δικαστικών αρχών και κατόπιν επισημάνσεων των υπηρεσιών της Ε.Ε. προχώρησε σε ελέγχους. Δηλαδή τα αποτελέσματα των ελέγχων που ανακοινώνει έγιναν με πρωτοβουλία άλλων υπηρεσιών. «Τα πρώτα αποτελέσματα στην περιοχή των Δωδεκανήσων από την διασταύρωση με τα δεδομένα του Κτηματολογίου, έδειξαν  πολύ ισχυρές ενδείξεις παράτυπων διαδικασιών και δημιουργίας τεχνητών συνθηκών λήψης ενισχύσεων» αναφέρει η ανακοίνωση του οργανισμού.

Featured Image

Σε άλλο σημείο η ανακοίνωση του Οργανισμού αναφέρει: «κατά τους επιτόπιους ελέγχους σπάνια προσήλθαν οι ίδιοι οι αιτούντες στον έλεγχο. Αντίθετα προσέχονταν τρίτα πρόσωπα με τεχνική κατάρτιση, ενίοτε ο ίδιος άνθρωπος ως εκπρόσωπος πολλών αιτούντων, ακόμη και ιδιοκτήτες ή υπάλληλοι των ΚΥΔ (Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων) που υποβλήθηκαν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ, ενώ με την χρήση συσκευών εντοπισμού GPS, είχαν ήδη μεταφορτώσει τα προς έλεγχο αγροτεμάχια στις συσκευές.  Στις αρχές θα αποσταλούν και τα πρόσωπα αυτά και οι υπεύθυνοι των ΚΥΔ που παρουσιάσθηκαν για την υπόδειξη αγροτεμαχίων, που όπως αποδείχθηκε τόσο από τα στοιχεία του Κτηματολογίου όσο και με πραγματικά συμβάντα κατά τους ελέγχους, συνειδητά παραπλανούσαν τους ελεγκτές». Στο παραπάνω απόσπασμα ο ΟΠΕΚΕΠΕ αφήνει να εννοηθεί πως αυτοί που πήραν τις επιδοτήσεις δεν ήταν οι δηλωμένοι δικαιούχοι αλλά τα πρόσωπα που εμφανίστηκαν στους ελέγχους. Ωστόσο επειδή είναι δύσκολο να αποδειχθεί μια τέτοια κατηγορία ο οργανισμός αποφεύγει να το πει δημόσια.

Εδώ και δύο χρόνια είναι αντικείμενο συζήτησης το θέμα της επιδότησης ορισμένων ανθρώπων για βοσκότοπους χωρίς να διαθέτουν ζωικό κεφάλαιο. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κάνει πως ενοχλείται από το ζήτημα αλλά δεν προχωρά σε κατάργηση των διατάξεων που επιτρέπουν την χορήγηση επιδότηση για την διατήρηση «βοσκοτόπων σε καλή κατάσταση». Είναι σίγουρα εξοργιστικό ορισμένοι να λαμβάνουν αγροτικές επιδοτήσεις χωρίς να παράγουν απολύτως τίποτα. Όμως είναι ακόμη πιο εξοργιστικό το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προσπαθεί να κρύψει τις δικές του ευθύνες, πίσω από τέτοιες ανακοινώσεις, τόσο για αυτό το ζήτημα όσο και για το γενικότερο πρόβλημα που υπάρχει με τις πληρωμές των επιδοτήσεων.

Newsroom Agronewsbomb με πληροφορίες από stonisi.gr