Ορισμένοι από τους γεωργούς που υπέβαλαν ενιαίες αιτήσεις στον Οργανισμό Πληρωμών και Παρεμβάσεων στη Γεωργία (ΟΠΕΓΕΠ) περιμένουν ακόμη τις επιδοτήσεις του 2022. Σύμφωνα με τον οργανισμό, πάνω από το 98% των πληρωμών έχουν πραγματοποιηθεί, αλλά υπάρχουν ορισμένα καθεστώτα πληρωμών που έχουν μπλοκαριστεί μέχρι στιγμής.

Ο γενικός διευθυντής του APIA, Adrian Pintea, εξήγησε ζωντανά στην AGRO TV τον λόγο των μπλοκαρισμάτων και πότε οι επιδοτήσεις θα φθάσουν στους λογαριασμούς των αγροτών.

“Όσον αφορά την πληρωμή για την καμπάνια του 2022, πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023, αλλά μέχρι στιγμής πάνω από το 98% των γεωργών έχουν εγκριθεί για πληρωμή και έχουν πληρωθεί. Ταυτόχρονα, οι πληρωμές εξακολουθούν να πραγματοποιούνται. Η πληρωμή των ΕΑΣ στους τομείς της φυτικής παραγωγής και της κτηνοτροφίας, οι οποίες πραγματοποιούνται από τον προϋπολογισμό του 2023- υπάρχουν επίσης πληρωμές για τα άλλα καθεστώτα που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Featured Image

Υπάρχουν αγρότες που δεν έχουν λάβει καθόλου τα χρήματα. Υπήρξε μια περίοδος όπου μπλοκάραμε περίπου 62.000 αγρότες που είχαν το μέτρο 10 – γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά και το μέτρο 11 – βιολογική γεωργία. Αυτοί οι φάκελοι μπλοκαρίστηκαν για πληρωμή επειδή, εκτός από το ΕΓΤΕ και το ΕΓΤΑΑ, δημιουργήθηκε ένα άλλο ταμείο, το ταμείο EURI, το οποίο έπρεπε να εφαρμοστεί στο σύστημα πληροφορικής. Η εφαρμογή αυτή έγινε και οι πληρωμές αυτές πραγματοποιούνται. Θα ξεμπλοκάρουμε όλους τους φακέλους και οι αγρότες που δεν έχουν λάβει αυτά τα ποσά θα πληρωθούν. Θα ήθελα αυτές οι πληρωμές να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Μαρτίου. Οι φάκελοι είναι έτοιμοι, οπότε θα τους αποδεσμεύσουμε μαζικά και θα πληρωθούν.

Οι αγρότες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι από την έγκριση για την πληρωμή μέχρι την πραγματική πληρωμή, δηλαδή όταν φτάσουν τα χρήματα στο λογαριασμό, υπάρχει ένα διάστημα περίπου 10 ημερών, διότι τα μέτρα είναι στο χαρτοφυλάκιο των συναδέλφων μας στο AFIR, το άνοιγμα γίνεται στο AFIR, το AFIR στο Υπουργείο Γεωργίας, το Υπουργείο Γεωργίας στο Υπουργείο Οικονομικών και το κύκλωμα πίσω, μέχρι να φτάσουν τα χρήματα σε εμάς και να κάνουμε την πληρωμή”, δήλωσε ο Adrian Pintea για το AGRO TV, στην εκπομπή “Γεωργία στο ρεπορτάζ”.

agro-tv.ro

Featured Image