Καλλιεργείται στα ορεινά της Αρκαδίας και κυρίως στην Ηλεία.

Ο Κώστας Αθανασόπουλος είναι ένας νέος άνθρωπος που καλλιεργεί ελιές Κορωνέικες και άλλες στο δήμο Ωλένης Ηλείας. Από το 2016 και έπειτα έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να παράξει ελαιόλαδο, βάζοντας περισσότερες ελιές ποικιλίας Ολυμπία, αλλά και μπολιάζοντας σιγά σιγά άλλες ποικιλίες ελιάς που τυχόν έχει (όπως η Κορωνέικη), ώστε να φθάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το κτήμα του Κωνσταντίνου

Ο Κώστας Αθανασόπουλος μίλησε στο Agronewsbomb για την προσπάθειά του αυτή, επισημαίνοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια η καλλιέργεια της ποικιλίας Ολυμπία στην περιοχή είχε ατονήσει γιατί το ελαιόλαδο που παρήγαγε φαίνονταν πικρό και πολύ πικάντικο σε κάποιους που το δοκίμαζαν. Όταν όμως όπως μας αναφέρει ο ίδιος έγινε μια προσπάθεια και εστάλησαν δείγματα ελαιολάδου για ανάλυση στην Φαρμακευτική του ΕΚΠΑ και στις ΗΠΑ και διαπιστώθηκε πως το ελαιόλαδο αυτό έχει υψηλές περιεκτικότητες σε φαινόλες και ελαιοκανθάλη, οι παραγωγοί της περιοχής άρχισαν να ενδιαφέρονται και πάλι. Μάλιστα εκτός από τον ίδιο, που όπως μας λέει έχει σκοπό να κάνει μονοκαλλιέργεια την Ολυμπία ώστε από του χρόνου να κάνει και το δικό του brand σε ελαιόλαδο, υπάρχει στην Ηλεία και μια ομάδα παραγωγών που έχει εστιάσει σε αυτή την ποικιλία.

Τα χαρακτηριστικά του ελαιολάδου

“Η περιοχή καλλιέργειας της συγκεκριμένης ποικιλίας εντοπίζεται στην ορεινή Αρκαδία και συγκεκριμένα στη Νεμούτα και συνεχίζει στην Ηλεία. Τα παλιότερα χρόνια ο κόσμος την καλλιεργούσε ευρέως αλλά με το πέρασμα των ετών στράφηκε στην Κορωνέικη. Το ελαιόλαδο που παράγει έχει χαρακτηριστικά αγουρέλαιου παρότι μαζεύεται ο καρπός μετά τον Σεπτέμβριο, είναι πράσινο και με άρωμα που θυμίζει λεμόνι. Το ελαιόλαδο είναι πολύ πικάντικο, δυνατό σε γεύση και έχει μια πικράδα. Αυτή η πικράδα ήταν η αιτία να πάει ο κόσμος σιγά σιγά προς το Κορωνέικο. Επειδή όμως σε αναλύσεις που έγιναν στην Αθήνα και πιστοποιήθηκαν και στις ΗΠΑ προέκυψε ότι το ελαιόλαδο αυτό είναι καθαρά φαρμακευτικό, προσωπικά έλαβα την απόφαση να ασχοληθώ αποκλειστικά και μόνο με αυτό και να γυρίσω και τις υπάρχουσες άλλες ποικιλίες σε Ολυμπία, ώστε από του χρόνου να το τυποποιήσω κιόλας και να το διαθέσω αποκλειστικά ως φαρμακευτικό”, σημειώνει ο Κώστας που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Δήμου Ωλένης. Όπως μας λέει ακόμα και σήμερα η ποικιλία Ολυμπία δεν εντοπίζεται παρά μόνο σε δέκα χωριά της περιοχής.

Featured Image

Ο Κώστας Αθανασόπουλος

Είναι ιδιαίτερα ανθεκτική ποικιλία σε χαλάζι και προσβολές από ασθένειες

Σύμφωνα με τον Κώστα, η ποικιλία αυτή ελιάς έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες ποικιλίες και κυρίως την ανθεκτικότητα σε ζημιές από χαλάζι, σε ασθένειες κ.λπ. Ως εκ τούτου δεν παρουσιάζει εύκολα καρκινώματα και χρειάζεται και πολύ λίγες επεμβάσεις με χαλκό και άλλα φυτοπροστευτικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η καλλιέργειά της ενδείκνυται σε υψόμετρα από 300 έως 500 μέτρα και έχει επίσης το χαρακτηριστικό να μην παθαίνει ζημιές από τον παγετό.

Το ελαιόλαδο Ολυμπία με περιεκτικότητα κοντά στο 25%

Στη συνέχεια ο ίδιος εξομολογείται: “Σε όλα μου τα κτήματα έχω κάνει ανάλυση εδάφους και διόρθωση PH. Σχετικά με τις εικόνες, βλέπουμε έναν νέο ελαιώνα με δέντρα 1,5 έτους που φυτεύτηκαν στο κτήμα πριν 2 μήνες. Στο χωράφι έγινε ανάλυση εδάφους καθώς αφαιρέθηκε προηγούμενη καλλιέργεια με αμπέλι. Σημείωση ποτέ δεν έχει πέσει χημικό στο χωράφι. Η φύτευση είναι αποστάσεων 6×6, το κτήμα έχει μέτρια κλίση είναι καλά αεριζόμενο και θα προστεθεί ποτιστικό συγκρότημα με σταλάκτες. Το 80% των δε των είναι ποικιλία Ολυμπία και ένα 20% αποτελείται από Κορωνέικα και Μανάκι καθώς θέλω να λειτουργούν σαν επικονιαστές. Σχετικά με την ποικιλία «Ολυμπία», σε πολλούς μπορεί να είναι γνωστή ως Ντόπια Ατσιχόλου, Νεμουτιάνα η Χωραίτικη. Αντιδρά εξαιρετικά σε παγετούς, χαλάζι και δύσκολες καιρικές συνθήκες. Ευδοκιμεί καλύτερα σε υψόμετρα άνω των 300μ. Παράγει εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και ενδείκνυται για φαρμακευτική χρήση. Έχει έντονο, φρουτώδες λεμονάτο άρωμα, αρκετά πικάντικο και αρκετά πικρό. Ποικιλία μικρόκαρπη ωριμάζει πρώιμα και δίνει αρκετά καλές αποδόσεις. Σε όλα τα δέντρα που φυτεύτηκαν έχω πολύ μεγάλη καρποφορία για 1,5ετων δενδρύλλια κάτι που μπορεί να μου προκαλέσει πρόβλημα (από το βάρος να σπάσουν οι βραχίονες ή να καθυστερήσει η ανάπτυξή τους)”.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image

1 ΣΧΟΛΙΟ