Οι διαφυλλικές εφαρμογές ασβεστίου κατά την ανάπτυξη του καρπού αυξάνουν σημαντικά την ποιότητα της ελιάς . Αυτό είναι το αποτέλεσμα μελέτης που διεξήχθη από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Τροφίμων και Γεωργίας (Ισπανία) στην οποία συνεργάστηκαν και Ιταλοί ερευνητές.

Η μελέτη ξεκίνησε από τη συνειδητοποίηση ότι σήμερα το ασβέστιο είναι ένας συντηρητικός και συσφιγκτικός παράγοντας που χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία επιτραπέζιων ελιών. Διαφυλλικές εφαρμογές ασβεστίου (όπως χλωριούχο ασβέστιο, CaCl2) πριν από τη συγκομιδή έχουν επίσης προταθεί σε ποικιλίες ελαιολάδου για αύξηση της σφριγηλότητας και μείωση φυσιολογικών διαταραχών ή εσωτερικών βλαβών. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη πληροφοριών σχετικά με την πηγή, τη συγκέντρωση, τον αριθμό και την περίοδο εφαρμογής του ασβεστίου στο θόλο για να ληφθεί μια αποτελεσματική απάντηση για την ποιότητα της ελιάς.

Η μελέτη στόχευε στη μέτρηση της επίδρασης δύο συγκεντρώσεων διαφυλλικών θεραπειών CaCl2 (0,5% και 1,0%) που εφαρμόστηκαν σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης των καρπών (στο τέλος της καρπόδεσης, στο τέλος της σκλήρυνσης του κουκούτσιου και πριν από τη συγκομιδή ), σχετικά με την ποιότητα των ελιών για δύο ποικιλίες, τη Manzanilla de Sevilla και την Ascolana tenera , που καλλιεργούνται σε δύο διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, δηλαδή την Ισπανία και την Ιταλία.

Featured Image

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συγκεντρώσεις ασβεστίου που εφαρμόστηκαν βελτίωσαν την περιεκτικότητα σε ασβέστιο του drupe και μείωσαν το νάτριο και το κάλιο . Βελτίωσαν επίσης τις μηχανικές ιδιότητες χωρίς να αλλάξουν τη μορφολογία των ελιών ή το πάχος της επιδερμίδας. δεν προκάλεσε φυτοτοξικότητα. Οι διαφυλλικές επεξεργασίες αύξησαν την περιεκτικότητα σε λάδι στον πολτό(με βάση το ξηρό βάρος) και την ποσότητα υδροξυτυροσόλης, τυροσόλης και ελευρωπαΐνης , μεταξύ άλλων φαινολών.

Ωστόσο, οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι περαιτέρω μελέτες θα ήταν κατάλληλες για να καταλάβουμε σε ποιο στάδιο ανάπτυξης του δρύπου η απορρόφηση και η συσσώρευση ασβεστίου είναι πιο ενεργή, πώς η κατανομή αυτού του θρεπτικού συστατικού γίνεται στον πολτό και στους λάκκους, τουλάχιστον ευαίσθητα να ζημιά μπορεί να είναι οι εμπλουτισμένες σε ασβέστιο ελιές όταν πραγματοποιείται μηχανική συγκομιδή ή επεξεργασία στο ελαιοτριβείο.

olivonews

Featured Image