Featured Image

 Με την πίστωση 31 εκατ. ευρώ να έχει εγκριθεί για 1.232 Νέους Αγρότες σε Πελοπόννησο και Αττική, ξεκινάει το δεύτερο κύµα πληρωµών της α’ δόσης του Μέτρου 6.1.

Η πληρωµή, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, αναµένεται να ολοκληρωθεί την ερχόµενη εβδοµάδα (µέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές δεν είχε γίνει η πίστωση) και πλέον σειρά παίρνουν οι δικαιούχοι στα Ιόνια Νησιά, που περιµένουν την έγκριση διάθεσης πίστωσης της τάξεως των 4 εκατ. ευρώ για 149 δικαιούχους. Μένουν οι Περιφέρειες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου (221 και 507 δικαιούχοι αντίστοιχα), οι οποίες ακόµη δεν έχουν εκδώσει τις αποφάσεις ένταξης, ώστε να εκκινήσει η διαδικασία πληρωµής, κάτι που αναµένεται να γίνει έως τα τέλη Σεπτεµβρίου.

Το χρονοδιάγραµµα για ενστάσεις και εν δυνάµει δικαιούχους

Από εκεί και πέρα, όταν όλοι οι δικαιούχοι στις 13 Περιφέρειες λάβουν την α’ δόση, παίρνουν σειρά οι εν δυνάµει δικαιούχοι και οι δικαιωµένοι από τις ενστάσεις. Το ζήτηµα είναι η ταχύτητα µε την οποία θα πραγµατοποιηθεί η αξιολόγηση, ενώ σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, αναµένεται ξανά οι 8 περιφέρειες που πλήρωσαν πρώτες την α’ δόση, να προηγηθούν στην πληρωµή.
Το ρεαλιστικό σενάριο είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία µέχρι τα µέσα του Οκτωβρίου ώστε να µπορέσουν µετά να γίνουν οι πιστώσεις. ∆εν είναι βέβαια απαραίτητο να γίνουν ταυτόχρονα, καθώς ίσως, προηγηθούν είτε οι πληρωµές των δικαιωµένων ενστάσεων είτε οι αιτήσεις των εν δυνάµει δικαιούχων.

Στις υπόλοιπες 5 Περιφέρειες οι σχετικές πληρωµές, αναµένεται να ολοκληρωθούν έως το Νοέµβριο. Κοντά στα 100 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το ποσό που «χρωστά» ακόµη το πρόγραµµα Νέων Αγροτών. Αµέσως µετά, ο προγραµµατισµός των διαχειριστικών αρχών αναφέρει πως θα γίνει προσπάθεια να ξεκινήσουν οι αιτήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης, ή, έστω, να έχει υπάρξει κάποια προδηµοσίευση της προκήρυξης (κατά προτίµηση να προλάβουν την έκθεση Agrotica) για να µπορέσουν οι ενδιαφερόµενοι να ξεκινήσουν προετοιµασία.

ΕΚΤΑΚΤΟ ΤΩΡΑ- Ανακοινώθηκαν οι ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ « ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ» ΟΠΕΚΕΠΕ, ΠΛΗΡΩΜΗ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΠΕΚΑ, ΝΑΤ

Κρίσιµες ηµεροµηνίες

Για τις ενστάσεις και τα επιπλέον δικαιολογητικά σε τρεις περιφέρειες οι διορίες έχουν ως εξής:

  • Πελοπόννησος: Οι ενστάσεις λήγουν στις 15 Σεπτεµβρίου.
  • Βόρειο Αιγαίο: Έως 25 Σεπτεµβρίου η προσκόµιση επιπλέον δικαιολογητικών. ∆εν έχουν ανοίξει οι ενστάσεις.
  • Νότιο Αιγαίο: Έως 26 Σεπτεµβρίου η προσκόµιση επιπλέον δικαιολογητικών. ∆εν έχουν ανοίξει οι ενστάσεις.

Τα βρήκαν σκούρα με την ιδιοκτησία

Την περασµένη Τετάρτη άνοιξε το σύστηµα αξιολόγησης των ενστάσεων και των εν δυνάµει δικαιούχων Νέων Αγροτών. Σύµφωνα µε πηγές από τις περιφερειακές αρχές, δεν ήταν λίγοι οι εν δυνάµει δικαιούχοι που τελικά δεν προσκόµισαν τα επιπλέον δικαιολογητικά που χρωστούσαν, µε αποτέλεσµα να πάρουν τη θέση τους τελικά επιλαχόντες µε το τέλος της αξιολόγησης. Όπως µαθαίνουµε, είτε κάποιοι υποψήφιοι δεν κατάφεραν τελικά να βγάλουν άκρη µε τα κληρονοµικά, είτε δεν µπόρεσαν λόγω οικονοµικής δυσπραγίας να αποκτήσουν τα ιδιόκτητα αγροτεµάχια που υπολόγιζαν.

Υπάρχει βέβαια και µία άλλη πληροφορία που µένει να επιβεβαιωθεί, πώς σε κάποιες περιπτώσεις η ευθύνη βαραίνει τον µελετητή που για λόγους µοριοδότησης έκανε τη σχετική προσθήκη περί ιδιόκτητων αγροτεµαχίων στο φάκελο του νέου αγρότη, χωρίς απτό αντίκρισµα. Ξεκάθαρη εικόνα όπως και να έχει θα υπάρξει από βδοµάδα που θα έχουν εκκινήσει για τα καλά οι αξιολογήσεις των Νέων Αγροτών όπως ενηµερώνουν οι ίδιες πηγές. Πάντως, ξεκαθαρίζεται πως στις Περιφέρειες µε πολλούς φακέλους θα απαιτηθεί τουλάχιστον ένας µήνας για το πέρας των αξιολογήσεων.

Ενας θεός ξέρει.. πως έγινε αυτό! 250 ευρώ βοήθημα στους ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ! ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΙΚΑ, ΕΦΚΑ, ΟΑΕΕ- ΟΠΕΚΕΠΕ ΝΕΑ

Featured Image

ΕΚΤΑΚΤΟ ΤΩΡΑ- Ανακοινώθηκαν οι ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ « ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ» ΟΠΕΚΕΠΕ, ΠΛΗΡΩΜΗ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΠΕΚΑ, ΝΑΤ – Πότε θα μπουν λεφτά!

Οι επικρατέστερες ημερομηνίες πληρωμής για τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων των συντάξεων Οκτωβρίου 2022 είναι οι εξής

Οι ημερομηνίες πληρωμής (με ΑΜΚΑ) των συντάξε:ων ΙΚΑ Οκτωβρίου 2022 είναι:

ΤοΙΚΑ(ika.gr) θα καταβάλλει τις συντάξεις Οκτωβρίου 2022 την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9)

Το ΙΚΑ(ika.gr)θα καταβάλλει τις συντάξεις Οκτωβρίου 2022 την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8)

Έκτακτη ανακοίνωση του Υπουργείου για την ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ-ΟΠΕΚΕΠΕ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΙΚΑ,ΝΑΤ, OGA, EFKA
  • Για τα υπόλοιπα Ταμεία οι συντάξεις του Οκτωβρίου 2022 θα πληρωθούν ως εξής:
    Ο ΟΑΕΕ(oaee.gr) θα καταβάλλει τις συντάξεις Οκτωβρίου 2022 την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022
  • Ο ΟΓΑ(oga.gr) θα καταβάλλει τις συντάξεις Οκτωβρίου 2022 την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022
  • Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις Οκτωβρίου 2022 την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Συντάξεις ΝΑΤ

  • Το ΝΑΤ(nat.gr) θα καταβάλλει τις συντάξεις Οκτωβρίου 2022 την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Συντάξεις Δημοσίου (πληρωμή με ΑΜΚΑ)

  • Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις Οκτωβρίου 2022 την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9)
  • Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις Οκτωβρίου 2022 την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8)
  • (Τα υπόλοιπα ταμεία του e-ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις Οκτωβρίου 2022 όπως το Δημόσιο

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Συντάξεις: Από το 2023 έρχονται αυξήσεις συντάξεων με αφετηρία το 5% και έως 7,5% Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, με απόφαση της κυβέρνησης για την αύξηση των συντάξεων θεωρείται ειλημμένη, όχι μόνον γιατί ο νόμος 4670/2020 προβλέπει ότι από 1ης/1/2023 «ξεπαγώνουν οι αυξήσεις», αλλά διότι θα αποτελέσει ένα από τα μέτρα για τη μόνιμη στήριξη του εισοδήματος των συνταξιούχων.

Η αύξηση στις συντάξεις θα υπολογιστεί με «ρήτρα» πληθωρισμού και ανάπτυξης. Σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 25 του νόμου 4670/2020, το ποσοστό της αύξησης είναι ίσο με το άθροισμα της μεταβολής του πληθωρισμού και της ανάπτυξης διά του 2, και όχι μεγαλύτερο του μέσου ετήσιου πληθωρισμού. Οι εκτιμήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής από επίσημους φορείς όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, διεθνείς οργανισμούς, καθώς και με βάση τις αρχικές προβλέψεις του Προϋπολογισμού δείχνουν ότι έχει κλειδώσει μια αύξηση στο 5%.