Featured Image

H βελτίωση της αντιχαλαζικής προστασίας μέσα από την αξιοποίηση και της τεχνολογίας και του κανονισμού του ΕΛΓΑ έχουν μπει στο σχεδιασμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε μιλώντας στο Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας ο υπουργός κ. Γεωργαντάς που περιόδευσε την Παρασκευή στην Καρδίτσα.

 Ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε πως είναι η πρώτη συνέντευξη που παραχωρεί σε περιφερειακό μέσο ενημέρωσης γιατί θεωρεί πως η Θεσσαλία τηλέοραση ανταποκρίνεται στο σφυγμό της πρωτογενούς παραγωγής, ενώ σημείωσε πως έχει γνώση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες από τις μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες και θα γίνει προσπάθεια πέρα από την αλλαγή του κανονισμού που πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης, παράλληλα να δοθεί όπου είναι δυνατό και επιπλέον ενίσχυση όπου κριθεί και όπου  ο κανονισμός δεν καλύπτει τουλάχιστο το κόστος παραγωγής,  με χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το deminimis.

Για τους κτηνοτρόφους αναγνώρισε ότι έχουν μεγάλο πρόβλημα από το κόστος των ζωοτροφών σημείωσε ωστόσο πως με την αύξηση των κονδυλίων για τη Βιολογική κτηνοτροφία κατά 180 εκατομμύρια ευρώ που ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός στην επίσκεψή του στον Αλμυρό δίνεται μια επιπλέον αν όχι άμεση τουλάχιστο έμμεση ενίσχυση , ενώ ανέφερε πως θεωρεί πως σταδιακά θα ομολαοποιηθεί η αγορά αγροτικών προϊόντων, καθώς προς το παρόν και για το στάριο και το βαμβάκι βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Επίσης τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των συνεργατικών σχημάτων ώστε να ενισχυθεί η διαπραγματευτική ικανότητα των παραγωγών

Σε ότι αφορά το αγροτικό πετρέλαιο ο κ.Γεωργαντάς ανακοίνωσε ότι μέχρι τέλος του μήνα θα ανοίξει η πλατφόρμα ώστε τον Αύγουστο να καταβληθεί η πρώτη δόση της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου στους κατά κύριο επάγγλεμ αγρότες. Η πληρωμή θα γίνει με βάση το ΟΣΔΕ του 2021.

Featured Image

Για τους κτηνοτρόφους παραδέχτηκε ότι περνούν μια δύσκολη περίδο με το κόστος των ζωοτροφών και η λύση που ενθαρρύνουμε είναι η ιδιοπαραγωγή των ζωοτροφών από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους, ενώ σημείωσε πως όταν χάνεται ζωικό κεφάλαιο δύσκολα ανακτάται, σημειώνοντας ότι η προσοχή μας θα πρέπει να είναι και στη διατήρηση της παραγωγής γάλακτος για το εθνικό μας προϊόν τη φέτα.

Επίσης ανέφερε πως στο σκέλος των συνδεδεμένων ενισχύσεων θα υποστηρίξει στο επόμενο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. την ανάγκη συνδεδεμένης ενίσχυσης για μαλακό στάρι και καλαμπόκι παρά το γεγονός ότι είναι υδροβόρα καλλιέργεια και αυτό αντίκειται στη φιλοσοφία της νέας ΚΑΠ με το green deal (την πράσινη συμφωνία)  όπου είμαστε ελλειμματικοί , ενώ τόνισε πως στόχος είναι η επιστοτιστική επάρκεια για τούτο και όταν έχουμε ζημιές από χαλαζοπτώσεις η ζημιά είναι διπλή και για τον αγρότη που νιώθει ανασφαλής και για την εθνική οικονομία.

Τέλος ανέφερε πως υπάρχει ένα επιπλέον κονδύλι 90 εκατομμυρίων ευρώ για το οποίο η κυβέρνηση εξετάζει σε ποιούς τομείς θα κατευθυνθεί για να τους ενισχύσει.