Σε συμφωνία για περαιτέρω συνεργασία με σκοπό την ασφαλή έξοδο των τουρκικών εμπορικών πλοίων και την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια του Ευξείνου Πόντου κατέληξαν εκπρόσωποι των υπουργείων Άμυνας της Ρωσίας της Τουρκίας σε συνάντηση στη Μόσχα την Τρίτη, ανακοίνωσε την Τετάρτη το ρωσικό υπουργείο.

«Στις 21 Ιουνίου διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις στη Μόσχα μεταξύ των αντιπροσωπειών του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας. Τα δύο μέρη συζήτησαν την ασφαλή έξοδο των τουρκικών εμπορικών πλοίων και την εξαγωγή σιτηρών από Ουκρανικά λιμάνια, καθώς και προσεγγίσεις για τη διασφάλιση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα», ανακοινώθηκε στη Μόσχα.

Όπως διευκρίνισε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, τα δύο  μέρη τόνισαν επίσης τη σημασία της διμερούς συνεργασίας, η οποία επέτρεψε στο τουρκικό πλοίο ξηρού φορτίου Azov Concorde να φύγει από το κατεχόμενο λιμάνι της Μαριούπολης. «Επετεύχθη συμφωνία για συνέχιση των διαβουλεύσεων», πρόσθεσε η Μόσχα.

Η Ουκρανία, ο ΟΗΕ, η ΕΕ και οι διαμεσολαβητές συζητούν το θέμα των εξαγωγών σιτηρών, οι οποίες έχουν μπλοκαριστεί στη χώρα λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης, για περισσότερο από δύο μήνες. Συνολικά, διάφορα μέρη πρότειναν επτά τρόπους εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία, σύμφωνα με τ, ο ρωσικό πρακτορείο TASS: Μέσω των λιμανιών του Μπερντιάνσκ και της Μαριούπολης, μέσω της Οδησσού, σιδηροδρομικώς μέσω Ρουμανίας, Ουγγαρίας και Πολωνίας, καθώς και προς τη Λιθουανία μέσω Λευκορωσίας ή Πολωνίας. Όμως η τελική απόφαση για τον τρόπο εξαγωγής, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, από 20 έως 25 εκατομμύρια τόνους σιταριού, δεν έχει ληφθεί ακόμη.

Μια άλλη απόπειρα διαπραγμάτευσης μπορεί να γίνει την επόμενη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, όπου, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, προγραμματίζεται συνάντηση εκπροσώπων του ΟΗΕ, της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της Τουρκίας η οποία έχει αναλάβει το ρόλο του μεσολαβητή.

ΠΗΓΗ….. Reuters, TASS, kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ