Ραντεβού με τον υπηρεσιακό Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Τσακίρη, που κατάγεται από το Ηράκλειο, είχε σήμερα, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει στο Cretalive, ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών κι Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης για το “καυτό” πρόβλημα με τις ζημιές στα αμπέλια αλλά και στις ελιές, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.

Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, σύμφωνα με τον κ. Ιερωνυμάκη ενώ ο ίδιος έθεσε στον Υπουργό, επιτακτικά το ζήτημα της εκπόνησης μελέτης τόσο για τον περονόσπορο στα αμπέλια όσο και για τη σχινοκαρπία στις ελιές.

Του ανέφερε, μάλιστα, ότι έχει ήδη έρθει σε επαφή με καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, μεταξύ άλλων, και με την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Αμπελουργίας του τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Κατερίνα Μπινιάρη, ζητώντας να μεταβεί στην Κρήτη με τους συναδέλφους της και να διαπιστώσουν από κοντά το μέγεθος του προβλήματος.

Ο Υπουργός εμφανίστηκε θετικός κι επισήμανε – κατά τον κ. Ιερωνυμάκη – ότι θα επιληφθεί του ζητήματος.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Ιερωνυμάκης, έγκαιρα, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, με αφορμή τη μεγάλη καταστροφή στα αμπέλια, από την πρόσφατη καταρρακτώδη βροχόπτωση στο νομό Ηρακλείου.Μάλιστα, μιλώντας στο Cretalive, είχε τονίσει ότι πολλοί παραγωγοί δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα το μέγεθος της ζημιάς και αυτό θα φανεί την ώρα της συγκομιδής. Παράλληλα, σημείωσε ότι πολύ μεγάλη είναι η καταστροφή που έχει συντελεστεί και στις ελιές, σε αρκετές περιοχές, ζητώντας τη δρομολόγηση λύσεων.

Αυτοψία στις πληγείσες περιοχές

Από την πλευρά της, πάντως, η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα, κ. Ειρήνη Χουδετσανάκη – Γιακουμάκη, επισήμανε στο Cretalive ότι μαζί με τον Διευθυντή του ΕΛΓΑ Κρήτης, κ. Ν. Δασκαλάκη, έκανε αυτοψία χθες στις πληγείσες περιοχές, ενώ συνέστησε υπομονή λίγων ημερών.

“Εμείς είμαστε πάντα στο δίπλα στον παραγωγό. Παρακολουθούμε την εξέλιξη των καλλιεργειών, θα ξαναπάμε και σε άλλες περιοχές. Στο Οροπέδιο Λασιθίου, ήδη, άρχισαν οι αιτήσεις για αποζημιώσεις. Θεωρώ όμως ότι σε αρκετές περιοχές είναι ακόμα νωρίς. Παρατηρήθηκαν εστίες μόλυνσης από περονόσπορο στα αμπέλια, σε κάποια σημεία, όχι σε όλες τις περιοχές, γι’ αυτό θα πρέπει να περάσει μία εβδομάδα ώστε να δούμε την πορεία του προβλήματος”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Αγανάκτηση από τους παραγωγούς

Σε ανακοίνωσή του, ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων επισημαίνει:

“Οι καιρικές συνθήκες όπως εξελίσσονται έχουν φέρει σε απόγνωση τους αμπελουργούς του Ηρακλείου. Ο περονόσπορος και άλλες ασθένειες λόγω ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, για να αντιμετωπιστούν απαιτούν συνεχείς και επαναλαμβανόμενους ψεκασμούς για να μην χαθεί η παραγωγή. 

Γίνεται φανερό ότι το κόστος παραγωγής είναι δυσβάστακτο για τους παραγωγούς αφού η τιμή των γεωργικών φαρμάκων και εφοδίων έχει εκτιναχθεί στα ύψη. 

Τώρα οι αμπελουργοί του Ηρακλείου νιώθουν με το άδειασμα της τσέπης τους τα αποτελέσματα της άρνησης της κυβέρνησης της ΝΔ να ικανοποιήσει το διαχρονικό αίτημα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος για κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια. Καθώς και πρόσθετων μέτρων μείωσης του κόστους παραγωγής όπως αυτό της κατάργησης του φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο κλπ.

Ο Α.Σ Αστερουσίων καλεί τους αμπελουργούς συλλογικά και οργανωμένα να διεκδικήσουμε άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση ανά στρέμμα για την αντιμετώπιση του δυσβάστακτου πρόσθετου οικονομικού εξόδου στην προσπάθειά μας να σώσουμε την παραγωγή.

Για να έχουμε εισόδημα αυτή τη χρονιά με το οποίο να μπορέσουμε να επιβιώσουμε.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων θα πρωτοστατήσει σε αυτό τον αγώνα”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ