Οι άγριοι κολυμβητές αντιμετωπίζουν «κίνδυνο» για την υγεία τους από ένα τοξικό φυτοφάρμακο που απορρίπτεται σε λίμνες και στη θάλασσα από περισσότερες από 220 φάρμες σολομού στη Σκωτία, σύμφωνα με έκθεση εμπειρογνωμόνων για τη βιομηχανία ιχθυοκαλλιέργειας.

Η έκθεση – που ανατέθηκε από συμβούλους του φορέα της βιομηχανίας, Salmon Scotland – κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα επίπεδα υπεροξειδίου του υδρογόνου στα κλουβιά σολομού θα μπορούσαν να είναι 28 φορές υψηλότερα από εκείνα που θεωρούνται ασφαλή για τους κολυμβητές.

Σε υψηλές συγκεντρώσεις, το υπεροξείδιο του υδρογόνου μπορεί να είναι «επιβλαβές σε περίπτωση κατάποσης» και «τοξικό εάν εισπνευστεί», ανέφερε η έκθεση. Μπορεί να προκαλέσει «σοβαρά δερματικά εγκαύματα και οφθαλμικές βλάβες» καθώς και «ερεθισμό του αναπνευστικού συστήματος».

Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας προειδοποίησαν ότι τα «δηλητήρια» που έριχναν στο νερό οι εκμεταλλεύσεις σολομού έθεταν σε κίνδυνο την υγεία των άγριων κολυμβητών. Ζήτησαν δράση από τις ρυθμιστικές αρχές για τη μείωση της ρύπανσης.

Αλλά η Salmon Scotland επέμεινε ότι η εκτίμηση της «χειρότερης περίπτωσης» στην έκθεσή της «δεν θα συνέβαινε ποτέ στην πραγματική ζωή». Το φυτοφάρμακο θα διασκορπιζόταν και θα αραιωθεί στο νερό, υποστήριξε, και οι κολυμβητές κρατούσαν μια «ασφαλή απόσταση» από βιομηχανικούς χώρους και σκάφη.

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος της Σκωτίας (Sepa) είπε επίσης ότι ήταν «πολύ απίθανο» οι κολυμβητές να εκτεθούν σε επιβλαβή επίπεδα υπεροξειδίου του υδρογόνου. Μετά τις ανησυχίες των κολυμβητών, οι κίνδυνοι διερευνώνται από το NHS Highland .

Στοιχεία που δημοσίευσε προηγουμένως η Sepa βάσει του νόμου περί ελευθερίας της πληροφόρησης υποδηλώνουν ότι περισσότερα από 40 εκατομμύρια λίτρα υπεροξειδίου του υδρογόνου εκκενώθηκαν μεταξύ 2016 και 2021 από περισσότερες από 220 εκμεταλλεύσεις σολομού που διευθύνονται από οκτώ εταιρείες. Η χημική ουσία χρησιμοποιείται για να σκοτώσει τις θαλάσσιες ψείρες που μπορούν να μαστίσουν τα ψάρια που βρίσκονται σε κλουβί.

Η Salmon Scotland ανέθεσε σε περιβαλλοντικούς συμβούλους, WCA , να διερευνήσουν τον «δυνητικό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία» τριών φυτοφαρμάκων για τις ψείρες που χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία εκτροφής σολομού. Η προκύπτουσα έκθεση 73 σελίδων υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Argyll and Bute τον Δεκέμβριο του 2021.

Το συμβούλιο εξετάζει μια αίτηση σχεδιασμού από τον νορβηγικό γίγαντα εκτροφής σολομού, Mowi , για μια νέα φάρμα 12 κλουβιών στο North Kilbrannan Sound μεταξύ Arran και Kintyre. Οι αντιρρησίες έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι τα φυτοφάρμακα θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των κολυμβητών.

Η έκθεση της WCA εξέτασε τα στοιχεία από δεκάδες δοκιμές σε ζώα και υπολόγισε τις συγκεντρώσεις των φυτοφαρμάκων στο νερό που δεν θα είχαν «καμία παρατηρούμενη επίδραση» στους ανθρώπους. Έθεσε αυτό το επίπεδο «καμία επίδραση» στο ένα και υπολόγισε το επίπεδο κινδύνου για το υπεροξείδιο του υδρογόνου να είναι πολύ υψηλότερο στο 27,7.

«Αυτό υποδηλώνει κίνδυνο που σχετίζεται με τις συγκεντρώσεις υπεροξειδίου του υδρογόνου που χρησιμοποιούνται στα λουτρά επεξεργασίας ψαριών», ανέφερε η έκθεση.

Featured Image

«Ως εκ τούτου, ο χαρακτηρισμός των παραγόντων αραίωσης και διασποράς είναι πιθανό να απαιτείται να ληφθούν υπόψη για να αποδειχθεί ότι οι εκκενώσεις υπεροξειδίου του υδρογόνου είναι ασφαλείς για τους κολυμβητές ανοιχτών υδάτων».

Η έκθεση υπολόγισε το επίπεδο κινδύνου ενός δεύτερου φυτοφαρμάκου, του azamethiphos , στο 0,8, ακριβώς κάτω από το επίπεδο «χωρίς επίδραση». Υπέδειξε ότι το επίπεδο κινδύνου από ένα τρίτο φυτοφάρμακο, τη δελταμεθρίνη , ήταν πολύ χαμηλότερο.

Οι εκτιμήσεις βασίστηκαν σε μια σειρά από «χειρότερες υποθέσεις» για έναν μέσο ενήλικα κολυμβητή που ζυγίζει 71,8 κιλά. Αυτά περιελάμβαναν την κατάποση 25 χιλιοστόλιτρων νερού την ώρα και το κολύμπι για δύο ώρες χωρίς βρεγμένη στολή μέσα από ένα «στατικό λοφίο» μόλυνσης από φυτοφάρμακα.

Σε μια προσθήκη στην έκθεση WCA, ο Salmon Scotland μοντελοποίησε τη διασπορά του υπεροξειδίου του υδρογόνου στο νερό προκειμένου να βάλει τα ευρήματα της έκθεσης «στο πλαίσιο». Αυτό κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν «υπερβολικά απίθανο» οι κολυμβητές να εκτεθούν σε επικίνδυνες συγκεντρώσεις.

Το υπεροξείδιο του υδρογόνου θα πέσει κάτω από το επίπεδο «καμία επίδραση» 30 λεπτά μετά τη χρήση και «γενικά» σε απόσταση 200-300 μέτρων, είπε ο Salmon Scotland. Θα υπήρχαν «πολύ λίγοι, αν όχι καθόλου» άνθρωποι που θα κολυμπούσαν για δύο ώρες στα παράκτια ύδατα της Σκωτίας, πρόσθεσε.

Όμως το Δίκτυο Παράκτιων Κοινοτήτων , το οποίο συγκεντρώνει 23 ομάδες που ανησυχούν για το θαλάσσιο περιβάλλον, προειδοποίησε ότι τα φυτοφάρμακα απειλούν την υγεία των κολυμβητών.

«Η έκθεση της ίδιας της βιομηχανίας δείχνει ότι οι κολυμβητές θα βλάψουν εάν καταπιούν πολύ μικρές ποσότητες νερού που περιέχει δύο από τα δηλητήρια που ρίχνουν τα ιχθυοτροφεία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ομάδας, John Aitchison.

«Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός για τις γυναίκες και τα παιδιά που δεν αναφέρθηκαν στην έκθεση. Καμία άλλη βιομηχανία δεν επιτρέπεται να πετάει όλα τα φυτοφάρμακά της στη θάλασσα».

Ο Aitchison κατηγόρησε τη Sepa ότι απέτυχε στο καθήκον της «να ελέγξει εάν οι άνθρωποι θα πληγούν από αυτή την αποκρουστική πρακτική». Τόνισε στοιχεία από τον Καναδά ότι το υπεροξείδιο του υδρογόνου δεν διασπάται γρήγορα στο νερό.

“Ζητάμε από τη Sepa να μειώσει την απόρριψη υπεροξειδίου του υδρογόνου, αλλά δεν έκανε τίποτα γι ‘αυτό εδώ και χρόνια”, είπε. Κάλεσε τον οργανισμό να αναγκάσει τη βιομηχανία εκτροφής σολομού «να σταματήσει να χρησιμοποιεί τη θάλασσα ως υπόνομο».

Και πρόσθεσε: «Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται με την άγρια ​​κολύμβηση, όλο το χρόνο και επισκέπτονται κολυμβητές που υποστηρίζουν θέσεις εργασίας στον τουρισμό, αλλά θα θέλουν να το κάνουν εάν κινδυνεύουν να εκτεθούν σε φυτοφάρμακα;»