«Ανεύθυνες» χαρακτήρισε τις απόψεις και φήμες ότι προκύπτει ζήτημα επισιτιστικής ασφάλειας στην ΕΕ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Frans Timmermans
Ο Frans Timmermans δεν έμεινε εκεί όμως. Όπως μεταφέρει το Euractiv, o Ολλανδός πολιτικός κατηγόρησε τους επικριτές ότι χρησιμοποίησαν τον πόλεμο ως «πρόσχημα» για να εκτροχιάσουν τις φιλοδοξίες της ΕΕ για την πράσινη γεωργία.
Μεταξύ των αυξανόμενων τιμών των λιπασμάτων και των διαταραχών του εμπορίου, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ωθήσει τον αγροδιατροφικό τομέα σε απορύθμιση, πυροδοτώντας έντονη ανησυχία για την επισιτιστική ασφάλεια τόσο στην Ένωση όσο και αλλού στον κόσμο.

Αβάσιμοι οι φόβοι

Όμως αυτός ο φόβος είναι αβάσιμος, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Είναι κάποιοι που προσποιούνται ότι έχουμε κίνδυνο έλλειψης τροφίμων στην ΕΕ, κάτι που δεν συμβαίνει», είπε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Πέμπτη (28 Απριλίου), προσθέτοντας ότι φοβίζουν τους ανθρώπους αυτές οι φήμες. Το να πιστεύει κανείς ότι υπάρχουν προβλήματα επισιτιστικής ασφάλειας στην Ευρώπη είναι «ανεύθυνο και τόσο απίστευτα ανέντιμο», είπε σε αυστηρό τόνο ο Τίμερμανς.
Ενώ ο Τίμερμανς αναγνώρισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις αγορές σιταριού και καλαμποκιού, είπε ότι αυτό είναι «πρόβλημα επιμελητείας και χρηματοδότησης, όχι πρόβλημα διαθεσιμότητας τροφίμων».
«Οι πολίτες μας ανησυχούν ήδη τρομερά για τόσα πολλά πράγματα. Ας μην προσθέτουμε στις αγωνίες τους ψεύτικα προβλήματα που σκοπό έχουν να διασφαλίζουν μια θέση σε συγκερκιμένους οικονομικούς τομείς», ανέφερε με νόημα.

Η Κομισιόν βλέπει ελεγχόμενη κατάσταση

Ενώ υπάρχει ανάγκη να διασφαλιστεί ότι υπάρχει αρκετή τροφή για να κυκλοφορήσει, ειδικά σε ευάλωτες περιοχές της Αφρικής, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε ότι υπήρχε πολύ καλή σοδειά σιταριού και καλαμποκιού τόσο το χειμώνα, και οι προοπτικές φαίνονται εξίσου ελπιδοφόρες για την καλοκαιρινή σοδειά.
Τα λόγια του απηχούν πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής για την επισιτιστική ασφάλεια που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ελλείψεων τροφίμων στην ΕΕ, κάτι που υποστηρίζουν και συγκεκριμένες μελέτες.
Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε την Κομισιόν να πραγματοποιήσει άλματα στην αύξηση της παραγωγής. Ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ JΓιάνους Βοϊτσεχόφσκι  δήλωσε πρόσφατα ότι είναι «απλώς συνετό να υποστηρίζουμε τους αγρότες μας να παράγουν περισσότερα τρόφιμα όσο είναι εφικτό».
Αυτό περιλαμβάνει την προσωρινή άρση περιβαλλοντικών μέτρων για τη μεγιστοποίηση της διαθέσιμης για παραγωγή γεωργικής επιφάνειας, μια κίνηση που επαινείται από τους αγρότες, αλλά επιδοκιμάζεται από ομάδες περιβαλλοντικών εκστρατειών.

Το πρόσχημα του πολέμου

Ο Τίμερμανς κατηγόρησε επίσης όσους αντιτίθενται στις φιλοδοξίες της ΕΕ για την πράσινη γεωργία ότι χρησιμοποιούν τον πόλεμο ως πρόσχημα για να προωθήσουν τη δική τους ατζέντα.

Featured Image

«Αυτοί που δεν ήθελαν να ξεκινήσει η στρατηγική από το “Αγρόκτημα στο πιάτο” χρησιμοποιούν τον πόλεμο στην Ουκρανία ως πρόσχημα για να την εμποδίσουν να εφαρμοστεί, δήλωσε, αναφερόμενος στην εμβληματική πολιτική της ΕΕ για τα τρόφιμα και τη γεωργία.

Οι αντίθετη πορεία μεταξύ ενέργειας και γεωργίας

Συγκρίνοντας τον αγροδιατροφικό τομέα με αυτόν της ενέργειας, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε ότι ενώ ο πόλεμος αύξησε την ώθηση στην ενεργειακή μετάβαση, είχε το αντίθετο αποτέλεσμα στους στόχους του αγροτικού τομέα – αλλά αυτός είναι ένας δρόμος που η ΕΕ «δεν πρέπει ακολουθήσει», προειδοποίησε.

Η στρατηγική για τη βιώσιμη γεωργία πρέπει να κρατηθεί ζωντανή

«Αν δεν καταλαβαίνουμε ότι «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» είναι μια προσπάθεια να σωθεί η γεωργία και όχι να τιμωρηθεί, υπό το φως των καταστροφικών επιπτώσεων της απώλειας βιοποικιλότητας και της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή τροφίμων παγκοσμίως, είμαστε πραγματικά σε λάθος κατεύθυνση», είπε, καλώντας τους ευρωβουλευτές στην επιτροπή περιβάλλοντος να ενεργήσουν ως σύμμαχοι για να κρατήσουν τη στρατηγική ζωντανή.

www.bankingnews.gr