Ο μελισσοκομικός τομέας της Αλβανίας θα ρυθμιστεί καθώς η κυβέρνηση έχει προτείνει το τελικό σχέδιο νέου νόμου που θα επηρεάσει όσους έχουν μόνο μία κυψέλη σε μια προσπάθεια να ευθυγραμμιστούν με το κεκτημένο της ΕΕ. Αλλά δεν βουίζουν όλοι οι μελισσοκόμοι για τα νέα.

Επί του παρόντος, η μελισσοκομία δεν ρυθμίζεται από το νόμο και οι μελισσοκόμοι είναι ελεύθεροι να διατηρούν όσες κυψέλες θέλουν. Το Υπουργείο Γεωργίας, ωστόσο, έχει συντάξει το νόμο σε μια προσπάθεια να αυξήσει την προστασία των μελισσών καθώς η ύπαρξή τους απειλείται όλο και περισσότερο, όχι μόνο στην Αλβανία αλλά σε όλο τον κόσμο.

«Σκοπός του σχεδίου πράξης είναι να αναγνωριστεί η μελισσοκομία ως δραστηριότητα ζωτικής σημασίας, εθνικού ενδιαφέροντος, χρήσιμη για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, του οικοσυστήματος και της γεωργίας γενικότερα, η οποία στοχεύει στη διασφάλιση της εθνικής επικονίασης και της βιοποικιλότητας των ειδών της μέλισσας. ειδική αναφορά στην προστασία της φυλής μελισσών apis mellifera carnica και των τυπικών γηγενών πληθυσμών μελισσών», αναφέρει το υπουργείο.

Συγκεκριμένα, θα καθορίσει κανόνες για την παραγωγή, την καταχώριση, τη μεταφορά, την αναπαραγωγή, την επισήμανση, την επεξεργασία και την αποθήκευση προϊόντων που προέρχονται από τη μέλισσα, συμπεριλαμβανομένου του μελιού, του βασιλικού πολτού και της πρόπολης.

Κάθε άτομο ή εταιρεία που λειτουργεί έστω και μία κυψέλη θα πρέπει να την καταχωρεί στις αρχές έως τις 30 Απριλίου κάθε έτους. Επιπλέον, ορίζει λεπτομέρειες σχετικά με τη θέση των κυψελών, πάνω από 10 μέτρα από το δρόμο και πέντε μέτρα από τα όρια δημόσιας ή ιδιωτικής ιδιοκτησίας.

Οι κυψέλες μπορεί να είναι είτε στατικές είτε κινητές, αλλά οποιοσδήποτε μελισσοκόμος επιθυμεί να μετακινήσει κυψέλες πρέπει να ενημερώσει τις αρχές έξι ημέρες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία. Οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να υποβάλουν κτηνιατρικό πιστοποιητικό που να δηλώνει ότι οι μέλισσες είναι καλά στην υγεία τους και να επιβεβαιώνει τα απαραίτητα ιατρικά μέτρα που έχουν ληφθεί πριν από τη μετακόμιση.

Στη συνέχεια οι αρχές θα αποφασίσουν εάν η μετανάστευση του μελισσοκομικού πάρκου μπορεί να πραγματοποιηθεί ή όχι.

Σύμφωνα με τους νέους δυνητικούς κανόνες, το προσχέδιο ορίζει ότι μεταξύ άλλων θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ευρωπαϊκές μέλισσες όπως apis mellifera και τοπικά υποείδη όπως apis mellifera carnica, apis mellifera ligustica, apis mellifera sicula και apis mellifera cecropia.

Επιπρόσθετα, όλοι οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να έχουν βασικές γνώσεις στον κλάδο και να λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα που ορίζει ο νόμος για την προστασία τόσο των μελισσών όσο και των καταναλωτών.

Άλλα άρθρα του προτεινόμενου νόμου περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων παραβάσεων, τι θα μπορούσε να συμβεί εάν οι μελισσοκόμοι παραβιάσουν το νόμο ή δεν δηλώσουν τη δραστηριότητά τους στην κυβέρνηση. Επιπλέον, παρέχει οδηγίες για τον τρόπο αποθήκευσης και επισήμανσης των προϊόντων μελιού.

Τέλος, η κυβέρνηση έχει προβλέψει αρκετές διατάξεις για τη στήριξη της ανάπτυξης του κλάδου. Η Αλβανία είναι γνωστή τοπικά για το εξαιρετικό μέλι λόγω των ευνοϊκών συνθηκών, του κλίματος και της χλωρίδας.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται να προωθήσει και να προστατεύσει την ανάπτυξη των αλβανικών προϊόντων, να δημιουργήσει ερευνητικά προγράμματα, να δώσει κίνητρα στους νέους να ασχοληθούν με τη μελισσοκομία ως επάγγελμα και να στηρίξει τους μελισσοκόμους σε αγροτικές περιοχές.

Featured Image

Ένας τοπικός μελισσοκόμος είπε στο Exit ότι χαιρετίζει προσεκτικά τα νέα.

«Είναι καλό να υπάρχει κάποια ρύθμιση στον κλάδο, ιδιαίτερα αν θέλουμε να πουλήσουμε προϊόντα σε μια ευρύτερη αγορά. Απλώς ανησυχώ για εκείνους που μπορεί να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις συμμόρφωσης», εξήγησε.

Αλλά ένας άλλος, με τις κυψέλες του κοντά στα ελληνικά σύνορα, είπε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να απλοποιήσει ένα θέμα που δεν είναι τόσο απλό.

«Θα πρέπει να αυξήσουμε την τιμή και να μειώσουμε την ποσότητα καθώς θα χρειαστούμε περισσότερες πωλήσεις για να καλύψουμε το κόστος. Για μένα, είναι καλύτερο να παραμένω άτυπος και να κρατάω τους πελάτες ευχαριστημένους και να έχω ένα πιο ποιοτικό προϊόν μέχρι να υπάρχουν πιο στέρεες οικονομικές βάσεις», είπε.

Συνέχισε ότι η υποστήριξη από την κυβέρνηση θα είναι καθοριστική για την προσέλκυση μικροπαραγωγών στα αγροτικά χωριά, σύμφωνα με τα φιλόδοξα σχέδια.

«Αυτοί οι ηλικιωμένοι μελισσοκόμοι που πουλάνε μέλι στο δρόμο σε πλαστικά μπουκάλια- θα μπορούσαν να καταλήξουν χωρίς τη μοναδική πηγή εισοδήματός τους. Δεν έχουν την πολυτέλεια να επενδύσουν και να ρισκάρουν – ζούμε σε μια σκληρή κρίση», είπε.

Το 2020, η Αλβανία γνώρισε την καλύτερη χρονιά συγκομιδής μελιού που έχει καταγραφεί. Μελισσοκόμοι στην περιοχή Morava της χώρας είπαν στα μέσα ενημέρωσης ότι δεν είχαν ξαναδεί τέτοια εποχή τα τελευταία 50 χρόνια.

Η περιοχή Morava παράγει δεκάδες τόνους μελιού κάθε χρόνο, με ποικιλίες όπως λευκό τριφύλλι, κάστανο, άγριο θυμάρι και ελαιοκράμβη.

Ενώ αρκετές εταιρείες παράγουν μέλι σε βιομηχανική κλίμακα για οικιακή κατανάλωση, η συντριπτική πλειοψηφία παράγεται άτυπα. Το μέλι αγοράζεται από μέλη της οικογένειας, φίλους φίλων και πωλητές του δρόμου και του δρόμου. Συνήθως έρχεται σε επαναχρησιμοποιημένα γυάλινα βάζα ή πλαστικά μπουκάλια που κάποτε κρατούσαν Pepsi ή νερό.

Αυτή η νοοτροπία θα είναι δύσκολο να αλλάξει και η κρατική υποστήριξη και οι επενδύσεις θα είναι ζωτικής σημασίας για τους παραγωγούς.

Οι αρχές ανέφεραν επίσης ότι η σύνταξη του νόμου έγινε σύμφωνα με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενώ ο νόμος αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες εβδομάδες, θα χρειαστεί να εισαχθούν περαιτέρω κανονισμοί και θα υπάρξει περίοδος χάριτος δύο ετών πριν από την πλήρη εφαρμογή.