Για άλλη μια χρόνια μας άφησαν στο έλεος των έμπορων και του καιρού χωρίς καμία στήριξη τελειώνοντας έτσι ένα ιστορικό προϊόν με υψηλή διατροφική αξία του τόπου μας την σταφίδα.

Έχουν τεράστιες ευθύνες όλοι τους

Για τρίτη συνεχόμενη χρόνια η τιμές είναι πολύ κάτω του κόστους παραγωγής.

Φέτος η βροχές του Μαΐου Ιουνίου και ο καύσωνας του Ιουλίου έδωσαν την χαριστική βολή στις καλλιέργειες με ζημίες που κυμαίνονται από το 60 % και φτάνοντας σε ορισμένα κτήματα και το 100% Με μεγάλες αυξήσεις στο κόστος καλλιέργειας για να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε της διαφορές μυκητολογικές ασθένειες που δημιούργησαν οι βροχοπτώσεις . ΜΕ τον ΕΛΓΑ να μην μας αποζημιώνει για τον περονόσπορο τις τιμές παραγωγού να είναι στα 70 λεπτά και το κόστος καλλιέργειας τις σταφίδας στο 1 20 με ένα 140 και συνεχώς να ανεβαίνει. Με αρκετούς παραγωγούς να μην έχουν πληρωθεί ακόμα για την περσινή σοδειά η κατάσταση είναι τραγικοί αρκετά στρέμματα ξεριζώθηκαν παρά πολλά έχουν εγκαταλειφτεί η καλλιέργεια της μαύρης κορινθιακής σταφίδας αν δεν στηριχτεί τελειώνει.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης τεράστιες χορτάσαμε σύσκεψης επερωτήσεις, υποσχέσεις που κάθε φορά κατέληγαν σε ψίχουλα . Τρία χρόνια τώρα χωρίς ίχνος ντροπής κοροϊδεύουν τους σταφιδοπαραγωγούς από την μια φαίνονται ανίκανοι να βρουν τρόπο να στηρίξουν την καλλιέργεια της σταφίδα ,προφασιζόμενοι χίλιες δυο δικαιολογίες . Και από την άλλη βλέπουμε ότι είναι παρά πολλή ικανοί ώστε να βρουν τρόπους να στηρίξουν όταν πρόκειται για μεγαλοεργολάβους , διόδια , αεροπορικές εταιρίες, εφοπλιστές , ΜΜΕ . Είναι θέμα επιλογής κύριοι βουλευτές είστε όλοι υπεύθυνοι για την καταστροφή ενός τέτοιου ιστορικού προϊόντος του νομού μας την σταφίδα .

Featured Image

Μόνο μας όπλο ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας και αυτά τα ψίχουλα που δόθηκαν , δόθηκαν ύστερα από την πίεση τον αγώνων και τον τρακτέρ Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από το νέο κυβερνητικό σχήμα, ούτε από άλλους επίδοξους σωτήρες, μιας και ήταν οι ίδιοι που όλο το προηγούμενο διάστημα δεν δικαίωσαν τα αιτήματα μας.

Η ελπίδα βρίσκεται στα δικά μας χέρια
.Καλούμε όλους τους αγρότες να μπουν στον αγώνα διεκδικώντας:
• Εγγυημένες τιμές σε όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα (2 ευρώ για τη σταφίδα), που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν την επιβίωση των παραγωγών και συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας
• Καταγραφή και άμεση αποζημίωση για τις καταστροφές που έχουν «μαύρη» κορινθιακή σταφίδα, σουλτανίνα, επιτραπέζια και οινοποιήσιμα σταφύλια. . Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100% με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
• Αμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών
• Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια και σε βασικά είδη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Εξασφάλιση φθηνών λιπασμάτων, άλλων πρώτων υλών κ.α

• Άμεση επιδότηση στους αγροτοπαραγωγούς για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους παραγωγής.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΝΔΡΙΝΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Featured Image