Μόνο στην Κεντρική Μακεδονία, οι όροι του φετινού “παιχνιδιού” στο βαμβάκι είναι ελαφρώς καλύτεροι για τους παραγωγούς κι ενώ η συλλογή έχει ξεκινήσει σιγά-σιγά.
Ο κ. Βασίλης Γιαννάκος, βαμβακοπαραγωγός από την Ιτέα Καρδίτσας και πρόεδρος στον ΤΟΕΒ Τιτανίου δήλωσε στο Agronewsbomb: “στην περιοχή μας οι καλλιέργειες διαλύθηκαν σχεδόν όλα. Ελάχιστα θα συγκομιστούν και αυτά θα είναι κακής ποιότητας. Πολύ μικρά κομμάτια ελπίζαμε ότι θα μαζευτούν αλλά και με τη δεύτερη κακοκαιρία έχει γίνει “καραμέλα” το βαμβάκι. Αυτό αφορά την περιοχή του Παλαμά. Όσον αφορά στις τιμές, ο κόσμος εδώ δεν ασχολείται, γιατί δεν έχουμε προϊόν. Σε γενικές γραμμές βλέπω τις τιμές γύρω στα 70 με 75 λεπτά περίπου. Για τις ζημιές, δόθηκαν παρατάσεις για τις αιτήσεις, οπότε θα πάει πίσω η πληρωμή. Ως διεπαγγελματική είχαμε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ. Από στοιχεία στην Θεσσαλία καλλιεργήθηκαν γύρω στις 860.000 στρέμματα με βαμβάκι, εκ των οποίων τα 420.000 πλημμύρισαν. Εκεί υπάρχει 100% ζημιά. Τα υπόλοιπα 200.000 στρέμματα έχουν ζημιά 60 έως 80% , ενώ τα υπόλοιπα θα γίνει εξατομίκευση”.
Μια πλήρη εικόνα για το πώς βαίνει η καλλιέργεια βάμβακος έχει ο Χρήστος Παρασκευούδης, βαμβακοπαραγωγός από την περιοχή της Κομοτηνής. Όπως αναφέρει λοιπόν: “τα ξηρικά βαμβάκια στην περιοχή μας έχουν σχετικά καλές αποδόσεις φέτος και αρκετά από αυτά είναι πάνω από τη μέση παραγωγή. Τα ξηρικά έχουν το καλό πως δεν έχουν τρυφερό φύλλο, όπως τα ποτιστικά, με αποτέλεσμα να μην είναι τόσο ευαίσθητα στα έντομα. Φέτος πρέπει να πω πως το κόστος για ψεκασμούς ήταν πολύ αυξημένο, γιατί χρειαστήκαμε δυο τρεις ψεκασμούς παραπάνω κι αυτό γιατί εκτός από το ρόδινο και το πράσινο σκουλήκι, είχαμε μεγάλες προσβολές από το τζιτζικάκι και τη βρωμούσα. Θεωρώ πως γενικά, αρνητικά στις αποδόσεις συνετέλεσαν ο παρατεταμένος καύσωνας από τη μια και οι βοριάδες από την άλλη, ρίχνοντας σε γενικές γραμμές τις αποδόσεις 40% κάτω από πέρσι. Αυτό αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις. Στα ποτιστικά το 80% των χωραφιών παίζουν με αποδόσεις από 180 έως 300 κιλά το στρέμμα. Σε περιοχές όπως η Πέλλα, η Ημαθία, οι Σέρρες κ.λπ. οι αποδόσεις είναι πολύ καλύτερες και στα ποτιστικά περνάνε τα 400 κιλά το στρέμμα, αλλά πιο νότια στη Φθιώτιδα και στη Βοιωτία, υπάρχουν ζημιές από τις κακοκαιρίες και τις βροχές. Όσον αφορά στις τιμές, εδώ και οκτώ μήνες κυμαίνονται στην περιοχή μας στα 58 με 63 λεπτά, αλλά στην Θεσσαλία και τη Βοιωτία, είναι προσαυξημένες 2 με 3 λεπτά. Με τέτοιες τιμές στην περιοχή μας και τα κόστη αυξημένα, θεωρώ, πως η παραγωγή δεν φτάνει για να καλυφτεί το κόστος και άρα παίρνουμε και από τη συνδεδεμένη των 70 ευρώ. Άρα μιλάμε για οριακά κέρδη. Στην καλύτερη των περιπτώσεων και στο 80-90% των βαμβακιών εδώ, το κέρδος θα είναι τα 70 ευρώ το στρέμμα.
Σύμφωνα τώρα με τον κ. Στέφανο Νταούκα από την Ημαθία, αλλού οι αποδόσεις είναι μέτριες, αλλού αποθαρρυντικές με τα έως τώρα δεδομένα, ωστόσο προς το τέλος της εβδομάδας, θα προκύψει πιο σαφής εικόνα για τις αποδόσεις.
Ο κ. Νίκος Τσιγκόπουλος, βαμβακοπαραγωγός από το Λιανοκλάδι Φθιώτιδας δήλωσε στο Agronewsbomb: “προσωπικά δραστηριοποιούμαι στην κοιλάδα του Σπερχειού και τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσω τη συλλογή. Άλλοι παραγωγοί έχουν αρχίζει το μάζεμα. Γενικά η συλλογή έχει προχωρήσει μόλις στο 10%. Οι αποδόσεις δεν είναι καλές γιατί έριξε δυο νερά, τα οποία επηρέασαν τα καρύδια του βάμβακος στο άνοιγμα. Δυο χέρια εκτιμώ πως μάξιμουμ θα πάμε στα 400-450 κιλά το στρέμμα. Επίσης, για τις τιμές, δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα, αλλά με βάση τη διεθνή εικόνα, θεωρώ, πως θα παίξει μια τιμή γύρω στα 70 λεπτά το κιλό”.
Newsroom Agronewsbomb