Μειωμένη η ποιότητα, αλλά και η ποσότητα την εφετινή χρονιά.

Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί για δεύτερη συνεχή χρονιά στους καρυδοπαραγωγούς της χώρας, οι οποίοι βλέπουν τους κόπους τους να μην ανταμείβονται.

Ο κ. Θεόδωρος Εφραιμίδης, παραγωγός από το νομό Πιερίας δήλωσε στο Agronewsbomb τα εξής: ” Όπως πέρσι, έτσι και φέτος δεν είναι καλή η χρονιά για το καρύδι. Αντιμετωπίζουμε προβλήματα και από ποιότητα, αλλά και από ποσότητα. Λόγω του καύσωνα του καλοκαιριού υπάρχει συρρίκνωση στην ψίχα, όχι καλό χρώμα ενώ αρκετά είναι και κούφια. Οι ποσότητες είναι εξαιρετικά περιορισμένες λόγω των βροχών κατά την ανθοφορία που εμπόδισαν την καρπόδεση την ομαλή. Μπορώ να χαρακτηρίσω ως απελπιστική την κατάσταση, γιατί μιλάμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με μείωση παραγωγής και τιμής. Η ομάδα μας, οι “Καρποί Ολύμπου” έχει μέλη 45 παραγωγούς, από το νομό Λάρισας και το νομό Πιερίας και γενικά δεν υπάρχει αισιοδοξία. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, εκτιμώ, ότι αρκετός κόσμος θα φύγει από την καλλιέργεια. Επίσης, σημαντικό πρόβλημα, υπάρχει στο εμπόριο, καθώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον λόγω του ότι γίνεται εκτεταμένη εισαγωγή ψίχας σε τιμές από 7 έως 9 ευρώ το κιλό. Εμείς στην Ελλάδα, αν δεν πουλήσουμε στην χονδρική τουλάχιστον στα 9,5 ευρώ το κιλό, δεν έχουμε καμιά προοπτική και δεν βγαίνει το κόστος. Μόνο τα έξοδα για την πεταλούδα αγγίζουν τα 2,3 ευρώ το κιλό για τον παραγωγό. Επίσης, γίνεται και εισαγωγή από Ουκρανία σε χαμηλές τιμές, που προορίζονται για τη ζαχαροπλαστική. Ως ομάδα πάντως συζητάμε να κάνουμε μια νέα επένδυση με σπαστήρα και αποθήκη”.

Featured Image

Ο Θεόδωρος Εφραιμίδης

Ο κ. Γιώργος Παπακώστας, παραγωγός με μεγάλη εκμετάλλευση στην κοιλάδα του Σπερχειού Φθιώτιδας τόνισε στο Agronewsbomb τα ακόλουθα: “στα καρύδια σε όλη τη χώρα η ποιότητα είναι επηρεασμένη φέτος και είναι σαφώς κατώτερη από πέρσι. Έχουμε θέμα με τα γεμίσματα αλλά και μικροκαρπία, η οποία αφορά στα μεγάλα δέντρα 10ετίας. Στην περιοχή της κοιλάδας Σπερχειού δεν είχαμε φέτος πρόβλημα με βακτηρίωση, όμως πιο βόρεια δεν είναι τόσο καλά τα πράγματα. Το γεγονός ότι σε γενικές γραμμές το Ελληνικό καρύδι φέτος είναι κατώτερο ποιοτικά από πέρσι, αυτό οδηγεί ένα μεγάλο μέρος του εκτός αγοράς. Οι τιμές τώρα στην χονδρική είναι στα 2,80 ευρώ τα μεγάλα και 2,20 τα μικρά, ενώ στη λιανική μπορεί ο παραγωγός να πουλήσει ψίχα ακόμα και 15 ευρώ το κιλό, αλλά παίζει ρόλο και η ποσότητα. Μεγάλο πρόβλημα είναι η λαϊκή αγορά γιατί εκεί διακινούνται καρύδια Ουκρανίας και Χιλής στις τιμές που πιάνει το Ελληνικό στο εμπόριο, δηλαδή χαμηλές. Το θετικό είναι ωστόσο πως από 1ης Μαρτίου γίνεται υποχρεωτικό το POS για τις λαϊκές, αλλά και το e-timilogio, γεγονός, που θα έχει ως αποτέλεσμα την ομαλοποίηση των συνθηκών καλλιέργεια όσον αφορά στα business plan.

Ο κ. Γιώργος Παπακώστας

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image