Τέλος τα… Πόρσε αρνιά, όπως τα είχε αποκαλέσει κάποτε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ως υπουργός Ανάπτυξης.

Έλλειψη ελληνικών αμνοεριφίων ενόψει Πάσχα προβλέπει ότι θα παρατηρηθεί ο Νίκος Παλάσκας από τη Συκιά Ελασσόνας, μέλος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, αντιδήμαρχος Ελασσόνας και γραμματέας στην Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων και ζητά ελέγχους, γιατί θα γίνουν χιλιάδες εισαγωγές κυρίως από τη Ρουμανία, για να αποφύγουμε τις ελληνοποιήσεις.

Ο κ. Παλάσκας μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή και ανέφερε ότι θα υπάρχει έλλειψη αμνοεριφίων ενόψει Πάσχα από την περιοχή της Θεσσαλίας, λόγω των καταστροφών που προκάλεσαν στο ζωικό κεφάλαιο οι πυρκαγιές του καλοκαιριού και οι πλημμύρες του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον κτηνοτρόφο, προηγήθηκε το Πάσχα των καθολικών, που είχε αποτέλεσμα να πωληθούν αρκετά αμνοερίφια, ωστόσο στον ένα μήνα που απομένει θα μεγαλώσουν τα αμνοερίφια και εκτίμησε ότι θα είμαστε στα περυσινά επίπεδα σε ποσότητες και στις τιμές.

Ο κ. Παλάσκας τόνισε ότι τα διαθέσιμα αμνοερίφια δεν φτάνουν να καλύψουν τη ζήτηση που θα υπάρχει, κάτι που συμβαίνει διαχρονικά, θα γίνουν εισαγωγές χιλιάδων αμνοεριφίων κυρίως από τη Ρουμανία και εκεί πρέπει να εστιάσει το υπουργείο και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες τους ελέγχους, για να αποφύγουμε τις ελληνοποιήσεις, που γίνονται σχεδόν κάθε χρόνο, αλλά μετά το Πάσχα, αφού έχουν παραπλανηθεί καταναλωτές και παραγωγοί.

Το ζήτημα των αθρόων εισαγωγών από Ρουμανία αποκάλυψε πρώτο το Agronewsbomb:

Πάρτι εισαγωγών αμνοεριφίων από Ρουμανία στην Ελλάδα με τιμή 4,43 ευρώ

Ο κτηνοτρόφος συστήνει στους καταναλωτές να αγοράζουν αμνοερίφια από σημεία που θεωρούν ότι είναι εγγυημένα, όπως τα κρεοπωλεία και να αποφεύγουν τα σούπερ μάρκετ, για τα οποία δεν υπάρχει εμπιστοσύνη για τα αμνοερίφια που διαθέτουν, ενώ αναφορικά με τις τιμές εκτίμησε ότι θα είναι οι ίδιες, αν δεν «τσιμπήσουν» ελάχιστα προς τα πάνω.

Featured Image

Ο ίδιος είπε ότι πέρυσι για το Πάσχα των καθολικών οι τιμές πέρυσι ήταν 7,50-8 €/κιλό για τους παραγωγούς, στα ίδια επίπεδα διατηρήθηκε και για το Πάσχα των ορθόδοξων και εκτίμησε ότι και φέτος θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με 7,5 ως 8,5 € στον παραγωγό και με τα έξοδα και ΦΠΑ τα αμνοερίφια θα φύγουν από το σφαγείο στα 10,50 €.

Ο κ. Παλάσκας τόνισε ότι και εκεί χρειάζεται έλεγχος, για να μην κερδοσκοπούν οι έμποροι και οι κρεοπώλες σε πολλές περιπτώσεις, ώστε να μπορεί να αγοράσει ο καταναλωτής και να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός.

Αναφορικά με το γάλα, ο κτηνοτρόφος επισήμανε ότι επειδή ο καιρός είναι καλός, οι ποσότητες θα είναι στα περυσινά επίπεδα, χαρακτήρισε άδικη τη μείωση της τιμής που σημειώθηκε μόνο στον κτηνοτρόφο και όχι στους μεταποιητές, εμπόρους και στα σημεία πώλησης.

Για τα τυριά ο κ. Παλάσκας τόνισε ότι οι τιμές παραμένουν στα ίδια επίπεδα, αν και υπάρχει μεγάλη απόκλιση, γιατί το αγοράζουν 8-8,5 € (οριακά στο κόστος παραγωγής) και το πωλούν στα 14 €, με αποτέλεσμα κάποιοι να κερδίζουν και όχι αυτοί που το παράγουν.

Το μέλος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας προέβλεψε ότι στην αιγοπροβατοτροφία θα υπάρξει πρόβλημα μακροπρόθεσμα, γιατί πλέον ασχολούνται μόνοι οι άνθρωποι άνω των 50 ετών που δεν έχουν άλλο αντικείμενο, αλλά οι νέοι δεν ασχολούνται σε μια δουλειά που απαιτεί να είναι παρόντες 24 ώρες την ημέρα, χωρίς αμοιβή. Επίσης είπε ότι οι εργάτες, κυρίως από την Αλβανία, που απασχολούνταν στον κλάδο, έφυγαν και επέλεξαν άλλες δουλειές με ωράριο και καλύτερες συνθήκες και πρόσθεσε ότι κάτι πρέπει να γίνει ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση, για να παραμείνει το επάγγελμα.

Τέλος, ανέφερε ότι τροχοπέδη για τον κλάδο είναι το κόστος παραγωγής με ρεύμα και καύσιμα να είναι στα ύψη, όπως και τα φάρμακα, ενώ για τις ζωοτροφές τόνισε ότι εκτός από το τριφύλλι, η τιμή του οποίου διπλασιάστηκε, καλαμπόκι και κριθάρι είναι σε καλά επίπεδα.

Πηγή: magnesianews.gr

Featured Image