Ανεβαίνει πίστα το παιχνίδι της εξαπάτησης των καταναλωτών σε ότι αφορά στην ποιότητα του ελαιολάδου.

Εκτός από τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων που τους απασχολούν, κυρίως στο χύμα ελαιόλαδο που δε φέρει ετικέτες πιστοποίησης, τώρα αναρωτιούνται αν όντως το λάδι στον τενεκέ είναι ελαιόλαδο.

Πριν λίγες ημέρες ένας καταναλωτής από τον Βόλο παρήγγειλε έναν τενεκέ με τον προμηθευτή να τον στέλνει από το Αίγιο. Η τιμή ήταν 6 ευρώ το κιλό και σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε ανιχνεύτηκε καροτένιο το οποίο χρησιμοποιείται για τον χρωματισμό τροφίμων. Με απλά λόγια πλήρωσε για ελαιόλαδο σε τιμή ευκαιρίας όπως νόμιζε αλλά παρέλαβε σπορέλαιο.

Και στην Κρήτη φέτος το Ινστιτούτο Υποτροπικών στα Χανιά, ανέλυσε δύο δείγματα ελαιολάδου τα οποία απεστάλησαν από περιοχή εκτός του νησιού για έλεγχο και διαπίστωσε πως και τα δύο ήταν νοθευμένα. Η χαμηλή τιμή είναι καμπανάκι νοθείας τονίζει ο κ. Καλατζάκης.

Featured Image

Στην ερώτηση για το τι μπορεί το καροτένιο να προκαλέσει στην υγεία μας ή οι άλλες χρωστικές που χρησιμοποιούνται ο κ. Καλατζάκης είπε πως είναι άγνωστη η ποσότητα που προσμιγνύεται όπως και η ποιότητα των λαδιών που χρησιμοποιούνται.

Έκκληση κάνουν οι ερευνητές του Ινστιτούτου σε εμπόρους και παραγωγούς να μην προβαίνουν σε αυτές τις ενέργειες δυσφημίζοντας το ελληνικό ελαιόλαδο γενικότερα ενώ και απλοί πολίτες λόγω της κατάστασης συνεχώς στέλνουν δείγματα προς ανάλυση στον ΕΦΕΤ. Η αγορά τυποποιημένων λαδιών μπορεί να προστατέψει τους καταναλωτές.

Πηγή: neatv.gr

Featured Image