Την αποχώρησή τους από το μπλόκο του Πλατύκαμπου ανακοίνωσαν την Τετάρτη οι αγρότες των παρακάρλιων περιοχών, που επλήγησαν από τις πλημμύρες του φθινοπώρου.

Σε ανακοίνωσή της, η «Επιτροπή των 180.000 πλημμυρισμένων παρακάρλιων στρεμμάτων» εξηγεί τους λόγους της απόφασης και ζητάει από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, «να συναντηθεί με επιτροπή που εκπροσωπεί τους αγρότες ολόκληρης της Θεσσαλίας».

«Μετά από 60 μέρες αγωνιστικής κινητοποίησης, σήμερα 14 Φεβρουαρίου αποφασίσαμε ομόφωνα να αποχωρήσουμε συγκροτημένα από το μπλόκο των αγροτών στον Πλατύκαμπο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όπως τονίζουν, «η Πανελλαδική επιτροπή των διαμαρτυρομένων αγροτών στη Σίνδο αποφάσισε να συγκροτηθεί 15μελής επιτροπή η οποία θα συναντούσε τον πρωθυπουργό. Στην επιτροπή, όχι μόνο δεν είχαμε εκπροσώπηση, αλλά τα αιτήματά μας, που πρώτοι εμείς από όλους τους αγρότες στις αρχές Ιανουαρίου είχαμε διατυπώσει, δεν συμπεριελήφθησαν στο βασικό κείμενο αιτημάτων».

«Ύστερα από αυτήν τη δυσμενή εξέλιξη και την απόφασή μας να αποχωρήσουμε από το μπλόκο του Πλατυκάμπου καλούμε με αυτήν την ανοιχτή επιστολή μας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να συναντηθεί με επιτροπή που εκπροσωπεί τους αγρότες ολόκληρης της Θεσσαλίας, τα κτήματα των οποίων έχουν καταστραφεί από τις πλημμύρες», σημειώνουν και προσθέτουν: «Το κάλεσμα δεν είναι μια ματαιόδοξη ενέργεια. Είναι μια κραυγή αγωνίας αγροτών που πλέον δεν έχουν γη να καλλιεργήσουν».

Επισημαίνεται πως στις 5 το απόγευμα της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί, τόσο στο μπλόκο του Πλατυκάμπου, όσο και στα υπόλοιπα μπλόκα της Θεσσαλίας, μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης, αναφορικά με τη συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεων.

Η πρόταση που θα τεθεί από την Συντονιστική Επιτροπή που πραγματοποίησε σύσκεψη χθες το βράδυ θα είναι κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Οι αποφάσεις θα συζητηθούν την Πέμπτη στην πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια, όπου θα συγκεντρωθούν εκπρόσωποι των αγροτών από όλη την Ελλάδα για να λάβουν τις τελικές αποφάσεις. Άλλα τρακτέρ από το συγκεκριμένο μπλόκο, ανέβηκαν στην εθνική με τα τρακτέρ και είναι εν αναμονή αύριο της πανελλαδικής σύσκεψης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των πλημμυροπαθών αγροτών
«Μετά από 60 μέρες αγωνιστικής κινητοποίησης, σήμερα 14 Φεβρουαρίου, αποφασίσαμε ομόφωνα να αποχωρήσουμε συγκροτημένα από το μπλόκο των αγροτών στον Πλατύκαμπο. Με την παρούσα ανακοίνωσή μας αιτιολογούμε με στέρεα και αδιαμφισβήτητα επιχειρήματα τους λόγους που μας ώθησαν να λάβουμε αυτήν την επώδυνη αλλά τόσο αναγκαία απόφαση.

Featured Image

1. Από την πρώτη στιγμή (αρχές Ιανουαρίου), ως επιτροπή των 180.000 πλημμυρισμένων στρεμμάτων της παρακάρλιας περιοχής, τονίζαμε προς κάθε κατεύθυνση ότι όλοι οι αγρότες της Θεσσαλίας με κάθε μέσο, με κάθε θυσία και χωρίς κανένα δισταγμό πρέπει να βγουν και αυτοί στους δρόμους, όπως κάναμε εμείς και μαζί να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του αγροτικού κόσμου παράλληλα με τα αιτήματα που αφορούσαν στις καταστροφές από τις θεομηνίες του Σεπτεμβρίου. Δυστυχώς το κάλεσμά μας τότε δεν εισακούστηκε…

2. Κατά τη διάρκεια της πανελλαδικής συγκέντρωσης των μπλόκων στη Νίκαια, η οποία συγκροτήθηκε από εκπροσώπους αγροτών από όλη την Ελλάδα, καταγράφτηκαν με σαφήνεια τα δίκαια αιτήματα της επιτροπής μας. Οι συμμετέχοντες στην πανελλαδική συγκέντρωση εξέφρασαν σύσσωμα την υποστήριξή τους σε αυτά, αλλά μέχρι εκεί. Ξαφνικά (αναίτια;) χαθήκαν από «το φως των προβολέων», δεν συμπεριελήφθησαν στις δηλώσεις προς τα ΜΜΕ ούτε και στο κείμενο της απόφασης. Από τη συμπάθεια και τις αγωνιστικές κορόνες, περάσαμε στην αφάνεια.

3. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης όλων των διαμαρτυρόμενων αγροτών (μπλόκων) που έγινε στη Σίνδο, η επιτροπής μας μέσω του μπλόκου Πλατυκάμπου, πρότεινε να συμπεριληφθούν στα αιτήματα της επιτροπής των αγροτών που επρόκειτο να συναντήσει τον πρωθυπουργό τα εξής: Το ζήτημα της άμεσης λήψης απόφασης για αποστράγγιση μέσω σήραγγας των πλημμυρισμένων παρακάρλιων αγροκτημάτων (και για υγειονομικούς, εκτός των άλλων, λόγους) και της άμεσης, ταχείας και χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, αποζημίωσης πλημμυρισμένων εκτάσεων, κατεστραμμένων αγροτεμαχίων, δικτύων του ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ εάν και στο μέλλον, ο μη γένοιτο, παρόμοιες θεομηνίες σαν τον Daniel και τον Elias πλήξουν αγροτικές περιοχές.

Αγροτικός τομέας, ο μεγάλος ασθενής – Τι δίνει η κυβέρνηση, τι απαντούν οι αγρότες
4. Η Πανελλαδική επιτροπή των διαμαρτυρομένων αγροτών στη Σίνδο αποφάσισε να συγκροτηθεί 15μελής επιτροπή η οποία θα συναντούσε τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου. Στην επιτροπή, όχι μόνο δεν είχαμε εκπροσώπηση, αλλά τα αιτήματά μας, που πρώτοι εμείς από όλους τους αγρότες στις αρχές Ιανουαρίου είχαμε διατυπώσει, δεν συμπεριελήφθησαν στο βασικό κείμενο των αιτημάτων. Το συμπεριέλαβε συμπληρωματικά ως «Παράρτημα», με οτιδήποτε σημαίνει αυτό σημειολογικά. Το άλλο αίτημά μας για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, μετά το πέρας της συνάντησης της πανελλαδικής επιτροπής, όπου θα είχαμε την ευκαιρία να αιτιολογήσουμε και να διεκδικήσουμε την υλοποιήση των αιτημάτων μας για όλη τη Θεσσαλία, δεν τέθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο. Αβλεψία της πανελλαδικής επιτροπής ή σκόπιμη και συνεπώς κατακριτέα ενέργεια;

Ύστερα από αυτήν τη δυσμενή εξέλιξη των πραγμάτων και την απόφασή μας να αποχωρήσουμε από το μπλόκο του Πλατυκάμπου καλούμε με αυτήν την ανοιχτή επιστολή μας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να συναντηθεί με επιτροπή που εκπροσωπεί τους αγρότες ολόκληρης της Θεσσαλίας, τα κτήματα των οποίων έχουν καταστραφεί από τις πλημμύρες. Το κάλεσμα δεν είναι μια ματαιόδοξη ενέργεια. Μια προσπάθεια αυτοπροβολής. Είναι μια κραυγή αγωνίας αγροτών που πλέον δεν έχουν γη να καλλιεργήσουν.

Στους αγρότες που παραμένουν στα μπλόκα κι έχουν γη να καλλιεργήσουν, τους ευχόμαστε καλή δύναμη κι ένα νικηφόρο αγώνα».

Πηγή: Καθημερινή