Με άδειες τις αποθήκες οι βασικοί εμπορικοί συντελεστές σε Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα και Λακωνία.

Ο χρόνος άλλαξε και αρκετοί πλέον είναι οι παραγωγοί ελιάς Καλαμών με απόθεμα στην αποθήκη, οι οποίοι και έχουν μπει σε διαδικασία σκέψης για το πότε θα πρέπει να πουλήσουν, για να πιάσουν την καλύτερη δυνατή τιμή, αλλά και να κάνουν τις απαραίτητες πωλήσεις μεταξύ άλλων και για λόγους λογιστικούς.

Το μόνο σίγουρο την χρονιά που διανύουμε, είναι πως τα δεδομένα έπειτα από πολλά χρόνια δείχνουν να διαμορφώνονται ήδη υπέρ των αγροτών κι αυτό γιατί είναι πανθομολογούμενο πως οι δυνατοί έμποροι σε Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα και Λακωνία, είναι με… “σκουπισμένα” τα αποθέματά τους, λόγω των αναγκών των εργοστασίων πέρσι για εξαγωγές. Άρα, δεν απομένουν παρά μόνο λίγοι παραγωγοί, οι οποίοι έχουν καλά τονάζ στις αποθήκες από περσινό και φετινό καρπό. Επίσης, είναι δεδομένο πως μεγάλες ποσότητες κυρίως υποβαθμισμένης (αλλά όχι μόνον) ελιάς, έχουν οδηγηθεί στην ελαιοποίηση.

Οι πληροφορίες εδώ αναφέρουν ότι πέρσι οι εξαγωγές ήταν πολύ ανώτερες του αναμενομένου, όμως η παραγωγή για μια σειρά από λόγους που έχουν να κάνουν με τον καιρό, αλλά και την υπολίπανση εξαιτίας των χαμηλών τιμών των περασμένων ετών, ήταν σαφώς χαμηλότερη του αναμενομένου, αλλά διόλου αντάξια της περσινής ανθοφορίας. Παράλληλα, ήδη προσφέρονται σε παραγωγούς για φετινή ελιά 1,90 ευρώ για τα 200 κομμάτια και μέχρι 2,20 για τα περσινά έως 320 κομμάτια, όμως οι παραγωγοί είναι διατεθειμένοι να κάνουν υπομονή. Μέχρι πότε; Μέχρι τουλάχιστον στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, οπότε και θα πρέπει να επανεξετάσουν τη στάση τους και τα χρήματα που θα αξιώσουν για τις ελιές, δεδομένου ότι εντός διμήνου, τα εργοστάσια κλείνουν συμφωνίες για εξαγωγή.

“Μας παίρνουν τηλέφωνα έμποροι, οι οποίοι είχαν να μας θυμηθούν χρόνια”, δίνει το στίγμα ένας μεγάλος και έμπειρος παραγωγός με αποθηκευμένη Καλαμών, μιλώντας στο Agronewsbomb. Από την άλλη βέβαια, μεγάλος μεταποιητής μιλώντας στο Agronewsbomb δεν δίστασε να εκφράσει την ανησυχία του για τις τιμές όπως διαμορφώνονται, τιμές που όπως μας είπε κάνουν αγοραστές από το εξωτερικό ήδη να… δυσφορούν.

Featured Image

Μεγάλο “κλειδί” για τις τιμές, που όπως όλα δείχνουν θα έχουν περαιτέρω ανοδική πορεία, η εξέλιξη των καιρικών συνθηκών το επόμενο τρίμηνο. Μέχρι σήμερα ο καιρός μόνο ευνοϊκός δεν είναι για τα ελαιόδεντρα, από την άποψη ότι και κρύο δεν έχει κάνει και χιόνια δεν έπεσαν παρά μόνο στα πολύ ορεινά, αλλά και γιατί επικρατεί ανομβρία σε αρκετές περιοχές κυρίως της Πελοποννήσου, αλλά και της Στερεάς. Αν παρ’ ελπίδα ο καιρός συνεχίσει να μην είναι ευνοϊκός, τότε οι μεγάλοι παίκτες-παραγωγοί θα πάνε για πωλήσεις προς το καλοκαίρι ώστε να πιάσουν ακόμα περισσότερα χρήματα. Ίδωμεν…

Πρώτη συνεδρίαση του νέου οργάνου των συνεταιρισμών

Η κατάσταση στην ελαιοκομία, οι εξελίξεις με την ακαρπία και άλλα διαδικαστικά, εσωτερικά θέματα, αναμένεται εν τω μεταξύ, όπως αναφέρουν πληροφορίες του Agronewsbomb, να συζητηθούν κατά την πρώτη σύναξη των συμμετεχόντων στο νέο όργανο των συνεταιρισμών που ασχολούνται με τις επιτραπέζιες ελιές και το οποίο συνεστήθη πρόσφατα. Η πρώτη μάζωξη αναμένεται να γίνει στη Φθιώτιδα και αναμένεται σύντομα να ξεκαθαρίσει η ακριβής ημερομηνία.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image