Η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών έχει ήδη στραφεί στα σιτάρια ή στο καλαμπόκι.

Τεκτονικές αλλαγές στο χάρτη με τις καλλιέργειες αναμένονται τη νέα χρονιά. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Agronewsbomb από έμπειρους αγρότες της επικράτειας, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αγροτών που καλλιεργούσαν μέχρι πρότινος βαμβάκι, έχουν στραφεί στην καλλιέργεια των σιτηρών, όπως είναι το σκληρό σιτάρι, το μαλακό, το κριθάρι, ακόμα και το καλαμπόκι με μπόνους τη συνδεδεμένη.

Κάπως έτσι, πάμε για συνταρακτική μείωση στις καλλιεργούμενες με βαμβάκι εκτάσεις σε όλες τις ζώνες της χώρας, καθώς από τη μια οι πολύ χαμηλές διεθνείς τιμές, όσο και οι φετινές εμπορικές προβληματίζουν τους παραγωγούς, από την άλλη τα κόστη είναι δυσθεώρητα πλέον. Κι αν πριν από τρία χρόνια με μια εμπορική τιμή 45 λεπτά μιλάγαμε για μικρό περιθώριο κέρδους ενώ τα έξοδα τότε ήταν… μισά από φέτος, σήμερα τι μπορούμε να πούμε, που είναι διπλάσια;

Featured Image

Μεγάλη θα είναι η μείωση, εκτός των άλλων και στην Θεσσαλία, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι των πλημμυρισμένων, ήταν βαμβακοχώραφα. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, αν το ποσοστό μείωσης στις εκτάσεις φέτος, είναι κάτω από 30%, σε σχέση με πέρσι, τότε θα μιλάμε για έκπληξη.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image